Pěstounství funguje. Rodina ale potřebuje podporu

V České republice žije okolo 20 tisíc dětí v náhradní rodinné péči. Nebýt institutu pěstounské péče, drtivá většina z nich by dnes vyrůstala v ústavech. Proč je pěstounská péče výhodnější alternativou, nemůže-li dítě vyrůstat ve své biologické rodině? Důvodem není jen fakt, že státní výdaje na ústavní výchovu 3x převyšují výdaje na náhradní rodinnou péči.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na tom, že děti patří domů, a ne do domova se shodneme asi všichni. I přesto u nás žije stále mnoho dětí mimo svoji vlastní rodinu. Důvodů bývá hned několik. Biologičtí rodiče nemohou, neumějí a leckdy se ani nechtějí postarat o své ratolesti, pro které tak jednou z možností, jak prožít šťastné dětství, bývá institut pěstounské péče. Být pěstounem si často nezadá s úkoly komiksových hrdinů, kteří při svém náročném a dlouhodobém poslání nezřídka potřebují podat pomocnou ruku. A právě pro ně je tu organizace Rozum a Cit, která těmto superhrdinům pomáhá už více než 20 let. Podpora náhradní rodinné péče a pěstounství je však spojena s mýty a předsudky.

Mýtus č.1: Dětem v ústavní péči přece nic nechybí.

Na rozdíl od ústavní výchovy, kde vyrůstá okolo 8 tisíc dětí v kolektivním prostředí a pečující „tety“ se tady střídají, je principem pěstounské péče rodina se stálým náhradním rodičem nebo rodiči. Život tady se tak podobá životu v běžné rodině, takže dítě může zakusit zcela přirozenou atmosféru domácího prostředí a odnáší si naučené vzorce chování pro fungování v běžné rodině. 

Každé dítě má právo vyrůstat v rodině. Kromě jídla a oblečení potřebuje totiž náruč jednoho stálého člověka, který se o něj dokáže postarat a má jej rád. Děti si potřebují vytvořit pevnou citovou vazbu jako zásadní součást svého života a šťastné budoucnosti. Bohužel, to sebelepší dětský domov nedokáže. 

Mýtus č. 2: Výchova dítěte v pěstounské péči se ničím neliší od výchovy vlastních dětí.

Děti v náhradních rodinách prožívají šťastnější život, mají vzory v chování, jsou sebevědomější, dokážou lépe navazovat vztahy a v dospělosti se začlenit do společnosti. K takovému cíli však vede trnitá cesta pěstounů a svěřených dětí. Vychovávat dítě v pěstounské péči znamená čelit těžkým tématům. Opožděný vývoj v důsledku zanedbané výchovy, týrání, zneužívání, smrt rodiče, rodič ve výkonu trestu, zdravotní znevýhodnění, duševní poruchy, menšinové etnikum.

 

Mýtus č. 3: Pěstounské děti jsou problémové a nezvladatelné

O náročnosti mise jménem pěstounství není pochyb. Psychika náhradních rodičů dostává slušně na frak, někdy propadají bezmoci. Stává se, že najednou nemají dost času na své koníčky a přátele, dosud fungující rodinný systém je vzhůru nohama. Ačkoli procházejí přípravami, s mnohými specifickými projevy v chování dětí se poprvé setkávají až ve chvíli, kdy už u nich dítě vyrůstá. Právě tady nastává bod zlomu. Bojovat dál, ale jak? Nepřecenil jsem své síly, opravdu na to mám? 
 
Okolo 200 dětí ročně musí z pěstounských rodin odejít, protože pěstouni péči nezvládnou. V jiných rodinách situace visí na vlásku. Daleko víc je ale těch, kde se dítě stalo opravdovým členem rodiny a jeho specifické problémy se daří překonávat. Kde leží klíč k úspěchu?
 
Podpora, informovanost a vzdělávání v konkrétních oblastech. Včasné rozpoznání, že se právě v této rodině něco děje, a okamžitá nabídka cílených a adresných aktivit. „Základní pomoc pěstounským hrdinům se skrývá pod tzv. doprovázením. Náhradní rodičovství s sebou nese úskalí a témata vyžadující odbornou pomoc. Klíčový pracovník je s rodinou v intenzivním kontaktu, nejméně jednou za dva měsíce osobně (jinými kanály pravidelně), postupně zjišťuje konkrétní potřeby rodiny a úzce spolupracuje s pracovníkem OSPOD dítěte. Naši sociální pracovníci a další odborníci zodpovídají dotazy pěstounů, pomáhají pochopit a řešit specifické projevy dítěte, zajišťují pravidelné vzdělávání náhradních rodičů, asistují při kontaktu s biologickou rodinou dítěte a sestavují plán práce s dítětem,“ říká Daniela Kuhnová, výkonná ředitelka organizace Rozum a Cit.


Rozum a Cit, z.s.

Rozum a Cit je nezisková organizace, která více jak 20 let pracuje s ohroženými rodinami a zároveň podporuje a rozvíjí myšlenku náhradní rodinné péče v České republice. V rámci svých služeb provází náhradní rodiny a klade důraz na komplexnost práce s nimi.  Cílem činnosti je vytváření provázané struktury podpůrných aktivit pro pěstounské rodiny a děti vyrůstající v náhradní rodinné péči. Aktivity organizace směřují k průběžné profesionální podpoře pěstounských rodin, úzké spolupráci s místními odděleními sociálně právní ochrany dětí a při své práci vychází z individuálních plánů ochrany dítěte.
Organizace je jedním ze zakládajících členů Asociace Dítě a Rodina, která sdružuje respektované neziskové organizace působící v oblasti práce s rodinou. V současné době poskytuje Rozum a Cit služby 220 pěstounským rodinám v rámci Prahy, Středočeského a Plzeňského kraje. 

Více na www.pestouni-rac.cz



Autor: Jesika Žigová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 01.06.2021 17:13




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka