Chcete zvýšit cenu své nemovitosti? 4 tipy, jak připravit váš dům na prodej

Pokud právě uvažujete nad prodejem nemovitosti, vězte, že vám doba přeje. Ceny domů i bytů stále stoupají a poptávka po bydlení pořád ani zdaleka neklesá.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pokud však nepodceníte přípravu domu k prodeji, může se vám podařit vaši nemovitost prodat o několik desítek či stovek tisíc korun více, než jste předpokládali. Co je tedy základem úspěchu v podobě zástupu nedočkavých zájemců o váš dům?

1. Dům jako ze škatulky

Než vyvěsíte na internet fotky vašeho domu a pozvete na prohlídku první návštěvníky, dejte dům do pořádku. V případě, že v prodávané nemovitosti již nebydlíte, to budete mít snadné – stačí pořádně vytřít podlahy, umýt okna a vycídit koupelnu i kuchyni

Jenže co dělat, když v domě stále přebýváte? Neházejte flintu do žita – pořádný úklid nikdy neuškodí a zároveň ho můžete využít k tomu, abyste začali s balením věcí ke stěhování. Věřte, že tento bod není radno podceňovat – hezky poklizené místnosti bez viditelně umístěných osobních věcí předchozích majitelů vždy působí na zájemce mnohonásobně lepším dojmem.

2. Vsaďte na drobné opravy svépomocí

Pokud se vám nechce investovat velké peníze do nemovitosti, kterou se chystáte opustit, zkuste co nejvíce oprav provést svépomocí. Například můžete čerstvě vymalovat stěny všech místností a pustit se do drobných oprav, které jste po dlouhé roky odkládali. 

Svépomocí toho zvládnete hodně i z hlediska vnějších oprav. Nemusíte se nutně pouštět do nové fasády, ale rozhodně můžete umýt tu stávající, na které se za ty roky nasbíraly nánosy smogu a znečištění. Nebojte, zvládnete to i bez pomoci profesionálů – stačí využít pracovní plošiny pronájem. Zvedací plošinu můžete rovnou využít i k pořádnému vycídění oken a vyčištění okapů.

3. Nezapomeňte na zahradu

Pokud k vaší nemovitosti na prodej patří i zahrada, nezapomeňte se zaměřit i na ni. Samozřejmostí je posekaná tráva a shrabané listí. Dojem na zájemce uděláte především pečlivě sestřiženým živým plotem, chodníčky bez plevelu a nánosů hlíny, stejně tak jako pěkně upravenou terasou. Pokud jste až dosud zahradu zanedbávali, veškeré vybavení vám poskytne půjčovna nářadí, a vy tak nemusíte kupovat zahradnické vybavení kvůli jednorázovým úpravám.

4. Inspirujte se u realitních makléřů

Pokud už jste udělali, co bylo ve vašich silách, a brzy vás čeká návštěva prvních zájemců o vaši nemovitost, zkuste vše pozvednout na vyšší úroveň například tím, že vyladíte dekorace. V zahraničí se tato technika označuje jako tzv. home staging a jedná se o vskutku promyšlenou metodu, jak zvýšit prodejní cenu, aniž byste museli investovat do rozsáhlejší rekonstrukce.

A jak může takový home staging vypadat? Zkuste například ozdobit kuchyni vázou s čerstvými květinami, popřípadě den předem upečte voňavý koláč – věřte, že zájemce okamžitě zaujme příjemná atmosféra. Jednoduše v nich vyvoláte dojem, že vaše nemovitost pro ně bude ideálním domovem. 

Při tomto způsobu prezentace vašeho domu je však třeba dbát na to, ať jsou zvolené dekorace co nejvíce neutrální, jelikož váš osobní vkus nemusí nutně odpovídat vkusu zájemce. Vyvarujte se tedy extravaganci a výrazným barvám i doplňkům, které by mohly potenciální kupce spíše odradit.

Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka