Lednová inflace naznačuje pokles: Vyhlídky na nižší spotřebitelské ceny v roce 2024

V lednu 2024 došlo k výraznému poklesu inflace na 2,3 %, což je nejnižší úroveň od března 2021. Odborníci z Moore Czech Republic považují tento vývoj za důvod k optimismu, očekávají nižší inflaci v roce 2024 a růst reálných mezd, stimulující spotřebu a růst české ekonomiky.

Cílená propagace v Plzni

V úvodním měsíci roku 2024 došlo ke značnému poklesu inflace, což naznačuje možný obrat ve vývoji spotřebitelských cen v tomto roce. Podle údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem se inflace v lednu propadla na 2,3 %, což představuje nejnižší úroveň od března 2021. Tento vývoj nastoluje otázky ohledně dalšího vývoje inflace a jeho dopadů na českou ekonomiku.

Expertům z Moore Czech Republic se výrazné zpomalení inflace jeví jako důvod k optimismu. 'Po třech inflačních letech jsme vstoupili do roku, kterým by nás měla provázet nižší inflace,' komentuje vývoj inflace Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic. Za poklesem inflace v lednu stojí mimo jiné vliv růstu cen potravin a pomalý růst cen zemědělské produkce, který měl pozitivní dopad na celkové ceny potravin.

Podle očekávání ministerstva financí by celoroční inflace měla v roce 2024 dosáhnout 3,1 %, což by představovalo výrazný pokles oproti roku 2023, kdy inflace dosáhla třetí nejvyšší úrovně v historii České republiky (10,7 %). Dle ČNB se letos očekává průměrný celoroční růst spotřebitelských cen na úrovni 2,6 %.

Tento nižší růst spotřebitelských cen by měl v letošním roce přinést také růst reálných mezd, což by mohlo nastartovat spotřebu českých domácností. 'Růst domácí poptávky by pak měl následně stimulovat růst celé české ekonomiky,' upřesňuje Petr Kymlička z Moore Czech Republic.

Moore Czech Republic je společností, která je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka