Byty v Plzni mírně zlevňují

Starší byty se v létě v Plzni prodávaly za ceny kolem 69 tisíc korun za metr čtvereční. Ten tak vycházel zhruba o dva tisíce korun levněji než ve druhém kvartálu letošního roku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Lidé však stále zaplatili více, než když koupili byt v létě 2021 (cca 62 tisíc Kč). Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Ceny bytů v České republice pokračovaly v mírném zlevňování, které začalo již mezi dubnem a červnem letošního roku. Poslední statistiky za třetí čtvrtletí ukazují, že v Ostravě se ceny bytů snížily až o 5 procent, v Brně o 4 procenta, v hlavním městě o 2 procenta. Jedinou nezápornou hodnotu pak zaznamenala Olomouc s nula procenty – tedy stagnací cen. „Zatímco ve druhém kvartálu ještě ceny symbolicky rostly - třeba v Plzni, či stagnovaly - například v Ostravě, aktuální mezikvartální statistiky už ukazují jednoznačný vývoj trendu,“ říká Lumír Kunz jednatel společnosti FérMakléři.cz ke statistikám za 3. kvartál letošního roku.

V Praze se prodávaly byty v období mezi červencem a zářím v průměru za 125 tisíc korun za metr čtvereční. V předcházejícím čtvrtletí to přitom bylo 128 tisíc korun. V Brně ceny pokorně sestoupily ze statisícové hranice na 98 tisíc korun. Nejlevněji ze sledovaných měst vychází Ústí nad Labem a Ostrava. Tam šlo koupit byt za necelých 40 tisíc korun, resp. za 46 tisíc korun za metr čtvereční v případě Ostravy. „Je zajímavé sledovat, že i regiony, kde byly ceny nízko a předpokládal se tudíž růstový potenciál, hlásí pokles. Připisujeme to na vrub výrazné nedostupnosti hypoték, která je plošná pro celé území České republiky. Tento faktor tudíž převládá nad regionálními vlivy,“ přemýšlí Lumír Kunz.

Statisticky zajímavým pohled je také fakt, že loni touto dobou byly ceny bytů nižší, a to nezanedbatelně. „V Olomouci se byty loni prodávaly dokonce o 18 procent levněji než je tomu nyní,“ říká Lumír Kunz. I v Ústí na Labem, Plzni a Hradci Králové ukazují meziroční statistiky za třetí kvartál cenový růst. Nejméně zdražilo meziročně naopak Brno a to o 4 procenta. Praha eviduje meziroční zdražení ze 117 tisíc korun na 125 tisíc za metr čtvereční, tj. téměř 7% růst.

Čísla za poslední kvartál roku 2022 ukáží dle odborníků ještě pravděpodobně pokles cen prodejů bytů. Výhled na hypotečním trhu však ukazuje na oživení. „Zdá se, že inflace v České republice už se unavila a začíná klesat. Dovolím si tvrdit, že v březnu 2023 budeme mít inflaci kolem 6 procent. V tu chvíli nebude reposazba na úrovni 7 procent adekvátní. Věřím proto, že se dostaneme někam mezi 3 až 4 procenta,” říká Jiří Pathy, generální ředitel Gepard Finance. „Ve chvíli, kde se trh oživí, vrátí se na něj celá poptávka. Češi jsou historicky nastaveni vlastnit. Trh aktuálně čelí takzvané odkládané spotřebě nikoli změně chování lidí,” dodal Pathy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
14.10.2022 08:11



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka