Chaty a chalupy v Plzeňském kraji dlouhodobě zdražují

Plzeňský kraj zažívá dlouhodobý růst cen nemovitostí určených k rekreaci. Jak vyplývá z analýzy Cenového kompasu Sreality.cz.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letos v červnu se chaty a chalupy v Plzeňském kraji prodávaly průměrně za 44 tisíc korun za metr čtvereční. Nejvyšší ceny v rámci Česka jsou v Praze, kde cena za metr čtvereční překonala hranici 60 tisíc korun. I v drtivé většině ostatních krajů republiky ceny rekreačních nemovitostí setrvale stoupají, v meziročním srovnání se jedná o nárůst přibližně o 20 %. Výjimkou je Karlovarský kraj, kde dochází k mírnému poklesu cen. Od prosince roku 2021 v něm rekreační nemovitosti zlevnily o 11 %. Aktuální celorepubliková mediánová nabídková cena* u chat je 42 000 Kč za m2 a u chalup pak 32 000 Kč.

Nabídku chat a chalup na portálu Sreality.cz v dlouhodobém horizontu výrazně ovlivnila koronavirová pandemie, nyní po více než roce počet nabídek nemovitostí určených k rekreaci narůstá. „Díky velkému zájmu lidí o tuzemské rekreační nemovitosti a uzavírce okresů jsme minimum inzerátů v nabídce zaznamenávali na začátku roku 2021. Aktuálně pozorujeme, že se situace stabilizovala a nabídek opět přibývá. Například v meziročním porovnání pro měsíc červen se letos na našem portále objevilo o téměř 30 % více inzerátů,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Nabídek rekreačních objektů přibývá, ceny ale neklesají
Ke konci června bylo na portále Sreality.cz téměř 2500 nabídek chat a chalup. V průběhu celého měsíce se na portále prostřídalo celkem přes 3000 nabídek s tím, že inzerátů na prodej chat bývá v průměru přibližně o 70 % více než nabídek chalup. „Nejvyšší ceny, přes 60 tisíc korun za m2, najdeme v Praze, což je dáno i velmi omezenou celkovou nabídkou v této lokalitě. K nejdražším krajům z pohledu rekreačních nemovitostí patří Středočeský, Jihomoravský a Liberecký. Naopak nejlevněji se dá chata či chalupa pořídit na Vysočině nebo v Karlovarském kraji,“ říká Hana Kontriš, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz, a dodává, že v cenách se vždy odráží parametry konkrétní nabídky, například velikost pozemku. Ceny za metr čtvereční užitné plochy chalup zůstávají v porovnání s cenami chat dlouhodobě nižší a v dlouhodobé perspektivě se rozdíl mezi cenami těchto typů nemovitostí stále mírně zvětšuje.

Poptávka se pomalu vrací na předkoronavirovou úroveň
O zájmu o rekreační nemovitosti svědčí počet vyhledávacích dotazů na prodej chat a chalup. Po vypuknutí pandemie zaznamenal portál Sreality.cz velký boom vyhledávacích dotazů. V dubnu 2020 byla v meziročním porovnání poptávka vyšší o 60 %. „Dlouhou dobu se poptávka držela velmi vysoko, až v současnosti se dostáváme na hladiny srovnatelné s rokem 2019. Naši uživatelé si při filtrování mohou zvolit přímo chaty nebo chalupy, či samozřejmě oba dva druhy nemovitostí. V polovině případů je tomu právě tak a zajímá je obojí. Pokud uživatelé volí přímo jen jednu možnost, pak více preferují chaty,“ komentuje poptávku po rekreačních nemovitostech na Sreality.cz Hana Kontriš.

*Mediánová cena je prostřední cenová hodnota ze seřazené posloupnosti všech hodnot (v tomto případě ve zkoumaném souboru nabídkových cen na Sreality.cz).

Průměrná cena za metr čtvereční rekreačních nemovitostí ve velmi dobrém stavu v Česku v červnu 2022

Kraj
Cena

Jihočeský kraj
45 800 Kč
Plzeňský kraj
44 100 Kč

Karlovarský kraj
33 300 Kč
Ústecký kraj
40 700 Kč
Liberecký kraj
48 500 Kč
Královéhradecký kraj
39 000 Kč
Pardubický kraj
37 900 Kč
Olomoucký kraj
36 900 Kč
Zlínský kraj
36 900 Kč
Hlavní město Praha
60 200 Kč
Středočeský kraj
52 000 Kč
Moravskoslezský kraj
37 600 Kč
Kraj Vysočina
33 800 Kč
Jihomoravský kraj
48 500 Kč

Zdroj: Cenový kompas Sreality.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 21.07.2022 14:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka