Bulharsko: tohle jste o něm určitě nevěděli

Bulharsko, to nejsou jen prázdninová letoviska, moře a pláže. Tato balkánská země toho pod pokličkou skrývá mnohem víc. Přečtěte si zajímavá fakta – některá vás pobaví, další udiví a jiná možná přinutí začít plánovat dovolenou.

Cílená propagace v Plzni

Možná si myslíte, že Bulharsko už nemá čím překvapit. Omyl. Abychom vás přesvědčili o opaku, vybrali jsme několik nepříliš známých faktů. Některé jsou tak zajímavé, že vás možná přinutí začít plánovat dovolenou v Bulharsku hned teď. Snadno vám to půjde s vyhledávačem dovolených Skrz.cz, kam zadáte destinaci, termín a pomalu můžete balit kufry.

Nejdokonalejší kalendář světa

Bulharsko patří mezi nejstarší státy světa. Svůj vznik datuje do roku 632, Sofie je druhým nejstarším městem Evropy. Víte, že jde o jedinou zemi, která nikdy nezměnila svůj název? To není jediná zajímavost, která se týká bulharské minulosti. Možná znáte gregoriánský kalendář, už méně lidí ale někdy slyšelo o starobulharském kalendáři. Ten přitom UNESCO vyhlásilo jako nejpřesnější na světě. Musí se nechat, že na dovolené v Bulharsku čas skutečně běží trochu pomaleji.

Růžové tekuté zlato

Uhodli byste, co je symbol bulharské národní hrdosti? Jsou to růže. Ženy je rády nosí vyšité na oblečení, muži je zase často mívají vytetované na pažích. Nejvěhlasnější je tzv. Údolí růží. Téměř 140 kilometrů dlouhý pás země se každý rok v červnu zbarví do tmavě růžové barvy, když rozkvetou tisíce svůdně voňavých damašských růží. V jejich okvětních lístcích se tvoří růžový olej využívaný v kosmetice. Pro zajímavost: k výrobě 1 kg růžového oleje je třeba 3,5 tuny květů. Růže se tady proto musí pěstovat skutečně ve velkém.

Impozantní pyramidy v Evropě

Kam byste jeli, kdybyste se chtěli podívat na pyramidy? Pravděpodobně do Egypta. Přitom nutně nemusíte tak daleko, stačí zamířit k obci Melnik na jihozápadě Bulharska. Zdejší pyramidy vytvořila příroda, vypadají proto trochu jinak než ty egyptské. Dech berou ale úplně stejně. Zlatavě zbarvené pískovcové skály totiž dokonale kontrastují s modravým nebem a poskytují krásný výhled. Na rozdíl od egyptských pyramid navíc tuhle nádheru budete mít skoro jen pro sebe.

Svátek zamilovaných trochu jinak

Když se řekne 14. únor, co si vybavíte jako první? Bude to svatý Valentýn, svátek všech zamilovaných? Bulhaři toto datum také oslavují. Místo Valentýna zde ale 14. únor patří světci se jménem Trifon Zarezan. Ten je patronem vinařů a to znamená, že Bulhaři v tento den vlastně slaví lásku k vínu. Tradiční slavnosti jsou třídenní a asi není třeba říkat, že víno celou tu dobu teče proudem.

Zdroj obrázku: pixabay.com/oslava-růže-květiny-dekorace-5339469/

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka