Změna krmiva pro kočky - jak to udělat správně?

Zavedení nového krmiva může některým kočičím opatrovníkům nahnat husí kůži, zejména pokud jsou jejich mourci vybíraví. To souvisí především s neochotou koček přijmout novou stravu, nebo ještě hůře s vedlejšími účinky, jako je průjem nebo zvracení, které se mohou objevit, pokud se krmivo změní příliš rychle. Pokud však jde o nechuť kočky, již u koťat se vyvíjí vazba na jednu příchuť krmiva, proto je velmi důležité poskytovat různorodou stravu přizpůsobenou jednotlivým zvířatům. Bez toho může změn

Jarní servisní akce AUTO CB

Dobré chovatelské potřeby Vám jistě nabídnou dostatečný výběr pro každého pečovatele. Jak tedy zpříjemnit a relativně usnadnit proces výměny krmiva vaší kočce? Přinášíme vám nejdůležitější informace o změně krmiva vaší kočky.

Změna krmiva pro kočku

Zavedení nového krmiva pro kočky může být způsobeno zdravotními potřebami nebo touhou zlepšit výživu vaší kočky, tj. také změnou stravy, např. přechodem ze granulí na vlhké krmivo nebo z nekvalitního krmiva na krmivo s zdravější.

Krmení kočky nekvalitním krmivem může negativně ovlivnit fungování celého organismu a v pozdějších fázích vést k chronickým onemocněním, jako je gastritida nebo jiná onemocnění trávicího traktu. Odborníci nakonec doporučují přejít na krmení vlhkým krmivem, nebo pokud ošetřovatel tuto možnost nemá, krmit kočku kvalitním granulemi bez obilovin nebo s minimem obilovin. Zverimexy nabízí širokou škálu krmiv bez obilovin.

Je však třeba poznamenat, že stejně jako je dobré kočce ukázat chuť nového krmiva a seznámit ji s ním, není dobré to dělat příliš často! Kočky jsou zvířata, která se živí poměrně stálými druhy potravy, nemají potřebu neustálých změn ani nejsou na ně přizpůsobeny. Zavedení nového krmiva pro vaši kočku by se mělo řídit situací:

  • snaha o lepší a zdravější stravu pro kočku, tj. podávání kvalitního krmiva.

  • nutnost změnit stravu kočky z důvodu alergie, nemoci nebo onemocnění.

  • přechod ze granulí na kapsičky pro kočky

Je možné přejít na kapsičky a konzervy pro kočky?

Samozřejmě, že můžete! Navíc byste měli. Vlhké krmivo je pro kočku mnohem zdravější a prospěšnější než granule. Je to dáno vysokým obsahem vlhkosti v kapsičkách a konzervách, jeho nižším zpracováním a tím, že obsahuje většinou více masa a méně nebo žádné obiloviny. Takové krmivo nezatěžuje trávicí trakt a kočky ho lépe tráví a vstřebávají. Krmení kočky krmivy s vysokým obsahem masa a vlhkým krmivem má pozitivní vliv na její kondici, stav srsti, energii a pohodu. Typ výchozího krmiva, které je třeba vyměnit, ovlivňuje délku samotného procesu a jeho průběh.

Jak správně měnit kočce krmivo?

Nejdůležitějším pravidlem je měnit kočičí stravu postupně. Každý typ krmiva má trochu jiné vlastnosti, a proto se tráví jinak a v jinou dobu. Kočičí organismus potřebuje, aby se krmivo zavádělo šetrně, aby mohl na změnu reagovat. Při přechodu z granulí na vlhké krmivo trvá takový přechod obvykle jeden až dva týdny. Přechod ze stejného typu krmiva na jinou značku nebo příchuť trvá tři až sedm dní.

Abyste zjistili, jak se nové krmivo osvědčilo u konkrétní kočky, měli byste ho podávat alespoň měsíc. Pokud alergie kočky mění její stravu, je nutné zachovat jeden typ krmiva po dobu až 10 týdnů.

Změna značky nebo příchutě krmiva v rámci stejného typu potraviny.

Jedná se rozhodně o jednodušší přechod, který je navíc kočkami poměrně dobře snášen. Smíchejte stávající krmivo s novým v poměru nového a starého krmiva přibližně 10:90. Každý další den zvyšujte množství nového krmiva ve směsi. Největší příznaky na trávicím systému vaší kočky se mohou projevit až 2. - 3. den po zavedení nového krmiva. Pokud vaše kočka v této době stále dobře reaguje na přechod, můžete opatrně zvýšit množství přidávaného krmiva.

Přechod kočky z granulí krmiva na vlhké krmivo

Změna stravy zde obvykle vyžaduje větší trpělivost ze strany pečovatele. Granule většinou obsahují přidané obiloviny a ochucovadla, která mohou být pro kočku návyková. To způsobuje, že vlhké krmivo je pro kočku v prvních chvílích méně výrazné, chutné a nechutná jí. Při přechodu z granulí na vlhké krmivo je obvykle nutné použít ochucovadla, o kterých píšeme níže. Zde je také důležité zavádět nové krmivo pomalejším tempem a zvíře více pozorovat. V prvních dnech se může objevit nadýmání, průjem a nepříjemné pocity v žaludku kočky.

Takový přechod nejlépe funguje ve dvou fázích. První spočívá ve změně stávajícího granulí na bezobilné granule s co největším obsahem masa - tento přechod se provádí podle pokynů uvedených v odstavci výše. Takové krmivo se pak doporučuje smíchat s trochou vody, aby změklo. Další fáze je přísnější. Granule pro kočky je nutné vynést z domu, aby ho kočka nemohla cítit. Ujišťujeme vás, že kočky ucítí granule ze zavřené skříně, a pak už vlhké krmivo nezkusí! Dále podávejte vlhké krmivo pro kočky s vysokou intenzitou zápachu. Dobře se zde hodí krmivo s dostatečným množstvím želé nebo omáčky. Jakmile kočka přijme vlhké krmivo, lze zavést vysoce kvalitní kapsičky a konzervy pro kočky s vysokým obsahem masa - podle výše popsaného přechodu v rámci stejného typu krmiva pro kočky.

Kočka nechce jíst nové krmivo?

To vlastně není překvapivé. Kočky mají v povaze neochotu zkoušet nové krmiva, je to jejich způsob, jak se vyhnout otravě. Pokud se kotě od mládí nesetkalo se změnou druhu krmiva, může být tato nechuť k ochutnávání u dospělých koček ještě větší. Měli bychom si tedy uvědomit, že se nejedná o zlovolné chování kočky, ale že kočka má ve skutečnosti problém s prolomením.

Ale buďte si jisti, že je možné kočce v této fázi pomoci. Nové krmivo můžete dochutit:

  • přidání lososového nebo jiného rybího oleje, který kočka preferuje.

  • posypání misky s novým krmivem spirulinou.

  • přidání trochy vody do krmiva pro kočky

  • posypat krmivo pro kočky speciálními polévkami a toppingy pro kočky, které jsou k dostání v obchodě s chovatelskými potřebami.

  • posypte vlhké krmivo trochou strouhaných granulí.

Všechny tyto produkty můžete zakoupit v chovatelských potřebách.

Odměňte kočku pokaždé, když vyzkouší nové krmivo, pohlazením nebo slovní pochvalou.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka