Centrální nákup šetří kraji miliony za nákup energií

Plzeňský kraj připravuje prostřednictvím své příspěvkové organizace Centrální nákup Plzeňského kraje (CNPK) nákup energií pro období let 2023-2024.

Cílená propagace v Plzni

„Vzhledem ke složité situaci na trhu těchto komodit ustavil kraj odbornou pracovní skupinu, která situaci průběžně sleduje, a to s cílem učinit nákup elektřiny a plynu ve chvíli, kdy bude moci dosáhnout co nejvyšší úspory peněz tak, jako se mu to dařilo dosud,“ říká vedoucí odborné pracovní skupiny pro nákup energií náměstek hejtmana Pavel Hais.
U posledního nákupu elektřiny a plynu na roky 2021 a 2022, který byl proveden Centrálním nákupem PK v roce 2020, kraj uspořil miliony korun. Pro rok  2021 činila úspora za výše uvedené energie celkem 151,7 mil. korun  bez DPH. Spočítána byla oproti tržní ceně v roce 2021. „Za první čtvrtletí letošního roku již činí navzdory prudkému nárůstu cen obou komodit až k hranici 65 mil. Kč,“ upřesnil náměstek hejtmana P. Hais.

Pro období 2021 - 2022 poptával CNPK na Českomoravské komoditní burze Kladno pro Plzeňský kraj a jeho organizace celkem 101 tisíc MWh zemního plynu a 48 tisíc MWh elektřiny. Využil výrazného poklesu cen energií a výhodně nakupoval na ČMKBK prostřednictvím dohodce Fin-servis, a.s., metodou jednorázové fixace ceny.

Pro nákup plynu a elektřiny pro roky 2023-2024 ze závěrů pracovní skupiny zatím vyplývá, že nákup energií je předběžně očekáván v období konce jara a začátku léta. „Situaci na trhu komodit je ale stále nutné průběžně sledovat a hodnotit, jelikož není výjimečnou situací, že jsou vypovídány již uzavřené smlouvy o dodávkách energií a samosprávné celky se tak ocitají u dodavatelů poslední instance. Věříme ale, že toto nebude náš případ a i pro následující období se nám podaří dosáhnout co nejvyšších možných úspor a i nadále budeme dobrými hospodáři krajských peněz,“ poznamenal závěrem náměstek hejtmana Pavel Hais.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.04.2022 08:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka