3 (ne)výhody používání platební karty a bankovního účtu

Kdo nemá bankovní účet, jako kdyby nebyl. Heslo, o kterém by se dalo říct, že platí napříč společností stále víc a víc. Víte o výhodách i nevýhodách, které se pojí se sjednáním vlastního bankovního konta?

Cílená propagace v Plzni

Platební karty se mezi lidmi těší stále vyšší oblibě. Z průzkumů však vyplývá, že každý osmý Čech neví, jaké výhody nabízí jeho platební karta. Tu dostáváte obvykle zdarma ke sjednanému bankovnímu účtu ve vámi vybrané bance. Vlastní bankovní účet znamená pro mnoho českých domácností již samozřejmost a také určitou finanční svobodu

1. Dopřejte si finanční nezávislost i pohodlí

Díky platební kartě máte k dispozici své peníze v podstatě neustále. Hotovost můžete vkládat i vybírat na pobočce v bance nebo z příslušného bankomatu. Dnům, kdy jste u sebe museli nosit zbytečně vysoké částky v hotovosti, už dávno odzvonilo. V rámci internetového bankovnictví, které taktéž obvykle dostáváte zdarma k vedení účtu, můžete libovolně posílat platby z účtu na účet. Některé finanční instituce nabízejí i možnost expresní platby, což znamená, že zaslaná částka se okamžitě připíše na cizí účet.

Co by na platební kartě nemělo chybět?

  • Označení vydavatele (na kartě by měl být název a logo příslušné banky).

  • Číslo platební karty (obvykle 16, maximálně pak 19 numerických znaků).

  • Část čísla BIN (jedná se o číslo přidělené karetní asociací dané finanční instituci).

  • Jméno držitele (vaše celé jméno, které potvrzuje, že jste vlastníkem karty).

  • Platnost platební karty (údaj o tom, kdy byla vystavena a kdy končí její platnost).

  • CVC kód (trojmístný číslicový kód pro autorizaci online plateb).

  • Podpisový proužek (místo pro váš vzorový podpis. Slouží jako kontrolní mechanismus proti zneužití karty). 

2. Využijte všech nabízených služeb

Využijte všech možností, které nabízí vaše banka. Zřiďte si trvalé příkazy, inkaso nebo platby SIPO a mějte jistotu, že už na žádnou platbu nezapomenete. Vaše karta je chráněna PIN kódem, který znáte pouze vy. Pokud si heslo nepamatujete, nikdy jej nenoste v peněžence společně s kartou! Usnadnili byste tak práci případným zlodějům.

3. Pozor na krádeže i poplatky

Většina bank už v současnosti nabízí vedení běžného účtu zcela zdarma. Před samotným sjednáním se však ubezpečte, že víte o všech možných poplatcích. Výběry z bankomatů, které nejsou vaší mateřské finanční instituce, bývají taktéž zpoplatněny. V některým případech zaplatíte i za to, že se v „cizím“ bankomatu podíváte na váš zůstatek na účtu. Některé banky si účtují jednorázový administrativní poplatek spojený s vydáním platební karty. Nevýhodou je možnost jejího zneužití. V případě, že zjistíte, že vám kartu někdo odcizil nebo jste ji ztratili, neváhejte a zavolejte na non stop linku banky, odkud kartu zablokují. Včasná reakce je zásadní. Banka vám na vaši žádost pošle kartu novou, počítejte však s tím, že za blokaci i vystavení nové karty něco zaplatíte. 

Tip: Stává se vám, že stále hledáte své věci? Ptáte se, kam se ta zatracená karta zase poděla? Některé banky nabízejí možnost dočasné blokace pro zapomětlivější. V případě, že kartu zase objevíte, můžete ji nechat odblokovat. Vyhnete se tak zbytečným výdajům za vystavení nové.

Na výběru banky si dejte záležet a dopřejte si dostatek času. Zorientovat se ve změti jednotlivých nabídek zkuste pomocí online srovnávače, ten vám ukáže ty nejvýhodnější. Definujte si také, co od bankovního účtu i samotné instituce očekáváte, a podle toho orientujte svůj výběr. Typů platebních karet je několik (debetní, kreditní, charge karty, předplacené, nákupní apod.) a je jen na vás, která z nich vám sedne nejvíce.

Zdroj foto: Pixabay

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka