Comtes FHT dokončil v Dobřanech výstavbu vědeckotechnického parku za 171 milionů

V nových prostorách již sídlí první firmy a start-upy.

Cílená propagace v Plzni

Otevřena již zde byla i mateřská školka, funguje tu dobíjecí stanice pro elektromobily a využívají se 3D tiskárny.

Dobřanská společnost COMTES FHT a.s., která se zabývá především výzkumem a vývojem kovových materiálů, dokončila přesně podle plánovaného harmonogramu výstavbu nového vědeckotechnického parku (VTP). Celkový rozpočet investice dosáhl cca 171 milionům korun. Ve třech nových budovách v těsném sousedství současných výzkumných a laboratorních prostor COMTES FHT tak je nyní k dispozici dalších více než 1400 m2 pronajímatelných ploch – výrobních prostor a kanceláří.

Dobřanská firma projekt detailně připravovala skoro 4 roky a jeho samotná výstavba byla zahájena v květnu 2017. Nové zázemí zde naleznou firmy podnikající především ve strojírenství včetně několika start-upů. V areálu je i mateřská školka, kterou v současnosti navštěvuje cca 20 dětí, a provozuje ji město Dobřany.

Dále zde byl postaven multifunkční sál s kapacitou zhruba 150 míst, jenž mimo pořádání odborných konferencí už využívají i místní spolky a organizace (např. ZUŠ při koncertech) a sportují zde zaměstnanci – např. hrají badminton (viz foto hřiště) nebo cvičí aerobic. K dispozici pro podnikající firmy je tady též několik 3D tiskáren využívaných v rámci vývoje materiálů (dvě na kovové materiály, dvě na plast) nebo rychlodobíjecí stanice pro elektromobily.

„Aktuálně už tu působí například svářečská škola. Ze start-upů pak vývojáři zaměřující se na čištění povrchu materiálů mobilním laserem nebo na vývoj kompresorů pro železniční vozidla. Zázemí zde má také několik sdružení a Klastr MECHATRONIKA zaměřující se kromě jiného na robotická pracoviště,“ uvedl Ing. Libor Kraus předseda představenstva a jeden ze spolumajitelů COMTES FHT a.s., který je zároveň provozovatelem VTP.

Nově otevřený vědeckotechnický park podporovaný sídelním městem Dobřany a Plzeňským krajem postupně zaměstná více než osm desítek vysoce kvalifikovaných pracovníků. V současnosti už jich zde nově působí přes dvacet a jejich počet poroste. „Náš VTP se bude jednoznačně věnovat činnostem s vysokou mírou přidané hodnoty zaměřených na inovace, patenty či nové technologie. To znamená prakticky uplatnitelné výsledky výzkumu a vývoje v průmyslové výrobě,“ sdělil L. Kraus.

COMTES FHT samozřejmě počítá se zapojením firem působících v rámci VTP i do svých vývojových aktivit. Zástupci dobřanské společnosti také momentálně jednají o spolupráci VTP s obdobnými organizacemi v zahraničí, především v sousedním Bavorsku. VTP spolupracuje též s dalšími výzkumnými institucemi a univerzitami.                

Celý projekt dobřanského VTP byl financován z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost pod číslem CZ.01.1.02/0.0/0.0/15_036/0007116 v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v kombinaci s prostředky společnosti COMTES FHT. Ta mj. využila úvěru od Raiffeisenbank. Areál dobřanského VTP postavila společnost BÖGL a KRÝSL, k.s., která zakázku získala ve výběrovém řízení.   

_______________________________________________________________________________

COMTES FHT a.s. byla založena v roce 2000 týmem lidí z někdejší Škoda Výzkum a Západočeské univerzity. Jde o ryze privátní českou firmu (4 majitelé) zabývající se aplikovaným i základním výzkumem s ročním obratem cca 120 milionů Kč.  Export dosahuje cca 15 mil Kč. Zaměřuje se především na výzkum materiálů (jejich návrhy, analýzy vlastností) a vývoj nových technologií v oblasti tváření, tepelného zpracování, konstrukce nástrojů či speciálních zařízení.

Ve svém oboru spolupracuje s výrobními podniky z mnoha průmyslových oblastí - metalurgie (např. Voestalpine, Czech Precision Forge, Benteler Steel & Tube), dopravní strojírenství (kolejová vozidla – např. ŠKODA TRANSPORTATION, automotive – např. Škoda Auto, Volkswagen či Daimler), energetika (např. DOOSAN ŠKODA POWER, ŠKODA JS), zdravotnictví, letecký průmysl a kosmonautika, atd. Celkem se jedná o cca 150 subjektů.

Ve firmě COMTES FHT je aktuálně zaměstnáno přes 100 pracovníků, převážně se jedná o špičkové odborníky v technických oborech. Dobřanská společnost ve svém oboru patří mezi TOP podniky v celé Evropě. Mimo ČR uspěla i v zahraničí. Především pak v Německu, kde úspěšně konkuruje místním podobně zaměřeným společnostem, či na trhu dalších evropských zemí (v Rakousku, Švýcarsku, Slovensku, aj.).

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka