BMW zahajuje sériovou výrobu modelu iX

BMW iX se vyrábí v největším evropském výrobním závodě BMW Group na mimořádně flexibilní výrobní lince, umožňující současně vyrábět také modely BMW řady 5, řady 7 a řady 8.

Cílená propagace v Plzni

Pro realizaci výroby tak rozmanitého množství vozidel a pohonných systémů byl výrobní systém v Dingolfingu rozšířen a rekonstruován. BMW Group investovala do výroby BMW iX v továrně Dingolfing celkem více než 400 milionů eur. Mnohá z přestaveb a konstrukčních úprav potřebných pro BMW iX již byla navržena tak, aby je mohly využít také budoucí generace BMW řady 7 a řady 5, které budou v příštích letech taktéž sjíždět z výrobní linky v Dingolfingu. U obou modelových řad již bylo navíc oznámeno, že vzniknou i jejich čistě elektrické varianty.

Polovina objemu výroby bude elektrifikována již v polovině desetiletí

Jen s BMW iX a dalšími PHEV modely plánuje BMW Group v Dingolfingu zdvojnásobit podíl elektrifikovaných vozidel vyrobených v letošním roce oproti roku 2020. Do poloviny desetiletí bude mít polovina v Dingolfingu vyráběných vozů elektrifikovaný pohon. Na konci příštího roku budou všechny německé továrny produkovat alespoň jeden čistě elektrický vůz.

Široké know-how: Výroba vozidel a pohonů e-drive přímo na místě

Výroba BMW iX v Dingolfingu využívá rozsáhlé know-how a odborných znalostí technologií, kterými závod disponuje. Těsná spolupráce mezi těmito různými oblastmi umožňuje vysokou úroveň vnitropodnikové koordinace a rychlou vzájemnou komunikaci a celkově přispívá k efektivní technologii výroby. Čistě elektrické srdce BMW iX s jeho vysoce integrovaným elektrickým pohonem a baterií páté generace či kompletní nápravy s potřebnými hnacími komponenty se vyrábějí přímo v továrně v sekci určené pro výrobu komponentů. Výrobní kapacita bude systematicky rozšiřována a od roku 2022 budou v Dingolfingu schopni vyrábět elektrické pohony pro více než půl milionu elektrifikovaných vozidel.

BMW iX jako průkopník

BMW iX přináší do produktových a výrobních procesů v továrně celou řadu inovací, a to zejména v architektuře elektrického pohonu, softwaru, digitálních službách, konektivitě a funkcích automatizované jízdy. Díky tomu má tento model důležitou roli průkopníka, který továrnu v Dingolfingu připravuje na novou generaci modelů luxusní třídy, jež obecně budou elektrifikovanější a „chytřejší“. 

Zvláštní zaměření na udržitelnost

Nezávislí auditoři potvrdili, že celková uhlíková stopa BMW iX xDrive40  je přibližně o 45 % nižší než u srovnatelného Sports Activity Vehicle se spalovacím motorem. „Již nyní jsme pro naše odvětví měřítkem udržitelnosti. Budeme však i nadále investovat do technologií šetřících zdroje a stanovovat si ambiciózní cíle pro co nejudržitelnější výrobu,“ zdůraznil Milan Nedeljković. BMW Group uplatňuje komplexní přístup ke snižování emisí CO2 a minimalizaci spotřeby zdrojů, který zahrnuje celý hodnotový řetězec, včetně výroby, dodavatelského řetězce a používání produktu.

BMW Group se v období 2006 až 2020 již podařilo snížit spotřebu zdrojů na jedno vyrobené vozidlo o více než polovinu. Emise CO2 se snížily ještě výrazněji: o celých 78 procent. Cílem je do roku 2030 snížit emise CO2 na jedno vyrobené vozidlo o dalších 80 procent.

BMW iX jako katalyzátor změn: Aktivní změna kompetencí

BMW iX vytváří potřebu dalšího vzdělávání nad rámec již dostupných rozsáhlých zkušeností a odborných znalostí. Urychluje změny kompetencí, které již probíhají v rámci výrobní sítě, a pomáhá připravit zaměstnance na požadavky nové éry. Tímto způsobem se rozvoj zaměstnanců napříč celou společností orientuje na digitalizaci a elektromobilitu. V rámci největší vzdělávací ofenzivy v historii společnosti je 75 000 zaměstnanců školeno právě těchto pro budoucnost zásadních oblastech. Jen v Dingolfingu přešlo od roku 2012 více než 4000 zaměstnanců na pracovní místa s vysokou mírou perspektivy pro budoucnost. Aktuálním příkladem je vytvoření a rozšíření kompetenčního centra pro výrobu elektrických pohonů v této lokalitě, které v loňském roce zdvojnásobilo počet svých zaměstnanců z 600 na 1200. Do konce roku se tento počet pravděpodobně dále zvýší na více než 1900.

TIP REDAKCE: Jak ušetřit při nákupu vozů značky BMW ?

Pokud si chcete pořídit auto značky BMW za nižší cenu, doporučujeme vám navštívit tyto stránky:

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka