Artotéka Plzně se rozšíří o další díla, rada schválila nákup

Rada města Plzně schválila nákup dalších výtvarných děl do majetku města Plzně. Celkem se tak sbírka městem vlastněných uměleckých děl rozšíří o dalších šest položek.

Cílená propagace v Plzni

Budou to díla od Slavěny Jandové, Zdeňka Živného, Klementa Štíchy, Naděždy Potůčkové, Miloše Hausnera a Vladimíra Líbala. Celková cena je 100 tisíc korun.

„Artotéka města Plzně je systémovým projektem podpory výtvarného umění ve městě Plzni, který je živou kolekcí současného lokálního výtvarného umění. Hlavní myšlenkou celého projektu bylo a je prezentovat současné umění plzeňských autorů ve veřejných prostorech města a podporovat tvorbu plzeňských a s Plzní spjatých umělců. Artotéka města Plzně byla založena před 25 lety dne 1. ledna 1996 za účelem nákupu výtvarných děl do majetku města. V současné době Artotéka města Plzně zahrnuje již 302 výtvarných děl v celkové hodnotě 4 777 344 korun,“ přiblížila náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

V Artotéce jsou zastoupeni významní umělci plzeňské oblasti, jako jsou například Jiří Patera, Miroslav Tázler, zástupci plzeňské malířské školy 70. – 80. let 20. století (tzv. Paterův kroužek) - V. Havlíček, J. Samec a další. Dále jsou ve sbírce zastoupena díla Bronislava Losenického, Květy Monhartové, Františka Bálka, Jarmily Dytrychové, Marie Lacigové, Jiřího Kovaříka, Jiřího Rataje, Benedikta Tolara aj. Kompletní informace jsou k dispozici na webových stránkách www.artotekaplzen.cz.

Mezi nově zakoupená díla patří:
Dílo Jezerní tůňka – malba na hedvábí od Slavěny Jandové, jež se jako jediná v regionu dlouhodobě věnuje textilní výtvarné tvorbě. Oboru se začala věnovat již v 60. letech 20. století a své zkušenosti předávala přes tři desetiletí studentům oboru výtvarná kultura na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. (cena 25 tisíc korun)
Dílo Krajina – olej na desce od Zdeňka Živného, jehož osobitý malířský styl se vymezuje jemnou dynamicky rozváděnou lineární sítí zlomkovitě uplatněné barevné plošky na znělých barevných podkladech a připomíná tak nepravidelně poskládanou arabesku. Zdánlivý chaos vyvažuje důsledně koloristické pojetí.  (cena 10 tisíc korun)

Dílo Šumavská pole od Klementa Štíchy, plzeňského malíře a architekta, který byl od roku 1990 členem Unie výtvarných umělců Plzeň a v posledních letech se věnoval malbě měst a městeček Plzeňského kraje. Na mnoha jeho obrazech, kresbách i grafikách bylo znázorněno slunce – symbol tepla i radosti.  (na snímku, cena 35 tisíc korun)

Dílo Harmonie od Naděždy Potůčkové, která se věnuje především tvorbě z keramiky, užitému umění vycházejícího z točených tvarů, a také kresbě. Ve volné keramice našla svůj vlastní styl spojováním keramických plátů do mírně vydutých tvarů. Hladký nebo řídce výstupky pokrytý povrch se odlišuje matným zbarvením. Jako materiál používá především hlínu, rozmanité vnitřní struktury, šamot apod. (cena 12 tisíc korun)

Kresba Korál od Miloše Hausnera, jehož oborem byl grafický design, užitá a volná grafika, malba a plastika. Získal řadu ocenění v regionálních, celostátních i mezinárodních soutěžích v tvorbě užité grafiky.  (cena 13 tisíc korun)

Kresba Naděje od Vladimíra Líbala, jenž se věnuje karikatuře i užité grafice, vedle této tvorby však vytváří i autonomní výtvarné práce. Také zde hraje důležitou roli ironie a sebeironie s osvobozujícími účinky. (cena 5 tisíc korun)

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
03.09.2021 08:02



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka