Charita v diecézi děkuje za rekordní Tříkrálovou sbírku

Letošní Tříkrálová sbírka znovu ukázala, že lidé si umí být vzájemnou oporou. Výtěžek na území Diecéze plzeňské, tedy na území Plzeňského a Karlovarského kraje, překonal o více než 850 tisíc korun minulý, dosud nejštědřejší ročník.

Cílená propagace v Plzni

Díky úžasnému výsledku budou moci být naplněny záměry pomoci, které si koledující organizace vytkly před začátkem sbírky. Je to dobrá zpráva pro charity a klienty jejich služeb a také pro další potřebné, jež jsou podporováni ve farnostech či školách. Na vynikajícím výsledku mají podíl zejména obětaví koledníci a vedoucí tříkrálových skupinek, kteří v dosud nejhojnějším počtu vyrazili požehnat domácnostem písmeny K+M+B.

Rekordní výsledek 

V Diecézi plzeňské, která pokrývá přibližně území Plzeňského a Karlovarského kraje, byla sečtena koleda z dosud nejvyššího počtu tříkrálových kasiček označeným logem organizátora – Charity Česká republika. Rozpečetěno bylo 1 440 kasiček a jejich obsahem bylo fantastických 6 687 263 korun. Dalších 52 063 korun zaslali dárci prostřednictvím bankovních převodů. Svůj díl přidala i online koleda z oficiálního webu www.trikralovasbirka.cz, jež k datu vydání této zprávy dosáhla 133 714 korun. Online koledování je ale na rozdíl od tradičního koledování tří králů celoroční a uzávěrka pro letošní ročník je až na konci dubna. Při započtení všech dárcovských možností je výtěžkem Tříkrálové sbírky 2023 v naší diecézi aktuálně rekordních 6 873 040 korun a to je o více než 850 tisíc korun více než loni. 

Také letošní celonárodní výsledek je nejvyšší v novodobé historii tříkrálové koledy organizované Charitou Česká republika, započaté před 23 lety. O více než 20 milionů korun totiž překonal dosavadní rekord z minulého roku a v součtu přesáhl 162 milionů korun.

Poděkování

„Velice děkuji všem lidem dobré vůle, vedoucím skupinek, organizátorům a koordinátorům sbírky, moc děkuji všem dětským královnám a králům – celému týmu patří moje velká vděčnost a radost, že jsme si blízko na společné cestě pomoci lidem, kteří pomoc potřebují, kteří se mohou opřít o pomoc jako o pevný bod v jejich životě, a není jich málo,“ říká Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň. Velkou vděčnost cítí i vůči všem dárcům: „Velké poděkování vám všem, kdož jste podpořili svým darem Tříkrálovou sbírku a tím nám pomáháte nést společnou odpovědnost za naši společnou pomoc. Cítím, že můžeme prožívat, že Charita a její služba patří do nitra občanské společnosti a je skutečně naslouchající potřebám lidí.  Bohu a vám díky.“

Radost z koledování 

O radostné atmosféře letošní rekordní Tříkrálové sbírky svědčí mnohé výpovědi zkušených koledníků z období kolednických výprav mezi 1. a 15. lednem tohoto roku:

„Jsem nadšený, mě to baví, lidé jsou tak ochotní a tak štědří! Myslím si, že čím je větší krize, tím jsou lidé otevřenější. Lidé jsou zvyklí, že za nimi chodíme, čekají na nás, koledníci dostávají mimo peněz také mnoho jídla a sladkostí, z koledy jsme nesli ještě i dvě nebo tři tašky jídla,“ zmiňuje Jan Sebján, ředitel farních charit v Sokolově a Kraslicích. Je nadšený také z uskutečněných tříkrálových koncertů.

„Je úžasné, jak nám s boží pomocí přeje počasí. Chodím dvacet jedna roků a tohle je požehnání, nejsme mokří, nevlhnou nám nohy, nemrzneme. Lidé na nás čekají a vítají nás, jsou vstřícní. Prvně se nám jako dobrovolníci přihlásili i skauti v Rokycanech,“ pochvalovala si Alena Drlíková, ředitelka Oblastní charity Rokycany. 

„Skvělé! Koleduji čtvrtý den a půjdu ještě o víkendu. Po práci jdu od čtyř do osmi koledovat a vracím nadšená. Je to úplně bezvadné. Obce koledování vyhlašují, takže lidé na nás klidně v sedm večer čekají s otevřenou náručí. Do kasiček dávají i velké bankovky a dětem spoustu dobrot. Na několika místech máme vždy občerstvení, jednou koláč, jinde vošouchy, prostě paráda!“ neskrývala nadšení koordinátorka Tříkrálové sbírky Oblastní charity Klatovy Miroslava Tomšíková.

Zapojily se významné osobnosti regionů 

O publicitu Tříkrálové sbírky se aktivně zasadily i některé významné osobnosti veřejného života Plzeňského a Karlovarského kraje. Tříkrálového průvodu zahajujícího sbírku v Karlových Varech se s emeritním biskupem plzeňským Františkem Radkovským účastnil i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová. Slavnostní zahájení v Plzni na radnici a v katedrále proběhlo za přítomnosti biskupa plzeňského Tomáše Holuba a primátora města Plzně Romana Zarzyckého. 

V obou krajských městech plzeňské diecéze vyšel biskup Tomáš Holub na koledu Kraje + Města + Biskupství. Nejprve v Karlových Varech s hejtmanem Petrem Kulhánkem a primátorkou Andreou Pfeffer Ferklovou. Jejich cesta začala na magistrátu a posléze se ubírala po areálu krajských úřadů v Závodní ulici. Přímo na svátek Tří králů koledoval biskup Tomáš Holub také v Plzni s hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem a primátorem Romanem Zarzyckým, vedle úřadů v centru města zavítala jejich výprava také na Biskupství plzeňské, do pobočky ČSOB, na Západočeskou univerzitu v Plzni, do závodu Škody Transportation nebo do Plzeňského Prazdroje.

Tříkrálová sbírka pomáhá

Finanční zdroje z Tříkrálové sbírky spolufinancují charitní služby, ty pomáhají seniorům s omezenou soběstačností, duševně i fyzicky handicapovaným lidem, chronicky nemocným, lidem bez domova, matkám s dětmi v tísni, lidem v krizových situacích během havárií a živelných pohrom, obětem domácího násilí, uprchlíkům a cizincům v těžké životní situaci, dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí, zkrátka všem, kteří si sami pomoci nemohou a pomoc potřebují. Část vykoledovaných peněz jde na přímou pomoc potřebným lidem. Mohou to být například chudé rodiny nebo osamělí senioři, kterým se nedostává na nájem či potraviny, může se jednat o příspěvek na kompenzační pomůcky pro handicapované děti nebo o podporu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí ve školách. 

Jak se koleda rozděluje?

65 % vybraných prostředků se vrací místním charitám a dalším pomáhajícím organizacím, které je vykoledovaly, 15 % je určeno na podporu sociálních služeb a projektů diecézní charity (působící ve dvou krajích), 10 % připadá na rozvojové projekty v zahraničí (v našem případě jde zejména o podporu vzdělávání chudých dětí v Jižní Americe), 5 % připadá na projekty a služby Charity Česká republika a 5 % jsou zákonné režie sbírky.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka