Co jsou investiční portfolia eToro? (detailní popis)

eToro je největší investiční síť na světě, která usnadňuje investování milionům lidí. S eToro můžete investovat do cenných papírů a ETF, ale také do kryptoměn a můžete také obchodovat s CFD. eToro však nabízí také možnost investování do svých unikátních portfolií.

Jarní servisní akce AUTO CB

Poznejte investiční portfolia eToro

Portfolia eToro jsou investiční nástroje. Spojovány jsou kolekcemi finančních aktiv, které jsou vybírány podle předem stanovené strategie. V tomto případě obvykle spravuje portfolia právě broker eToro, přičemž se bere ohled na možný výnos, vyváženost ale i na možná rizika a podobně.

Kromě toho jsou na eToro i partnerská portfolia, která nespravuje eToro ale jejich partneři. Vytváření portfolií se řídí s ohledem na dlouhodobé strategie, takže budou lákat spíše investory s pasivnějším přístupem.

Minimální výše investice je 500 USD (cca 12 500 Kč), aby byly finanční prostředky na investování dostatečné na otevření všech potřebných pozic. Na eToro naleznete portfolia rozdělená do kategorií i tematicky. Určitě tak naleznete portfolio, které bude vyhovovat vašemu investičnímu stylu.

Chytrá portfolia na eToro

Smart portfolios (chytrá portfolia) je služba, kterou eToro poskytuje od roku 2016. Brokeři sice umožňují kopírovat úspěšné obchodníky, ale tato služba je přece jen něčím jiná.

Jako investor si nemusíte vybírat z obchodníků, ale stačí vybrat konkrétní portfolio na eToro. V portfoliích jsou různé finanční instrumenty jako kryptoměny, akcie či ETF a podobně. Jak již bylo naznačeno v úvodu, portfolia sestavují a spravují profesionálové z eToro, ale najdete i partnerská portfolia, která spravují společnosti specializující se na správu financí.

Chytrá portfolia jsou tedy investiční nástroj, jehož prostřednictvím můžete investovat do skupiny aktiv. Tyto jsou seskupovány podle několika tržních strategií.

Fungování Smart portfolios

Smart portfolios vám umožňují investovat do více aktiv v rámci jednoho portfolia. Nemusíte tak vybírat aktiva samostatně. V principu jde o kopírování jiných obchodníků, tedy Copy trading.

Rozdíl je pouze v tom, že se nejedná o kopírování jednoho obchodníka, ale celé skupiny specialistů, kteří portfolia sestavují. Chytré portfolia fungují podobně jako investiční fondy, ale peníze zůstávají na vašem účtu a ne u správce fondu.

Využívat můžete i Leverage, tedy finanční páku. Jedná se o nástroj, díky kterému můžete mít malý kapitál, a přitom obchodovat podstatně větší objem. Při pákovém obchodování vám stačí jen část kapitálu, zbytek vám půjčuje broker bez úroků.

S investičními portfolii od eToro lze využívat stejné strategie jako u CFD kontraktů. CFD je finanční derivát, přes který lze obchodovat akcie, komodity, indexy, ETF či měnové páry. U CFD se uzavírá finanční rozdílová smlouva. S CFD nekupujete konkrétní aktivum, ale lze spekulovat o růstu a klesání instrumentů, protože CFD kopíruje ceny aktiva. V souvislosti se Smart portfolios to znamená, že vydělat lze i v případě, že cena finančního instrumentu klesá (*pokud se cena vyvíjí ve váš prospěch).

Image title

Jak začít investovat do SmartPortfolios

Pro ty, kdo se rozhodli investovat do investičních portfolií přinášíme užitečný návod, jak začít investovat na platformě eToro.

Založení obchodního účtu

Pro obchodování na eToro je samozřejmě nutné mít založen obchodní účet. Na hlavní stránce eToro naleznete tlačítko Začněte investovat. Objeví se vám formulář, ve kterém vyplníte uživatelské jméno, e-mail a heslo a kliknete na Založit účet. Po tomto kroku se již přihlásíte do obchodní platformy a klepnete na tlačítko Ověřit, čímž dokončíte registraci. Po registraci bude ještě třeba doplnit několik údajů a odpovědí na otázky týkající se vašich zkušeností s obchodováním a vaší finanční situace.

Po otevření obchodního účtu můžete vyzkoušet demo verzi. Stačí klepnout na Přepnout na virtuál v levé liště. Díky tomu si můžete zkusit investování, aniž byste museli vložit na účet peníze a riskovali jejich ztrátu. Skutečný účet aktivujete kliknutím na Přepnout na reál.

Chcete-li reálně obchodovat, musíte na účet vložit peníze, přičemž začnete kliknutím na Vložit prostředky. Nakonec je třeba ověřit vaši totožnost. Potřebovat budete doklad totožnosti a další dokument, kterým potvrdíte adresu trvalého bydliště. Takovým dokumentem může být například výpis z účtu z banky.

Výběr a nákup portfolia

Když se přihlásíte do svého účtu, v postranním panelu kliknete na Objevit a vyberete si portfolio, do kterého chcete investovat. Když kliknete na vybrané portfolio, v horní liště budete mít Kanál, Statistiky, Portfolio a Graf.

V části Kanál lze přidávat zprávy a komentáře, resp. je přidává správce, se kterým můžete komunikovat.

V sekci Statistiky jsou pochopitelně statistiky týkající se výkonnosti portfolia. Kromě výkonnosti za poslední měsíc zde naleznete také údaje z posledních let, vše přehledně uspořádané v grafech a tabulce.

Ve složce Portfolio uvidíte, z čeho se dané portfolio skládá a jaký je stav otevřených investic.

V poslední části Graf naleznete equity chart, tedy akciový graf, který vyjadřuje vývoj účtu za předpokladu, že byste začali s investicí 10 000 USD.

Když jste se rozhodli, že toto je portfolio, do kterého chcete investovat, klepněte na tlačítko Investovat v levém horním rohu. Následně bude třeba zadat částku, kterou chcete investovat. V případě portfolií je minimální částka 500 USD (cca 12 500 Kč). Pak už jen kliknete na Investovat. Při investování do portfolia můžete použít i příkaz StopLoss, kterým si stanovíte maximální možnou ztrátu. Jedná se o jeden ze způsobů, jak ochránit svůj kapitál a mít ztráty pod určitou kontrolou.

Více informací o investičních portfoliích eToro se dozvíte v článku na webu winsidetrading.com.

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka