Zvířecí záchranáři se nezastaví: Pomáhají labutím, kachnám a také školí

Není týden, aby plzeňští zvířecí záchranáři nevyjížděli k nějaké labuti zachycené na rybářský háček či po nárazu do vzdušného vedení nebo té, co nouzově přistála na vozovce.


V současné době se totiž letošní mláďata tohoto u nás nejtěžšího létajícího ptáka dala i s rodiči do pohybu a v rámci výuky a výcviku letu se přesouvají z rybníka na rybník. Mimo jiné myslivci začali střílet kachny, a tak i vyplašení ptáků z rybníků nutí jednotlivce i celé rodiny k častějším přeletům. "Nejčastěji vyjíždíme k labutím po nárazu do drátů vysokého napětí. Labutě nejsou příliš obratnými letci, a tak zejména za snížené viditelnosti či na lokalitách, které neznají, se střetnou s dráty el. vedení a padají na zem. Ty co pád z výšky přežijí, většinou však končí jako trvale handicapovaní jedinci bez křídla či s trvalými následky," líčí šéf záchranné stanice Karel Makoň. 

Přinášíme uplynulý týden jeho očima:

Labutě na zámku Kratochvíle (ČB)

Zhruba před deseti lety si od nás z Plzně brali trvale handicapovaného labutího samce. Samec neměl křídlo, byl po nárazu do drátů a zcela náhodou neputoval na ř. Berounku pod Plzeň, ale do vodního příkopu kolem zámku Kratochvíle. Aby mu tam nebylo smutno, tak si místní správa zámku k němu vzala ještě ze ZSŽ Makov rovněž trvale handicapovanou (bez křídla) labutí samici. Letos se onomu „šlechtickému“ páru podařilo vysedět a odchovat celkem 4 mláďata, a jelikož jsou zdravá a letu schopná, rozhodli jsme se je doslova na poslední chvíli okroužkovat. Hliníkové kroužky nám pomohou zjistit, jak a kde se budou tato mláďata od handicapovaných rodičů pohybovat a zda jsou schopna se začlenit do volné přírody.  

Příběh kachny divoké aneb „Ošklivé malé káčátko“.

Přinesli ji jako sotva den staré mládě. Původně to byla dvě kachňata, která někdo sebral někde ve městě, když samice s mláďaty putovala zástavbou kamsi k vodě. Tenkrát jsem se zase rozčílil, jelikož tento rádoby zásah byl zcela zbytečný a vůbec nebylo třeba mláďata chytat, sbírat a nosit. Každopádně jedno mládě nepřežilo a druhé se nám odchovat podařilo. Kolegyně Anička Šebková vypustila (14.9.2015) uměle odchované a okroužkované mládě kachny divoké na řeku Berounku na Doubravce, kousek od kostela sv. Jiří. 

Školení týmů RESCUE PATROL INTERNATIONAL - Plasy (PS)  

V sobotu 19.9.2015 mi bylo ctí opět (již podruhé) školit týmy našich i zahraničních záchranářů Rescue Patrol. Přes 70 zdravotníků záchranné služby, hasičů a nově i zástupců armády se sjelo na 5 dnů do areálu rekreačního střediska u Plas (PS), kde 5 dní a 5 nocí nacvičovali mimořádné situace a zásahy ve všech možných, převážně extrémních, podmínkách. Pořadatelé cvičení je tradičně nenechali vydechnout a ani vyspat, a tak poslední den byl, díky mé 3hodinové přednášce „Manipulace se zvířaty“, snad trochu volnější J. Opět si neodpustím osobní poznámku v tom duchu, že jestli něco v tomto státě funguje, tak to jsou právě tito lidé a jejich složky! Neuvěřitelná výdrž, houževnatost, profesionální přístup a nasazení.  Zároveň jsem rád, že o přednášku byl zájem a že jsem mohl opět dorazit i s živými zvířaty a rozšířenou praktickou částí výkladu. Opravdu, jak pořadatelé akce, tak hlavně její účastníci mají můj velký obdiv!  www.rescuepatrol.cz



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka