Daň z nemovitostí bude v Dobřanech s frontami

S novým rokem čekají obyvatele Dobřan fronty na radnici. Trpělivostí se musejí obrnit všichni, kdo byli dosud osvobození od placení daně z nemovitosti a letos tak budou činit poprvé.

Cílená propagace v Plzni

Ke konci roku 2015 byla totiž dokončena digitalizace katastrálních map a od tohoto okamžiku jsou všichni vlastníci nemovitostí, budov i pozemků, povinni podávat daňová přiznání a platit daň. Tedy i ti, kdo až dosud pronajímali své polnosti zemědělcům, kteří daň platili za ně.

„Digitalizací katastrálních map končí pro Dobřany období chaotické evidence nemovitostí. Území města patřilo mezi nejhorší v celé zemi, o vlastnictví pozemků ve většině případů rozhodovaly červené čáry v pozemkových knihách z poloviny devatenáctého století a svůj díl na chaosu měly i poválečné příděly, které také zdaleka nedosahovaly potřebné přesnosti. A ani samotná nejmodernější evidence, tedy katastr nemovitostí, nebyla zrovna nejpečlivější,“ říká starosta Martin Sobotka. Zároveň však zdůrazňuje, že digitalizace není zdaleka jen dobrou zprávou. Takzvaná obnova operátu proběhla koncem roku, což dává velmi malou šanci připravit se na podání přiznání k dani z nemovitostí. Tato povinnost dopadne nejen na stovky vlastníků, kteří své pozemky pronajímali zemědělcům, ale dotkne se téměř všech majitelů nemovitostí. A to proto, že se v mnoha případech změnila výměra parcel i budov. „Například dobřanská radnice se takto „scvrkla“ o 97 m2,“ poznamenává starosta.

Obyvatelům Dobřan, kteří budou daňové přiznání podávat, budou v lednu k dispozici plzeňští úředníci daňové správy. Ti do Dobřan přijedou 5. a 12. ledna, aby lidem vždy od 13 do 17:30 hodin pomohli, poradili a přebrali vyplněná daňová přiznání. „Za to jim chci velmi poděkovat. Celkově mi ale postup státu přijde chaotický, na finančním úřadu budou mít strašně práce a fronty, a přitom jde o změny daně v korunách i haléřích. Neexistuje ale žádná funkční možnost, jak prodloužit lhůtu," povzdechl si starosta Martin Sobotka.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka