Čína se chová jak Josif Stalin

Miloš Zeman opakuje v přístupu k Číně stále stejnou chybu – Číňanům příliš ustupuje a naše vyjednávací pozice tak stále slábne, domnívá se senátor Lumír Aschenbrenner (ODS) a vytahuje statistiky, podle kterých čínský dovoz do ČR svou hodnotou desetinásobně převyšuje pohyb statků opačným směrem. Tlak Číny na pražské filharmoniky připomíná Aschenbrennerovi chování Josifa Stalina. Senátor se v rozhovoru věnoval i ryze plzeňským tématům či mediálnímu obrazu Andreje Babiše.

Cílená propagace v Plzni

Prezident Miloš Zeman se vydal na svou další návštěvu Číny. Podle kritiků byl k Číňanům opět servilní. Pozorujete to také?

Žádnou změnu jsem u prezidenta Zemana při jeho poslední návštěvě Číny nezaznamenal. Opakuje pořád stejnou chybu – když se Číňanům moc ustoupí a ve všem vyhoví, vyjednávací pozici pak máme v budoucnosti slabší, protože pekingská vláda podmiňuje vzájemný obchod i nové investice politickými ústupky. Nejenže to asi jinak neumí, on to ale jinak ani nechce.

Jsme pro Čínu rovnocenným partnerem?

Pokud nás budou posuzovat podle chování Miloše Zemana, tak těžko. Myslím si, že si ani sám neuvědomuje, že náš stát dobrovolně staví do role nerovnocenného partnera.

Měli bychom být, ale nejsme. To, že Číňanům v čemkoli ustoupíme na politickém poli, žádné větší investice a zlepšení vzájemného obchodu nepřinese. Čísla hovoří jasně. Podle Českého statistického úřadu dosáhl loňský český vývoz do Číny 56 miliard korun a z této země k nám loni doputovalo zboží za 568 miliard korun. To je obrovská disproporce, která se spíše prohlubuje. Přestože někteří čeští politici jsou k Číně skutečně servilní, čínské investice u nás jsou propadákem. V roce 2016 čínský prezident Si Ťin-pching při návštěvě Prahy sliboval, že do roku 2020 k nám přiteče z Číny 232 miliard korun investic. Prezident Zeman hovořil o 95 miliardách. Výsledek?  Objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem v březnu 2019 dosáhl pouhých 5,7 miliardy korun.

Jak na vás působí vyjádření Miloše Zemana, že jeho čínský poradce Jie Ťien-Ming není ve vězení? Zeman o tom prý byl ujištěn. Osobně se však prezident se svým poradcem nesetkal…

Že čínský poradce českého prezidenta není ve vězení, nás může opravdu uklidnit. To myslím samozřejmě ironicky. Neznám žádnou jinou hlavu státu, která by potřebovala podobná prohlášení.

Mimochodem jeho poradce opravdu nemusí být ve vězení, protože čínská vláda má pro podobné účely zřízena speciální zařízení. Pokud se nic v tomto případě neděje, jak tvrdí Zeman, jak to, že firma CEFC, kterou jeho poradce vedl, z Česka úplně vycouvala (všechno přebrala čínská státní společnost CITIC) a v samotné Číně je vyšetřována a zcela omezena v podnikání?

Čína nyní ruší vystoupení filharmoniků, jejichž jméno je spojeno s Prahou, jako reakci na výroky pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Čína vystoupení Pražské filharmonie podmínila kritikou vedení Prahy, to však umělci odmítli. Co nám chování Číňanů říká?

Říká nám, že když se jim ustoupí, tak se toho snaží využít i tímto způsobem. Už jsem to popsal v odpovědi na první otázku. Aby umělci museli kritizovat kvůli možnosti vystoupení v Číně politické vedení Prahy, je zcela absurdní. Tak se choval Stalin. Je nutné to odmítnout a distancovat se od toho. Viděli jsme u nás nedávno i spor ohledně vykázání tchajwanského diplomata z jedné akce ministerstva průmyslu, protože si to přál čínský velvyslanec. Přitom Tchaj-wan u nás investoval daleko více než Čína.

Je ale samozřejmě příjemné zjistit, že zástupci kulturní sféry jsou schopni se zachovat důstojněji než nejvyšší představitel našeho státu.

Na mimořádné sněmovní schůzi opozice chtěla grilovat premiéra Babiše kvůli rozpočtu, Babiš však nebyl přítomen. Deficit se prohlubuje, investice nepřibývají, z Babišových slibů zbyly jen plané řeči. Zakládá se kritika na pravdě? Kde musí Babiš přidat nejvíce?

Premiér Babiš by neměl přidávat, ale naopak ubírat při svém bezbřehém rozdávání, které realizuje společně s ČSSD a KSČM. Pokud ekonomika zpomaluje, je nutné se připravovat na horší časy. To vláda nedělá. Kde je slibované masivní snížení byrokracie? Kde je slibovaná digitalizace? Kde jsou slibovaná levnější mobilní data? Kde je vylepšení podnikatelského prostředí? Kde je lepší vymahatelnost práva? To všechno by mohlo přinést více peněz do státní pokladny, ale Babišova vláda se utápí pouze ve slibech a nemaká.

Hroutí se mediální obraz Babiše coby dříče, který vše zařídí?

To, že premiér vstává v pět ráno a chodí spát v jednu v noci, ještě přece neznamená, že to dělá dobře a že se obklopuje dobrými spolupracovníky. Navíc jsem si nikdy nevšiml, že by byl Babišův mediální obraz nějak skvělý.

Radnice po celém Plzeňském kraji se v poslední době pustily do tvorby vyhlášek omezujících hazardní hry. Ačkoli tak přicházejí o určitou sumu do městských pokladen, radnice jsou většinou se změnou spokojené. Samotná Plzeň ale navzdory inovované vyhlášce stále patří k městům s vyšší koncentrací hracích automatů. Je to pro město problém? A byl byste pro nulovou toleranci hazardu?

Od přijetí tzv. hazardní vyhlášky před několika lety se počet provozoven významně snížil a společně s dalšími bezpečnostními opatřeními se razantně omezily negativní jevy s nimi spojené. Nová městská koalice se shodla na tom, že další redukce heren je možná, ale úplný zákaz hazardu na území našeho města nechystáme. Stále totiž mj. platí, že nulová tolerance hazardu by vedla ke vzniku tzv. černých heren.

Blíží se nové finanční období evropských fondů. Do čeho by měla Plzeň podle vás v příštích letech nejvíce investovat? Vidíte možnost získat od EU peníze na některé zajímavé projekty?

Na nové programové období EU se Plzeň velmi pečlivě připravuje. Nyní vyjednává o prioritách v rámci ČR a společně s ostatními statutárními městy razantně prosazujeme, aby se peníze z fondů využily především na infrastrukturní projekty v oblastech, jako jsou vodovody a kanalizace, silnice, veřejná doprava, zařízení pro sociální služby anebo školy.

Město Plzeň se pyšní vcelku unikátním webem Intenzita dopravy, na kterém občané mohou sledovat v reálném čase dopravní zácpy. Z webu je patrné, že páteřní silnice jsou přetížené. Jak byste zhodnotil dopravní situaci v Plzni? Pomůže plzeňský obchvat? A co s dopravou dělat do doby, než bude dostavěn?

I když se za posledních 30 let v dopravě v Plzni mnoho udělalo, stále nás tíží dědictví komunismu v podobě tranzitních silnic, které bohužel vedou městem. Proto město Plzeň společně s krajem intenzivně připravuje západní obchvat Plzně, který by měl situaci v centru města zásadně zlepšit. Je to velmi náročná stavba, ale mohla by být dokončena ještě v tomto komunálním volebním období. Chystají se také velké změny v parkování, aby bylo naplněno heslo „parkuj, kde bydlíš“.

Primátorem Plzně je od konce loňského roku Martin Baxa z ODS. Nedávno se dostal pod palbu kritiky v souvislosti s děním ve Sněmovně, konkrétně kvůli jeho kandidatuře na předsedu školského výboru místo Václava Klause mladšího. Například Baxův kolega ze Sněmovny a lídr kandidátky v Plzeňském kraji Lukáš Bartoň ho kritizoval za přílišnou kumulaci funkcí. Spatřujete v mnoha funkcích Martina Baxy rovněž problém, nemůže to na voliče působit negativně?

Osobně považuji problematiku kumulace funkcí za pseudoproblém, živený s přispěním médií částí naší politické sféry. Kdo si troufne z Prahy ohodnotit, jak kdo zvládá kolik funkcí a jakým způsobem? Myslím, že je to zcela individuální. Každý si sám musí sáhnout do svědomí a objektivně zhodnotit, co všechno je ještě schopen plnohodnotně zvládnout. I proto jsem například před nedávnem neusiloval o post předsedy senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Nejlepším ukazatelem, jak kdo své funkce zvládá, je zhodnocení kolegů, a především hlasy voličů. A od těch měl Martin Baxa dosud při všech volbách masivní podporu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka