Centrální obvod zahájil již pátý ročník Plzeňské senior akademie

Městský obvod Plzeň 3 znovu navazuje na úspěšnou spolupráci s Městskou policií Plzeň a zahájil pro své seniory popáté projekt „Plzeňská senior akademie“.

Jarní servisní akce AUTO CB

Poprvé se projekt Plzeňská senior akademie uskutečnil na podzim roku 2015 pro seniory s trvalým bydlištěm na území Městského obvodu Plzeň 3 a setkal se s nebývalým úspěchem. Od té doby se koná akademie pravidelně, a to nejen na území centrálního obvodu, ale i v dalších velkých částech města Plzně, a tak se ročně vzdělávají v oblasti bezpečnosti desítky, ba možná stovky, nadšených seniorů.

Více než třicet nových „studentů“ přivítali zástupci Městského obvodu Plzeň 3 starosta David Procházka a místostarosta Stanislav Šec. Za Městskou policii Plzeň byli přítomni metodici prevence kriminality Andrea Vlčková a Karel Zahut.

"Projekt je zaměřený na ucelené vzdělávání dané cílové skupiny, dle aktuálního stavu kriminality na území města Plzně. Podle toho byly vypracovány i preventivní programy, které jsou realizovány tak, aby na sebe vzájemně navazovaly, a tvořily tak komplexní celek vzdělávacího programu prevence kriminality v souladu s principem univerzity třetího věku," představuje myšlenku Karel Zahut, metodik prevence kriminality Městské policie Plzeň.

"Často slyšíme v médiích, že jsou senioři okrádáni různými podvodníky, ať už na prodejních akcích nebo přímo ve svých domovech, netuší, jaké nebezpečí na ně může číhat na internetu nebo kam se obrátit v nouzových či krizových situacích. Všechna tato témata, a mnohá další, zahrnuje projekt Plzeňské senior akademie, kde o nich účastníci aktivně mluví s odborníky nebo jsou vystaveni problému v modelových situacích. Součástí projektu je i návštěva operačních středisek záchranných jednotek nebo psího útulku," říká starosta centrálního obvodu David Procházka.

"Jsem pevně přesvědčen, že tento projekt má smysl, a dokazuje nám to i obrovský zájem o tuto akci a také spousta seniorů, kteří projekt již absolvovali a chtějí v podobném vzdělávání pokračovat", dodal místostarosta Stanislav Šec.

Přednáškové bloky:
Zahájení SA MP Plzeň + představení MP Plzeň
Jak si nenechat ublížit
Nebezpečí prodejních akcí (šmejdi)
Kriminalistika v praxi
Domácí násilí
Bezpečně v kyberprostoru
Bezpečně v silniční dopravě
Zvládání mimořádných událostí (IZS)
Základy první pomoci
Problematika odpadů na území Statutárního města Plzně

Slavnostní ukončení SA MP Plzeň

Součástí projektu jsou i exkurze: Operační středisko Městské policie Plzeň, Útulek pro zvířata v nouzi, Operační středisko HZS Plzeňského kraje a Požární stanice Plzeň Košutka.



Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka