Celoodpružená elektrokola - pomocníci pro těžký terén

Máte rádi traily a jízdu v náročném horském terénu, ale chcete si trošku pomoct při jízdě do kopce? Ukážeme vám, že celoodpružená elektrokola mohou být tou správnou volbou i pro vás! V následujících řádcích se dozvíte, proč si pořídit celoodpružené elelektrokolo.

Cílená propagace v Plzni

Výhody a nevýhody celoodpruženého elektrokola

Mezi hlavní výhody celoodpruženého elektrokola patří bezesporu vysoký komfort jízdy i v náročném terénu. Odpružená přední vidlice a zadní tlumič poberou vibrace při průjezdu nerovnostmi, které by jinak schytaly naše nohy a hlavně páteř.

Na celoodpruženém elektrokole tak není třeba při průjezdu terénem sesedat ze sedla, abyste nerovnosti pohodlně přejeli. Přední i zadní tlumení lze navíc pohodlně regulovat, nebo vidlici úplně zamknout, což se bude hodit např. na asfaltu a při jízdě do kopce.

Mezi menší nevýhody patří o něco vyšší pořizovací cena oproti hardtrailovým horským elektrokolům a o něco vyšší hmotnost. Je také třeba počítat s o něco vyššími náklady, které jsou spojené s údržbou zadního tlumiče.

Jakou velikost plášťů vybrat?

V dnešní době se už téměř nevyrábí horská kola ani elektrokola s plášti o průměru 26". Na výběr tedy máte mezi kola o velikosti 27,5" a 29".

Výhody a nevýhody kol o průměru 29"

  • Větší průměr 29" je vhodný pro jezdce cca. od 165 cm nahoru. Díky většímu průměru se lépe dostanete přes kameny, kořeny a jiné překážky.
  • 29-ky poskytnou také větší stabilitu, vyšší pohodlí a kratší brzdnou dráhu.
  • Mezi nevýhody pak patří vyšší váha a horší manévrovatelnost v úzkých stezkách při vyšších rychlostech.
  • Při výšce pod 165 cm je problém s optimální geometrií rámu.

Výhody a nevýhody kol o průměru 27,5"

  • Mezi hlavní výhody kol 27,5" kol patří výborná ovladatelnost, což oceníte např. v klikatých trailech. Zároveň jsou oproti starším 26-kám pořád poměrně svižné a nabízí optimální poměr akcelerace a setrvačnosti
  • Setrvačnost však rozhodně není tak velká, jako u kol průměru 27,5".

Celoodpružená elektrokola podle výšky zdvihu

Dalším důležitým parametrem pro výběr celoodpruženého elektrokola je výška zdvihu. Obecně lze říci, že čím vyšší zdvih, tím těžší terén kolo zvládne.

XC celoodpružená elektrokola (zdvihy od 80 do 110 mm)

XC celoodpružená elektrokola primárně zaměřená na maximální efektivitu šlapání při jízdě terénem. Mezi jejich hlavní výhody patří nízká váha a sportovní geometrie

Trailová celoodpružená elektrokola (zdvihy od 110 do 130 mm)

Trailová celopéra patří mezi nejoblíbenější elektrokola vůbec. Díky své univerzálnosti zvládnou delší výlet na hladkém povrchu, ale tu pravou zábavu s nimi zažijete v terénu a na singletrailech, kde naplno využijete přední vidlici i zadní tlumič.

All-mountain celoodpružená elektrokola (zdvihy od 130 do 150 mm)

Pokud byste rádi vyzkoušeli i ty nejnáročnější traily plné skoků a kořenů, nejlépe vám poslouží tzv. all-mountain elektrokola, která díky výbornému tlumení zvládnou i dlouhé skoky i pasáže plné kamení a kořenů, při kterých by kolo s menším tlumením mohlo přijít k úrazu.

Enduro elektrokola (zdvihy od 150 do 170 mm)

Tak tohle už jsou nekompromisní stroje vhodné do brutálního terénu. Jejich hlavním znakem je vysoká odolnost spolu s geometrií, která vám usnadní cestu z kopce ve vysokých rychlostech. Je třeba počítat s tím, že takové kolo už vzhledem k těžšímu odpružení a robustní konstrukci něco váží.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka