10.1.2017: CHAT s prof. MUDr. Petrem Pazdiorou, CSc. na téma očkování dětí

Prof. Petr Pazdiora patří k předním českým epidemiologům, V současné době je ředitelem protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Profesor Petr Pazdiora se narodil v roce 1956 v Praze, kde vystudoval Lékařskou fakultu hygienickou Univerzity Karlovy. Na Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů získal atestaci 1. stupně z hygieny a epidemiologie a nástavbovou atestaci z epidemiologie. V roce 1988 obhájil kandidátskou práci na téma Metody sledování nozokomiálních nákaz a v roce 1996 habilitoval prací Epidemiologická studie u rotavirových infekcí. V roce 2013 získal specializovanou způsobilost lékaře v oboru epidemiologie. Ve stejném roce byl jmenován profesorem.

Vědecká práce

Během své činnosti na LF UK a KHS prof. Petr Pazdiora řešil či spolupracoval na řadě výzkumných úkolů, které se zabývaly např. nozokomiálními infekcemi, virovou hepatitidou, lymeskou borreliózou či infekcí Helicobacterem pylori. Zároveň se podílel na řešení firemních studií zaměřených na vakcinaci. V minulosti byl vedoucím Oborové rady IGA MZ ČR 08, v současné době je členem panelu 09 AZV MZ ČR.

Prof. Pazdiora je autorem a spoluautorem více než 150 odborných prací, mj. i řady monografií věnujících se epidemiologii infekčních onemocnění, např. rotavirovým a pneumokokovým infekcím, virovým zánětům jater, klíšťové encefalitidě, chřipce, HIV/AIDS atd.

Členství v odborných organizacích a redakčních radách

  • místopředseda výboru Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP
  • člen výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP
  • člen Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP
  • člen Spolku lékařů v Plzni ČLS JEP
  • v letech 2014-2016 člen předsednictva ČSAP
  • člen redakční rady časopisů Vakcinologie a Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie



The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Děkuji všem za položené dotazy a věřím, že jsem vás svými odpověďmi uspokojil. Prof. Petr Pazdiora

  • Před 7 roky

    Hezký den pane profesore, ráda bych se Vás chtěla zeptat, jak Vy sám nahlizite na to, že se upustilo od očkování TBC?Myslím si, že v dnešní době migrace a volného pohybu osob hlavně z východní Evropy je to hazard s lidským zdravím.Mam 14 letého syna, který očkován byl, a roční holčičku a zvazuji, že ji nechám naočkovat.Pani doktorka říkala, že vakciny, které jsou na trhu nejsou prý v dostatečné míře prozkoumány.....Děkuji za odpověď a přeji pohodový den.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, vakcíny, které toho času jsou na trhu, jsou samozřejmě schválené, léty prověřené, můžeme závidět jejich národnímu výrobci, že na rozdíl od nás výrobu nezastavil. Vakcína nemá více reakcí než dříve dostupná. Riziko nákazy dítěte od migrantů je velmi nízké, hrozí jen při dlouhodobém, případně opakovaném kontaktu. Při rušení očkování proti TBC se přihlédlo k doporučení Světové zdravotnické organizace, ale i problémům s oddalováním očkování proti pertusi díky reakcím po očkování proti TBC.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, pane profesore, jsem nyní v 35. týdnu těhotenství. Ráda bych své dítě nechala očkovat pentavakcínou Pediacel a později doočkovat najednou žloutenku A a B. Bojím se však, že opět nastane výpadek vakcíny Pediacel. Tento problém řešila kamarádka asi před rokem v době, kdy potřebovala třetí dávku. Mám koupit všechny tři dávky najednou? A jakou mi doporučíte vakcínu pro očkování proti žloutence A a B? Děkuji za odpověď, Pavla

    • Před 7 roky

      Dobrý den, nákup všech tří dávek je bohužel určitým řešením při problémech distribuce. Vakcína pro současné očkování proti žloutence A a B je jediná, jmenuje se Twinrix.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, již několik let 7-8 měsíců v roce pracuji v Číně v jižní provincii Kuang-tung. Rád bych, aby se mnou tento rok v létě na pár měsíců jela i manželka s dcerou, které je 8 let. Dcera má všechna povinná očkování, navíc očkování proti pneumokokové a meningokokové infekci. Vím, že ji ještě budeme muset nechat doočkovat na žloutenku, což jsme stejně měli v plánu. Ale je zde ještě očkování proti břišnímu tyfu a bojím se, aby to pro ni nebyl příliš velký nápor. Ověřil jsem si, že očkování proti žluté zimnici stále není povinné. Děkuji za radu, hezký den.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, očkování proti břišnímu tyfu není reaktogenní. Žlutá zimnice v Asii nehrozí - je problémem Jižní a Střední Ameriky, Afriky.

  • Před 7 roky

    Vážený pane profesore,
    pokud se zamyslím nad přínosem některých povinných a některých dobrovolných očkování (zarděnky, příušnice vs. pneumokoky, chřipka), není mi opravdu vůbec jasné, jaké klíčové faktory rozhodují o tom, že první dvě očkování jsou povinná a ta druhá dvě dobrovolná? Působí to na mne až tím dojmem, že čím větší zbytečnost očkování, tím potřebnější je jeho povinnost. Jiná povinná očkování však tento princip spíše popírají. Mohu z toho mít tak nanejvýš dojem, že si skupina nějakých úplných diletantů, dělá co do povinnosti očkování úplně co chce a z pojmu "základní lidská práva" poté již zjevnou legraci. Dokázal byste mi vysvětlit po stránce odborné, proč povinnost očkování proti zarděnkám a příušnicím, ale dobrovolnost u pneumokoků a chřipky? Děkuji.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, očkování proti zarděnkám a příušnicím nejsou zbytečná. Zapomínáme možná na dříve běžné riziko vrozeného zarděnkového syndromu, stres pro těhotné ženy, na nepříjemný průběh orchitid... Očkování proti chřipce bylo v minulosti také povinné, mj. pro zdravotníky, ale tento přístup se neosvědčil. Nedovedu si v současnosti představit povinnost očkování proti chřipce např. pro všechny 65leté a starší, dobrovolné očkování probíhá cca u 20 % z nich. Při úvahách o dobrovolnosti je pneumokoková vakcinace (s proočkovaností dětí kolem 60 %) ukázkou toho, jak by dopadlo zrušení povinného očkování. Vzniklá kolektivní imunita by nedokázala ochránit děti, které mají kontraindikace v očkování.

  • Před 7 roky

    Ráda bych se zeptala na očkování proti černému kašli. I dr. Petráš potvrzuje, že současná acelulární vakcína proti černému kašli, tj. dnešní Infanrixy, kterými se běžně děti očkují, nechrání proti baktérii černého kašle, ale pouze proti pertusovému toxinu a proti tomu pouze velmi krátce. Tudíž přenašečem černého kašle je běžně očkovaná populace a v čem je to velmi zákeřné - očkovaní jedinci mohou mít bezpříznakový průběh nemoci a tak nevědomky roznášet tuhle nemoc po svém okolí. Když se pak z tohoto pohledu nefuknční vakcíny podíváme na drastické sankce proti neočkovaným nebo jen částečně očkovaným dětem, které u nás nesmí do školky, i když měli vážné nežádoucí účinky, ale lékaři nechtějí dát kontraindikace - máme tady diskriminaci jak "za totáče". Jak se na tuto problematiku díváte? A ještě poznámka, jsou již informace i o tom, že baktérie černého kašle díky přenosu v očkované populaci mutuje a stává se více agresivní. Jaké benefity pak toto očkování ve finále vlastně má? Co je tohle za "medicínské inženýrstí"? Děkuji.

    • Před 7 roky

      Děkuji Vám, za odpověď, kterou jsem obdržel. Bohužel to vůbec není odpověď na otázku, kterou jsem položil. Ať pátrám v textu jak pátrám, faktory, které by odůvodnily povinnost očkování u zarděnek a příušnic a které by třeba scházely u očkování proti chřipce a pneumokokům, se ve Vaší odpovědi neobjevují. Stejně tak faktory, které by u chřipky a pneumokoků odůvodňovaly právě dobrovolnost, ale nebyly by přítomny u zarděnek a příušnic. Myslím, že mi (a snad i ostatním) to stačí k tomu, abych pochopil o jaký typ diskuse tady vlastně jde. - A to je velmi důležité zjistit a ujasnit si to. Takže Vám děkuji. Tuto mou potřebu odpověď plně uspokojila.

      V úctě,
      Jan Vavrečka

    • Před 7 roky

      Acelulární vakcíny chrání i proti pertusi. Pro očkování jsou vybrány určité části bakterie, aby bylo sníženo množství nežádoucích reakcí, tak jako tomu bylo u celobuněčných, tj. celulárních vakcín. Za snížení reaktogenity platíme určitou daň ve zvýšeném počtu aplikací. Vakcína je funkční, pertusí v naší populaci nejčastěji onemocní kojenci před zahájením očkování, a nebo lidé, u kterých je odstup od posledního očkování delší. O kontraindikacích rozhoduje lékař, není v tom žádná diskriminace. Původce černého kašle také mutuje, ale u očkovaných osob je případné onemocnění lehčí. "Medicínské inženýrství" pracuje na vývoji dalších generací vakcín.

  • Před 7 roky

    Dobrý den,
    mám ročního syna, který má za sebou zatím dvě dávky Hexy a dvě dávky Pneumokoků. Za týden jej čekají obě třetí dávky. Nicméně už dva měsíce ho střídavě trápí rýma a kašel. Teď je relativně v pořádku, ale někdy ještě zakašle a po ránu chroptí.
    Očkovat v tomto období, kdy je nemocný téměř každý a stačí málo k nakažení? Jaká jsou rizika toho, že se naočkuje a vzápětí se objeví nemoc?
    Děkuji

    • Před 7 roky

      Dobrý den, pokud je dítě zdravé, nechte ho naočkovat. Nikdy se nedá vyloučit, že v době očkování může být dítě v inkubační době jiné infekce, které cirkulují celoročně.

  • Před 7 roky

    Dobrý den, prosím, zkuste mi vysvětlit větší nemocnost (alergie, astma, hyperaktivina, neurologicke potize, zanety stredousi,...) ockovanych děti. Bylo provedeno již několik studii na toto téma, např. v Německu (dohledatelné na internetu) a svědčí o tom i zkusenosti rodičů, které maji třeba i ockované a neockované děti, takže mohou srovnávat... Dekuji

    • Před 7 roky

      Dobrý den, žádná z používaných vakcín nevyvolává udávanou zvýšenou nemocnost. Žádný z výrobců vakcín by takovouto vakcínu dále nedistribuoval. Existují údaje jak z klinických studií, tak údaje po zahájení distribuce - u nás např. SÚKL.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Vysvětlete prosím, co obsahuje MMR vakcína, proč se dává tak brzo dětem, plus - proč většina chlapců má zřejmě z toho poruchu autistického spektra. Nebude mit na to vliv nějaká složka z očkování MMR? A je nutné tu složku aplikovat? Děkuji.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, MMR vakcína obsahuje oslabené viry spalniček, zarděnek a příušnic. Vzhledem k tomu, že spalničky jsou velmi závažné už v ranném dětství, je nutné očkovat už v 15. měsíci života. V řadě evropských zemí se zahajuje očkování i dříve. Vakcína, ani její složky nejsou spojeny s rizikem autismu.

  • Před 7 roky

    Dobrý den. Znáte osobně paní MUDr. Ludmilu Elekovou?

  • Před 7 roky

    Dobrý den, moje děti mají všechna základní povinná očkování + očkování proti klíšťové encefalitidě. Zvažuji je ještě doočkovat proti meningokokovi a žloutence A. Je to rozumné, není očkování příliš? Předem děkuji za odpověď!

    • Před 7 roky

      Dobrý den, je to rozumné. V případě cestování možná sáhnete i po dalších očkováních.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, mám podobný dotaz. Teprve dítě čekám a chci se na toto téma zaměřit. Zvažuji očkování proti TBC, jelikož příbuzná žijící na druhém konci ČR je touto nemocí, bohužel, nakažená z důvodu svého povolání. Jsou vakcinace, které se nedoporučují kombinovat, aby to miminu a i větším dětem neuškodilo? Děkuji za Vaši odpověď.

      • Před 7 roky

        Dobrý den, s možnými kombinacemi vám v konkrétní situaci poradí praktický lékař. V některých případech není opravdu vhodné aplikovat současně některé vakcíny.

  • Před 8 roky

    Pane profesore, jsem jedno z "Husákových dětí". Jakým očkováním prošla v dětství moje generace? V čem je to dnes pro děti jiné? Žijeme nyní z pohledu nemocí v nebezpečnějším světě, že je potřeba tolika očkování? Děkuji, vaší práce si velmi cením, Lada

    • Před 7 roky

      Dobrý den, vaše generace absolvovala v dětství očkování proti TBC, spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu. Přidávání vakcín do očkovacího kalendáře souvisí nejen s rizikem infekcí, ale i se schopností vyrobit vakcíny proti nim. Zde byl překotný vývoj zejména v 80. a 90. letech. Svět je nebezpečnější i v tom, že máme možnost cestovat a i na našem území se setkáváme se zavlečenými infekcemi.

    • Před 7 roky

      To mre take zajímá :-) Dobrý dotaz.

  • Před 8 roky

    Dobrý den pane profesore. Moje dcera se rozhodla, že nenechá vnuka očkovat proti všem nemocem. Protože je očkování moc. Musela u doktorky podepsat nějaké prohlášení a ještě jí doktorka řekla, že by bylo lepší si najít jiného doktora. Má na tohle právo?

    • Před 7 roky

      Dobrý den, lékařka na to má právo. Hájí své přesvědčení a jestliže jejím odborným argumentům nevěříte, těžko budete hledat spolupráci. Očkování není moc.

  • Před 8 roky

    Dobrý den. Očkují se ještě děti proti TBC? Někde jsem četl, že už ne. To by mi přišlo jako strašné riziko.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, stále probíhá selektivní vakcinace rizikových dětí, tj. dětí s výskytem TBC v rodině nebo pocházejících ze zemí s vysokým výskytem TBC. Navíc mají rodiče možnost očkovat své děti po proběhnutí základního očkování hexavakcínou v druhé polovině prvního roku života dítěte.

  • Před 8 roky

    Je nutné očkovat úplně malé děti proti žloutence B (hexavakcína)? Není to zbytečná zátěž organismu? Proč se povinně neočkuje až později spolu s žloutenkou A? Nebo proč se očkování proti žloutence nenechá zcela na rozhodnutí rodičů?

    • Před 7 roky

      V současnosti většina zemí zahajuje očkování proti žloutence B v kojeneckém věku podobně jako Česká republika. Očkování by mohlo být zahajováno později, tak jak byla donedávna očkována kohorta 12letých dětí, ale je nutné zohlednit i počty injekcí u dětí. Narozdíl od žloutenky B není nutné plošné očkování proti žloutence A.

  • Před 8 roky

    Dobrý den, chtěla bych vědět, zda se český očkovací kalendář pro děti shoduje s očkovacím schematem v ostatních evropských zemích. Máme nějaké výrazné odlišnosti? A pokud ano, proč? Děkuji.

    • Před 7 roky

      Dobrý den, v podstatě každá země má svůj očkovací kalendář, který se historicky vyvíjel. Není snaha vytvořit jednotný "evropský" očkovací kalendář. Rozdíly jednotlivých očkovacích kalendářů jsou jak v počtu dávek, tak ve věku jejich aplikace.

  • Před 8 roky

    Jsou opravdu všechna očkování tak nutná, včetně chřipky nebo spalniček, příušnic - nemocí, které pro děti nejsou až tak nebezpečné?

    • Před 7 roky

      Očkovací kalendář je sestaven odborníky, kteří přihlížejí k významu jednotlivých infekcí, ať už z hlediska ochrany jednotlivce, či společnosti.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.12.2016 10:23




12 (36)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka