U Matoušů vystoupily folklórní soubory z Nepálu i Chorvatska

U Matoušů lipka… Tak se jmenoval komponovaný pořad, který se konal 8. června na statku U Matoušů na Bolevecké návsi, a to v rámci 25. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň. Do Bolevce zavítalo několik folklórních souborů, mezi nimi např. i soubory z Chorvatska, Nepálu, Ukrajiny nebo sousedního Sloven...

Jarní servisní akce AUTO CB

U Matoušů lipka… Tak se jmenoval komponovaný pořad, který se konal 8. června na statku U Matoušů na Bolevecké návsi, a to v rámci 25. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň. Do Bolevce zavítalo několik folklórních souborů, mezi nimi např. i soubory z Chorvatska, Nepálu, Ukrajiny nebo sousedního Slovenska. Akce se uskutečnila ve spolupráci s prvním plzeňským obvodem a Národním památkovým ústavem.
Soubor Mladinka. Snímky: ÚMO Plzeň 1Mezinárodní folklórní festival zamířil do Bolevce už podruhé. Prostory statku, který se podobně jako třeba katedrála sv. Bartoloměje pyšní statusem národní kulturní památka, si o festival propagující folklór nahlas říkají. „Statek U Matoušů je krásnou ukázkou lidové architektury a do takového prostředí se folklórní festival skvěle hodí. Jsem ráda, že jsme loni festival do Bolevce přivedli a doufám, že se z toho stane tradice,“ uvedla ředitelka a dramaturgyně festivalu Michaela Vondráčková.Na zahradě statku se nakonec sešly na čtyři stovky lidí a ti zhlédli vystoupení těchto souborů: Meteláček a Malý Meteláček (Plzeň), Jiskra 58 SOKOL Valcha (Plzeň), Folklorni ansambl Požega (Chorvatsko), Jiskřička (Plzeň), Everest (Nepál), Mladinka (Plzeň), Druzhba (Ukrajina) a FS Šiňava (Slovensko).„Akce má velký přesah, a to nejen zapojením mezinárodních souborů. Jde především o úžasnou propagaci folklóru a lidového umění jako takového,“ poznamenal místostarosta Jedničky Miroslav Šuma, který akci zahajoval.Mezinárodní folklórní festival CIOFF k Plzni patří již 25 let. Letos se koná od 7. do 11. června, přičemž hlavní část probíhá podobně jako v minulých letech na scéně U Branky v historickém centru města. Tam vystoupí celá řada tuzemských i zahraničních folklórních souborů. 
U Matoušů lipka... aneb Mezinárodní folklórní festival CIOFF Plzeň a jeho bolevecké zastavení.
Návštěvníci akce si mohli odnést suvenýr z Nepálu. 
Přislo kolem čtyř stovek lidí. Zpočátku panovala obava z deště, přehnalo se ale jen pár kapek a poté už bylo krásně.
Nejmladší členové fóklorních souborů.
Místostarosta Jedničky Miroslav Šuma (zcela vpravo) se členy nepálského folklórního souboru. 

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 1 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka