U Knihovny Lochotín funguje první výdejní bibliobox ve městě

U lochotínské knihovny funguje vůbec první bibliobox v Plzni, kam je možné knihy nejenom vracet, ale hlavně si je do něj objednat a vyzvednout. Lochotínská knihovna novinku slavnostně představila v pondělí 30. ledna za účasti vedení prvního plzeňského obvodu a města....

Jarní servisní akce AUTO CB

U lochotínské knihovny funguje vůbec první bibliobox v Plzni, kam je možné knihy nejenom vracet, ale hlavně si je do něj objednat a vyzvednout. Lochotínská knihovna novinku slavnostně představila v pondělí 30. ledna za účasti vedení prvního plzeňského obvodu a města.
Lochotínský bibliobox umožňuje také vyzvedávání knih, a to jako vůbec v první v Plzni. „V Plzni fungují návratové boxy, je jich dohromady šest. V celé republice je využívá řada knihoven a v našem městě jsou to Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni a Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. Výdejní box ovšem uvádíme do provozu jako první v krajské metropoli,“ uvedla ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.Prozradila, že inspiraci našli v Klatovech. Výdejní bibliobox totiž jako vůbec první v kraji zřídila tamější městská knihovna, a to na podzim 2021, tedy během pandemie koronaviru. „Pro knihovny to nebylo během pandemie lehké, a tak začaly hledat možnosti, jak zůstat v kontaktu se čtenáři. Postupně se začaly objevovat i samoobslužné výdejní boxy na knihy,“ popsala Šlesingerová.Cesta k biblioboxu na Lochotíně nebyla jednoduchá, bylo nutné vyřídit řadu povolení a např. propojit software výdejního místa s knihovním systémem. Dalším požadavkem bylo, aby schránka nepůsobila jako vizuální smog, tedy aby co nejvíce splynula s okolím. Vše se nakonec povedlo, byť od myšlenky k samotné realizaci uplynul téměř rok.„Mám radost, že tuhle novinku můžeme představit právě v našem obvodě. Sama jsem zvědavá na to, až budeme mít první statistiku, zajímá mě, nakolik si tuto technickou vymoženost čtenáři oblíbí. Určitě je to krok dopředu,“ uvedla starostka Jedničky Ivana Bubeníčková. Spolu s radní města Plzně Eliškou Bartákovou a ředitelkou městské knihovny Helenou Šlesingerovou bibliobox slavnostně uvedly do provozu. Knihovna Lochotín byla pro umístění návratového a výdejního boxu zvolena záměrně. Po Ústřední knihovně pro dospělé, která je v centru města, jde o druhou největší knihovnu městské knihovní sítě a na rozdíl od řady jiných provozů je kolem budovy na Lochotíně ještě volný prostor. Pokud se tento typ biblioboxu u čtenářů osvědčí, zváží se jeho umístění i na další místa.Lochotínský bibliobox má dohromady 21 schránek. Knihy a časopisy je možné objednávat prostřednictvím on-line katalogu, přičemž zájemci poté přijde unikátní kód, kterým schránku otevře; služba je funkční 24 hodin denně. Do lochotínského biblioboxu si může objednat knihy i návštěvník jiných městských knihoven, avšak je možné vybírat pouze z fondu lochotínské knihovny; ten je však obrovský, zahrnuje přes šedesát tisíc svazků. Pořízení biblioboxu vyšlo na zhruba šest set tisíc korun.
Bibliobox slavnostně uvedly do provozu starostka Jedničky Ivana Bubeníčková (druhá zleva), radní města Plzně Eliška Bartáková a ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová (na snímku vedle ni vedoucí lochotínské knihovny Veronika Kašparová).  

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 1 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka