Umělci proměnili objekty na Vinicích a Lochotíně

Dva objekty na Vinicích a Lochotíně oblékly v závěru června nový kabát. Stalo se tak díky uměleckému festivalu Wallz, který v krajské metropoli každoročně pořádá DEPO2015. Na louce za školou v Brněnské ulici na Vinicích se proměnil technický objekt elektráren (12 x 4 m) a v Sokolovské ulici na Lochotíně zase bočn...

Jarní servisní akce AUTO CB

Dva objekty na Vinicích a Lochotíně oblékly v závěru června nový kabát. Stalo se tak díky uměleckému festivalu Wallz, který v krajské metropoli každoročně pořádá DEPO2015. Na louce za školou v Brněnské ulici na Vinicích se proměnil technický objekt elektráren (12 x 4 m) a v Sokolovské ulici na Lochotíně zase boční stěna sedmipatrového panelového domu.
Elektrárenský objekt na louce za 7. ZŠ a MŠ v Brněnské ulici na Vinicích proměnil Jakub Uksa. Foto: ÚMO Plzeň 1Na Vinice zamířil malíř a grafik Jakub Uksa (1981), který patří do silné generace pražských writerů, jež na graffiti scénu vstoupila v polovině 90. let. Červenobílé geometrické dílo, které na Vinicích vytvořil, vdechlo nevelkému objektu nový život. Předtím jej zdobily nevzhledné nápisy, které zde v uplynulých letech zanechali vandalové.V Sokolovské 116, na ploše 12 x 26 m, pak vzniklo dílo Kosmos, za nímž stojí jeden z našich současných nejúspěšnějších umělců Patrik Hábl (1975). Ten v něm odkazuje na tvorbu svého bratra, talentovaného malíře a výtvarného pedagoga Reného Hábla, který před dvěma lety, v pouhých 52 letech zemřel. Motiv vychází z jedné fáze jeho tvorby, kdy se snažil porušit rozhraní mezi figurací a abstrakcí. „Obraz z tohoto období posloužil Patrikovi jako předloha pro velkoplošnou malbu na boční fasádě domu. V týdnu, kdy se festival konal, byl bohužel Patrik nemocný, a tak se realizace návrhu chopil zkušený streetartový umělec Radek Michálek aka Kedar 37,“ popsal programový manažer DEPO2015 Jan Štěpán. Podle jeho slov malba fasádu paneláku doslova rozzářila. „A do celého sídliště vnesla úplně nový estetický vjem,“ doplnil Štěpán.V Plzni se díky festivalu Wallz letos proměnilo hned deset objektů. „Cílem tohoto festivalu je obohatit a zušlechtit veřejný prostor a zároveň přiblížit tvorbu nejlepších současných umělců široké veřejnosti. Objekty určené pro malby vybíráme zejména s ohledem na jejich význam pro okolí a způsob, jakým ho ovlivňují. I malá změna podoby například technického objektu uprostřed sídliště může mít stejnou hodnotu pro danou lokalitu, jako třeba právě malba na fasádu panelového domu,“ vysvětlil.Wallz se letos v Plzni konal již počtvrté a stejně jako v uplynulých letech se do něj i nyní zapojili zahraniční umělci. Celková plocha maleb přesáhla 2500 metrů čtverečních. (red)
Stěnu panelového domu v Sokolovské 116 zdobí dílo výtvarníka Patrika Hábla. Foto: ÚMO Plzeň 1
V Sokolovské ulici krátce po realizaci. Foto: ÚMO Plzeň 1 

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 1 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka