Podzimní vazba květin v prvorepublikovém stylu: Přijďte na workshop do hotelu Continental

Květiny umí prozářit pochmurné podzimní dny a za první republiky nechyběly v žádné domácnosti. Pokud jste si i vy dobu z černobílých filmů zamilovali, přijďte na workshop Květiny první republiky, kterým vás provede květinářka Helena Ottová. Majitelka jednoho z nejhezčích květinářství v Plzni vám ukáže, jak uvázat klasické kytice i jak naaranžovat dekorace z květin v květináčích.

Jarní servisní akce AUTO CB

První republika měla styl a šarm, kterému po sto letech opět přicházíme na chuť. V oblibě jsou dobové tančírny, móda inspirovaná dvacátými a třicátými léty i některé artefakty, jako jsou třeba sklenky, šálky nebo jiné předměty užitého umění. Z mladého Československa vzešla řada světově uznávaných umělců. Praha i další města – Plzeň nevyjímaje – rozkvétaly. Dbalo se na styl, masarykovské hodnoty i eleganci. 

Květiny se staly pomyslnou třešničkou na dortu. Ve vázách je mívaly jak chudší domácnosti, tak bohaté rodiny. Na venkovských zahradách kvetly touto dobou pestrobarevné astry a jiřiny nebo pozdní růže. Na městských trzích se pak prodávaly i exotičtěji vyhlížející květiny. Z nich pak byla radost uvázat si kytici a vložit ji do moderní vázy – třeba z dílny plzeňského rodáka Ladislava Sutnara. 

Prvorepublikové vazby plné barev a vůní

Jestli vás květinové vazby zajímají a milujete dobu první republiky, neměli byste v sobotu 3. října 2020 promeškat květinový workshop, který ve spolupráci s květinářkou Helenou Ottovou pořádá hotel Continental. Samotný hotel má prvorepublikový interiér a je tak místem více než vhodným. Navíc skrývá románový příběh, který se zde odehrál ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století. Při návštěvě hotelu by vám proto neměl uniknout portrét někdejší majitelky Eugenie Ledecké, který zdobí nádherný prostor hotelové restaurace. 

Ale zpět ke květinám. Na workshopu se budou vázat klasické kytice a naučíte se také květinové dekorace ve stylu první republiky. „Využijeme při tom podzimní květiny, jako jsou jiřiny, chryzantémy, hortenzie nebo růže. S nimi krásně ladí doplňky, jako je břečťan, rozmarýn nebo listy psího vína. V květináčích pak skvěle vypadají i bramboříky a vřesy,“ říká Helena Ottová. 

V první polovině 20. století byly v módě zejména takzvané volné kytice. „Bývaly rozevlátější a poměrně velké. Pochopitelně se vázaly z tehdy dostupných materiálů,“ říká květinářka s tím, že se během workshopu zmíní také o historii květin a květinových vazeb, o oblíbenosti a využití některých rostlin, které dnes možná přehlížíme. Konkrétně má na mysli třeba růže, bramboříky, břečťany nebo jiřiny. „Zaměřím se také na chryzantémy, které jsou stále považované spíše za smuteční květinu, ale za první republiky se bez ní květináři neobešli a důležité jsou i dnes, a to s ohledem na široký výběr a výborné vlastnosti,“ dodává. 

Inspirace od Čapkova zahradníka

Při přípravě workshopu Helenu Ottovou inspirovala i kniha prvorepublikového botanika a zahradníka Oskara Smrže, který vedl zahradnický podnik v Pardubicích a později založil semenářskou společnost. Sazenice a rostliny u něho nakupoval například i spisovatel a novinář Karel Čapek. Ten slavnému zahradníkovi doporučoval také další klienty, mezi jinými Alici Masarykovou, dceru TGM. 

Ve své asi nejslavnější knize „Dějiny květin“ z roku 1923 se Smrž zamýšlí nad významem rostlin v lidské společnosti a zaměřuje se hlavně na květiny a rostliny pěstované v Československu. „Napsati poněkud jen ucelenější biografii pěstovaných květin nebylo lehko, tím spíše, že některé prameny nebyly mně dostupny. Než přes to, používaje pramenů cizích, hleděl jsem býti v sestavení látky originelním, abych v oboru zahradnickém mohl snad přispěti něčím, co jest nad pouhou kompilací,“ vyjádřil se kdysi sám o své práci. 

Prvorepubliková publikace se dostala do rukou i květinářce Heleně Ottové a přinesla jí inspiraci. „V knize Dějiny květin jsem našla několik zajímavých poznatků, určitě je na workshopu budu sdílet, snad se budou účastnicím a účastníkům líbit tak jako mně,“ dodává. 

Bude čas i na kávu a zákusek 

Workshop, který proběhne v krásných prostorách hotelu Continental, nebude pouze o květinách. Čas bude také na kávu a zákusek, a to v místní stylové kavárně, kde se mimo jiné podávají vyhlášené snídaně. „Přichystáme kávu a domácí moučník, a ještě něco dalšího na zub,“ slibuje manažerka hotelu Markéta Matyášová.

Přihlaste se na workshop Květiny první republiky

•Workshop bude v sobotu 3. října 2020.

•Začátek je od 10,00 hodin.

•Cena workshopu je 499 Kč.

•Přihlásit se můžete na e-mailu skupiny@hotelcontinental.cz.

•Adresa hotelu je Zbrojnická 312/8, Plzeň. 

Fotogalerie
Autor: Hotel Continental s.r.o. Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka