Železnorudská výstava ukazuje od čtvrtka život na hranicích a s hranicemi

Hranice rozdělují a sbližují zároveň…? Hranice nás nutí přemýšlet, hranice dojímají… „Grenzen bewegen“, to je název projektu, který se zaměřuje na společné setkávání Čechů a Němců.


V rámci tohoto projektu vznikla jedinečná výstava fotografií. Vernisáž výstavy se uskuteční 27. 7. 2017 od 16.00 hod. a uvedou ji sami tvůrci výstavy pan Herbert Pöhnl a pan Edmund Stern. Úvodní slovo pronese pan Ing. Michal Šnebergr starosta města Železná Ruda.

Dokážeme překonat hranice, ať už ty na mapě či v nás? Na to se ptá projekt zaměřený na společné setkávání Čechů a Němců. Pánové Herbert Pöhnl a Edmund Stern často cestují po České republice a hledají, či náhodně objevují nejrůznější osoby, místa a jejich neopakovatelnou atmosféru. Tyto různorodé dojmy pak dokumentují a prezentují na svých dvojjazyčných přednáškách, výstavách a v neposlední řadě i na internetu. Svým projektem chtějí překonávat hranice a představit ty, kterým se to podařilo. Chtějí poukázat na odlišnosti Čechů a Němců, ale zároveň na to, co mají společného, stejně tak čím se liší východní Bavorsko od českého pomezí a co je naopak spojuje. Chtějí pomoci při „odbourávání“ hranic včetně těch pomyslných a přispět k vytvoření otevřené a sousedské Evropy.

Snímky zachycují osoby, které žijí nebo žily na hranicích a s hranicemi a které je překonaly či dokonce posunuly. Každá fotografie ukrývá svůj vlastní příběh. „Hranice“ zde přesahuje svůj zeměpisný význam, dostává se do lidského myšlení, zájmů, aktivit. Klade si za cíl zjistit, co mají sousedé společného a v čem se liší, seznámit se s odlišnostmi ve způsobech uvažování a v životních situacích, a tím vším se nechat pohnout…dojmout…donutit nás zamyslet se… A právě o tom vyprávějí Toulky po „ještě bližším východě“.

27.07. - 27.08.2017         Otevřeno  9.00 - 17.00       Návštevnické Centrum Šumavy


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 27.07.2017 14:04



5 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka