Continental ve čtvrtek hostí konferenci o využití stavebních odpadů

Černé skládky stavební suti běžně znečišťují českou krajinu, ať už se jedná o jedno kolečko shozené u cesty nebo místo, kde se odpad hromadí a přibývá. V každém kraji přitom existuje síť recyklačních center, kde dokáží demoliční odpad přeměnit na plnohodnotný stavební materiál.

Cílená propagace v Plzni

Pod heslem Recykluji! Neskládkuji!!! se 17. 3. uskuteční v prostorách hotelu Continental první ročník Konference o využití stavebních odpadů, kterou pořádá Plzeňský kraj se společností AZS98. V rámci večera budou oceněny společnosti, občané a sdružení, kteří aktivně ukládají stavební demoliční odpady nebo odebírají recyklované kamenivo z recyklačních center provozovaných v Plzeňském kraji.

Konference o využití stavebních odpadů 

Vyhodnocení výsledků předání stavebního demoličního odpadu k recyklaci aneb „RECYKLUJI! NESKLÁDKUJI!!!“

17. března 2016, 16:00 – 22:00, hotel Continental, Zbrojnická 8, Plzeň

V Plzeňském kraji funguje celkem 7 recyklačních center společnosti AZS98, kromě Plzně jsou to centra v Rokycanech, Zavlekově, Blovicích, Stříbře, Tachově a Domažlicích. Devadesát procent odpadu, který občané a firmy do recyklačního centra přivezou, je připraveno k dalšímu použití. Recyklační linky přeměňují odpad na plnohodnotný stavební materiál odpovídající přírodnímu kamenivu, certifikovaný dle konkrétních ČSN norem. 

„Vzhledem k tomu, že jde o proces recyklace, který je z části dotován poplatkem za uložení odpadu, je zrecyklovaný materiál levnější než přírodní kamenivo. A to bez nutnosti zásahu do rázu krajiny, otevírání nových pískoven a kamenolomů,“ vysvětluje Petra Kaldová, předsedkyně organizačního výboru konference a ředitelka společnosti AZS98, která už řadu let usiluje o to, aby stavební suť nekončila na černých skládkách ani „rekultivacích“ a aby byl zdokonalován a dodržován zákon o odpadech.

První ročník Konference o využití stavebních odpadů se koná pod záštitou radního Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Ing. Václava Štekla. „Podpora recyklace stavebních odpadů je důležitým nástrojem na realizaci krajských plánů odpadového hospodářství,“ říká Václav Štekl.

V průběhu konference zazní přednášky Doc. Ing. Miroslava Škopána, CSc., prezidenta Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR, dále architekta Petra Dobrovolného a Ing. Václava Lišky, vedoucího oddělení technické ochrany Odboru životního prostředí KÚPK.

Pro všechny, kteří předali v průběhu minulého roku jednotlivým recyklačním centrům v Plzeňském kraji nejvíce stavebního odpadu, jsou připravena ocenění. 

Svoji kategorii mají i subjekty, které odebraly nejvíce recyklátu a subjekty, které zároveň dodávaly stavební odpad i odebíraly recyklát. Vyhlášen bude také absolutní vítěz. Každý oceněný se může pyšnit Certifikátem a odnese si dárkový koš plný zdravých dobrot z farmářského obchodu „Náš grunt u Lidušky“.

Partnery konference jsou Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR a Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje o.p.s.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka