Úroky u hypotečních úvěrů klesají. Jak dlouho bude tento trend pokračovat?

Zvažujete hypotéku? V tom případě máte nejlepší příležitost si o úvěr zažádat. Úroky hypotečních úvěrů výrazně klesají. Nízká hladina úroků ještě nějakou dobu vydrží, ale po skončení moratoria by měla opět začít stoupat.

Cílená propagace v Plzni

Hypoteční úvěry jsou nejlevnější za několik let. Ačkoliv to na počátku roku vypadalo spíše na zdražování, od března začala úroveň úroků u hypoték klesat. Důvodem je koronavirová krize, která dostala úroky na úroveň, kde se nacházely naposledy v roce 2017. Významnou roli ale v poklesu úroků hraje i příznivá ekonomická situace na začátku letošního roku.

Srovnání půjček a úvěrů
v minulém a současném roce ukázalo, že úroky u půjček a úvěrů klesají a počty sjednaných úvěrů stoupají, a to nejen u hypoték. Výhodnější úroky nyní banky, nebankovní společnosti v rámci půjčkových produktů. Rychlé srovnání půjček dále ukazuje, že výhodnější úroky nabízí stavební spoření a výhodnější jsou také rychlé půjčky.

Zlevňování nejen v důsledku koronavirové krize

Základní úroková sazba v roce 2020 začínala na 2,25 %. Postupně byla snížena Českou národní bankou až na současných 0,25 %. Ačkoliv květen tohoto roku byl v počtu poskytnutých hypoték nejslabším měsícem posledních deseti let, v červnu naopak počet sjednaných hypoték trhal rekordy. Meziroční nárůst poskytnutých hypoték dosáhl v červenci téměř 19 %.

Ač se mohou zdát současné úroky u hypoték více než příznivé, podle hlavního ekonoma ING Bank — Jakuba Seidlera, nedosáhnou na své minimum. Kromě koronavirové krize totiž při poklesu úroků hrál roli také příznivý ekonomický vývoj, v jehož důsledku banky počítaly s menším rizikem nesplácení úvěrů. Toto riziko by ale mělo opět získat vzrůstající tendenci.

Ke zdražování dojde po skončení moratoria

Zdražování úvěrů se předpokládá po skončení platnosti dluhového moratoria. V moratoriu se v současné době nachází 13 % úvěrů a dá se očekávat, že ne všechny budou po ukončení moratoria řádně spláceny. To donutí banky zvýšit náklady na riziko a úroky by tak měly opět začít růst.

Mnoho lidí proto neváhá a zřizuje si úvěry, aby využili příznivých podmínek. Otázkou však zůstává, na jaké úrovni budou v dalších měsících čisté mzdy a zda budou dlužníci schopni úvěry splácet. Stále totiž je aktuální otázka vývoje ekonomiky a možného poklesu příjmů a čisté mzdy u početné skupiny zaměstnanců.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka