Vrátili se z Ukrajiny, přivezli na Tachovsko handicapované

Dvě desítky osob evakuovali záchranáři Royal Rangers tento týden z Ukrajiny. Šlo o vážně zraněnou dívku, kterou převezli do pražské nemocnice v Motole, další osoby pak vzali do Černošína.

Cílená propagace v Plzni

(8.3.) Záchranná služba Royal Rangers působící na Tachovsku a Chebsku vypravila v úterý zvláštní humanitární konvoj, který vyrazil na Ukrajinu vyzvednout nemocné a handicapované osoby. O tuto pomoc poprosili přímo rodinní účastníci postižených za pomoci místní humanitární organizace Emaus – Oselya. Jde o lidi z nebezpečných oblastí, pro které je navíc evakuace velmi ztížená kvůli jejich onemocněním.

(10.3.) Tuto zprávu jste si mohli přečíst před 48 hodinami a nyní už přináším tu nejdůležitější – náš tým Royal Ranger se vrací! Sice později, než bylo plánováno, protože se vyskytly komplikace v podobě zákazu nočního vycházení, proto naši  záchranáři z Tachovska museli čekat do rány a využili azylu u slovenských záchranářů a hasičů, za což jim moc děkují. Ráno už pak pokračovalo předání osob. „Podařilo se nám všechny pacienty dostat přes hranici, jsou už odbaveni a pouze jednoho chlapce s psychiatrickým onemocněním nepustila ukrajinská armáda a chtěla jej odvézt do služby. Ještě o tom komunikujeme a vypadá to, že hocha nabereme a odvezeme. Na UA území probíhají velmi intenzivně opevňovací práce ve velmi velkém rozsahu. Tuny ocelových ježků z kolejnic a traverz, opevněné strategické a velitelské budovy, pokácené stromy kvůli bezpečnost. Jsem velmi vděčný za to, že jsme zde potkali úžasné české policisty, slovenské vojáky, celníky, policisty, záchranáře, hasiče a dobrovolníky a Ukrajinské celníky a vojáky. S nimiž probíhala skvělá spolupráce a dělali maximum pro to aby, i přes těžkou situaci a obrovský stres nám umožnili, za daných podmínek, co nejsnazší průchod. Tímto bych jim všem chtěl vřele poděkovat,“ uvedl Tomáš Rusňák.

(11.3.)  Krátký postřeh z dnešního rána. "Nad ránem jsem se divil, proč je nám taková zima, když jsme vytopené sanitce. Na hraničním přechodu Ubla bylo minus dvanáct stupňů. Kolem desítky uprchlíků přespávajících v autech. Valná většina uprchlíků přechází pěšky, nesouce základní potřeby pro sebe a své děti. Všude se snaží pomáhat slovenští a čeští policisté, vojáci hasiči se snaží pěší transportovat do prostoru, kde budou mít alespoň základní tepelný komfort aby v noci nezmrzli. Ochranu před chladem vytváří vyhřáté stany Červeného kříže. Ráno, než vyrážíme, jdeme rychle pro čaj ke stanu charity. Dobrovolníci z charity dělají co mohou aby rozdali čaj desítkám čekajících polozmrzlých uprchlíků, kteří přečkávali noc v autech. Jeden z nich se pokouší nalít do samovaru vodu z PET láhve, která v noci zmrzla," psal Rusňák.

Pak přišla dobrá zpráva. Podařilo se zajistit předání malé pacientky na urgentní příjem v Motole k vyšetření a následné péči. 

A i další komplikace. "Vypadá to že naše cesta nemá konce. V Prešově se chceme otočit, když zastavujeme abychom urovnali a domluvili postup, tak jeden z převážených uprchlíků zkolabuje. Není to nikdo z handicapovaných, ale je to matka několika dětí. V RZ vyvíjíme veškerou aktivitu potřebnou ke zvládnutí krize a s podporou našeho lékaře na telefonu se stav daří zvládnout. Žena je stabilizovaná a pokračuje v přepravě. Sanitka se vrací zpět na Ukrajinskou hranici pro vážně zraněné dvanáctileté děvče, od jejíchž rodičů jsme byli požádáni, za bychom ji dokázali převézt k jejich rodině do Prahy do nemocnice", přchází další z práva z cesty a hned následuje nová. "Transportujeme těžce zraněné dvanáctileté děvče do bezpečí. Po nočním převzetí děvčátka od Ukrajinských zdravotníků jsme se přesunuli na Czech point slovenských záchranářů, které jsme požádali aby se nám o děvče na čtyři hodiny medicínsky postarali. Důvodem, proč jsme nemohli pokračovat hned dál bylo naprosté vyčerpání všech členů posádky. Nyní máme děvče zase u sebe a probíhá transport do České republiky, pravděpodobně do některé z fakultních nemocnic," došlo poštou na sociálních sítích.

.Malá Ulianka je v pátek odpoledne předána zdravotníkům v Motole a šťastně spolu s maminkou a bráškou se šťastně shledali se širší rodinou. Ostatní našli zázemí v Černošíně. Je ale potřeba jim i pomoci.

Teď je potřeba připravit zázemí u nás, proto se obracíme s prosbou o pomoc na veřejnost!

Jak tedy můžete pomoci?
Zde máme přehled:
* Pomoc finančně na účet  249571618/0300 – dodejte VS 32022 – přiřazení pomoci – do poznámky pak jméno, příjmení, adresa
( z těchto peněz bude financována doprava potřebných osob a náklady na první dny v naší zemi)
* Pomoc materiální  –  lůžkoviny, matrace, hygienické potřeby, ručníky, utěrky, kapesníky, trvanlivé potraviny, jednorázové rukavice, zdravotnický materiál, vlhčené utěrky, poskytnutí prostoru k přechodnému pobývání.
Sběrná místa:
Středisko Víteček – Černošín
Obecní úřad Tři Sekery – p. Dagmar Strnadová
Dům U Haranta v Bezdružicích – p. Jan Florián
* uvítáme i pomocníky pro osobní pomoc, vaření, péči i doprovod

Fotogalerie
Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka