Aberdeen bude elektřinou a teplem zásobovat turbína z Plzně

Doosan Škoda Power dodá do chystané spalovny nerecyklovatelného odpadu Ness Energy Project ve skotském Aberdeenu 15MW turbínu DST-G10 s veškerým příslušenstvím.

Cílená propagace v Plzni

Za projektem kromě místních samospráv stojí společnost ACCIONA, se kterou Doosan Škoda Power spolupracuje na dalších projektech v Austrálii nebo Španělsku. Turisticky atraktivní oblast se tak nebude potýkat se skládkami odpadů a projekt navíc poskytne místním firmám a domácnostem zdroj tepla a elektrické energie.

Skotské zákony od roku 2025 zakazují ukládání odpadů na skládky a upřednostňují tzv. zelená řešení. I přes maximální ekologické úsilí však vznikají odpady, které dále recyklovat nelze. Okresy Aberdeen City, Aberdeenshire, a Moray se proto rozhodly vybudovat tzv. kompletní spalovnu komunálního nerecyklovatelného odpadu Ness Energy Project, která bude tento odpad bezezbytku spalovat. Provoz tak kromě řešení otázky nerecyklovatelných odpadů vyrobí elektřinu a teplo pro domácnosti v regionu.

Pro tento projekt zvolila Doosan Škoda Power technické řešení upevnění turbíny s převodovkou a olejovým systémem na speciálním rámu, ve kterém je už zařízení propojeno potrubím a na stavbu bude dodáno jako sestava. Ta se následně pouze ukotví na pružiny umístěné na sloupech. Dodávka takto sestaveného celku uspoří náklady a urychlí celkovou montáž turbíny na stavbě.

Hlavní zařízení, tedy rotor turbíny, převodovka a generátor už jsou téměř hotové a jejich testování podle plánů projektantů proběhne v následujících týdnech. Bránou výrobní haly by turbína měla projet v únoru 2021 a ostrý provoz spalovny je naplánován na srpen 2022. Na projektu se podílejí i další plzeňské podniky, jako je společnost Wikov Gear, která pro projekt vyrobí převodovku.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 17.10.2020 08:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka