Zatajení věci

V Rokycanech kdosi nalezl na trase od obchodu k bytovému domu peněženku osmasedmdesátiletého muže. I s finanční hotovostí, platební kartou a osobními doklady si ji ponechal.

Jarní servisní akce AUTO CB

  Dne 3. července 2022 přijali policisté Obvodního oddělení Rokycany oznámení o zatajení nálezu.  Osmasedmdesátiletý oznamovatel uvedl, že v Rokycanech pravděpodobně na trase od pokladen obchodního domu v ulici Josefa Růžičky přes parkoviště musel neznámý pachatel v blíže nezjištěné době téhož dne od 11 hodin do 12:45 hodin nalézt jeho peněženku, ve které měl finanční hotovost 1 500 korun, osobní doklady, kartičku zdravotní pojišťovny a platební kartu. Policisté provedli ohledání místa činu a šetření v okolí, ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zatajení věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli i po odcizených věcech pátrají.

V případech ztrát a nálezů věcí různé hodnoty, ať už se jedná o peněženky, mobilní telefony či jiné předměty, se policisté často setkávají s absencí právního vědomí. Většina občanů se totiž domnívá, že si může beztrestně takovou věc ponechat. Jsou však na velkém omylu. Takovým jednáním se mohou snadno dostat do křížku se zákonem a naplnit skutkovou podstatu trestného činu zatajení věci. Toho se dopustí každý, kdo si přisvojí cizí věc, která se do jeho moci dostala nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné a jejíž hodnota dosahuje částky 10 000 korun a více. O zatajení věci jde i tehdy, když pachatel s nálezem nijak nedisponuje, ale odmítá jej vydat oprávněné osobě. Není proto rozhodné, jak poté, co si věc přisvojil, s ní skutečně nakládá a zda s ní vůbec nějak nakládá.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka