Rozdíl mezi plátcem a neplátcem DPH

V počátcích svého podnikání dělá řada začínajících podnikatelů rozhodnutí, zda se stanou plátci DPH či nikoliv. V našem článku vám přinášíme důležité informace o DPH, které vám s rozhodnutím pomohou.

Cílená propagace v Plzni

Kdo je plátcem DPH?

Plátcem daně z přidané hodnoty, tedy DPH je fyzická či právnická osoba, kterou vykonává ekonomickou činnost a její obrat za 12 předcházejících měsíců kalendářního roku přesáhl částku 1 000 000 Kč. Povinnost být plátcem DPH má i podnikatel, který podniká mezinárodně v rámci EU.

Obrat tvoří částky získané za tato plnění:

  • poskytnutí služeb

  • prodej zboží

  • pronájem

  • finanční příjem

  • převod nemovitosti, atd.


Výše uvedená plnění musí spadat do jedné z kategorií:

  • Zdanitelná plnění (která to jsou, si můžete přečíst v § 13 – 20 zákona o DPH).

  • Plnění, která jsou osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně (§ 63 – 71 g zákona o DPH).

  • Dále plnění, která jsou osvobozena od daně, ale bez nároku na odpočet daně. Jedná se ale pouze o ta plnění, která jsou obsažena v § 54, § 55 a § 56 zákonu o DPH. Netýká se to doplňkové a občasné činnosti.

  • Je-li však u plátce DPH firma na prodej, nemá nárok na odpočet. V tomto případě se jedná o finanční plnění osvobozené od daně.

Do plnění se nezapočítává částka, kterou jste získali prodejem dlouhodobého majetku.

Osoba povinná k dani

Osoba povinná k dani je každá osoba vykonávající ekonomickou činnost. Tato osoba se pak dělí na :

  • Neplátce – podnikatel či firma, která má obrat nižší než 1 000 000 Kč v předešlých, po sobě jdoucích kalendářních měsících. Nemá povinnost odvádět DPH a nemá nárok na odpočet.

  • Plátce je osobou registrovanou k dani. Musí odvádět daně ze všech svých zdanitelných plnění a má nárok na odpočet.

Identifikovaná osoba

Identifikovaná osoba je plátcem daně ve státech EU. Nemá však nárok na odpočet. V České republice zůstává tato osoba neplátcem. Pokud již jste plátcem DPH, není možné se stát identifikovanou osobou.

Plátcem DPH je možné být dobrovolně

Jak jsme již na začátku zmínili, podnikatel či firma se může plátcem DPH stát dobrovolně, je však potřeba to řádně zvážit. Jaké jsou nejčastější důvody registrace? Například pokud jsou vaši zákazníci většinou plátci, když vaše výdaje převyšují příjmy a také v případě, kdy nakupujete zboží mimo země EU.

Kdy se registrace k DPH naopak nevyplatí?

Registrace k DPH není vhodná v situaci, kdy jsou vašimi zákazníky výhradně koncoví spotřebitelé, kteří nejsou plátci DPH. Dále to není vhodné řešení v případě, kdy se na zboží kupované od dodavatele uplatňuje snížená sazba DPH a na zboží prodávaném koncovým zákazníkům pak zvýšená sazba.

OSVČ a DPH

Především pro drobné živnostníky registrace k DPH znamená velmi nepříjemnou zátěž. Zvyšuje se jim jejich administrativní povinnost a to dost výrazně.

Plátce DPH musí vystavovat daňové doklady pro odběratele, vést podvojné účetnictví, podávat pravidelně přiznání k dani a rovněž si hlídat termíny pro podání daňového přiznání.

Lze u dobrovolného plátce zrušit registraci k DPH?

Abyste si mohli jako dobrovolný plátce zrušit registraci k DPH, nesmíte překročit obrat 1 000 000 Kč a musí uplynout minimálně jeden rok ode dne, kdy jste se plátcem stali. V případě, že tyto podmínky splňujete, posílá se elektronická žádost na finanční úřad, ve které uvedete důvod.





The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka