Den architektury v kraji připomene dílo Santiniho a upozorní na další unikátní stavby

Konec září a začátek října bude opět patřit architektuře. Největší architektonický festival u nás Den architektury nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem na více jak 400 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku.

Cílená propagace v Plzni

Pestrý festivalový program se uskuteční i v Plzeňském kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky a řadu dalších akcí. Festival se letos zaměří na výjimečná konstrukční řešení, a to jak v historické architektuře, industriální architektuře, tak u staveb 20.–21. století. „Na nejrůznějších místech republiky připomeneme také dílo výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne letos 300 let, a vydáme se také po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před 100 lety,“ dodává zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová. Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty. 

Vstup na akce je zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity rezervace předem. Podrobný program bude do konce srpna zveřejněn na www.denarchitektury.cz.

13. ročník festival Den architektury nabízí bohatý program i v Plzeňském kraji, kde se z velké části zaměří na díla Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Festival pozve do Kladrub na prohlídky perly barokní gotiky – klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde bude součástí programu i workshop zaměřený na Santiniho geometrii kostela. V Kralovicích nabízí Den architektury možnost navštívit Hospodářský dvůr Hubenov, který je barokní hospodářskou památkou někdejšího cisterciáckého stavení. Santiniho dílem se pyšní i Žihle, kde bude možné během festivalu navštívit hospodářský dvůr Kalec. Zde mohou zájemci navštívit čerstvě zrekonstruovanou kaplí sv. Markéty a zbytek areálu hospodářského dvora se zámečkem, stájemi a kovárnou. Na programu nechybí ani kostel sv. Prokopa v Chotouni (Chrášťany), který vznikl díky přestavbě z drobné kaple podle Santiniho návrhu. Další ze „santiniovských“ zastávek bude v Mariánské Týnici u Kralovic, kde bude možné navštívit areálu cisterciáků a také zhlédnout projekci časosběrného dokumentu o dostavbě ambitu a zúčastnit se komentované prohlídky výstavy “Architektura Jana Blažeje Santiniho–Aichela v západních Čechách” s jejím autorem Pavlem Benešem. Součástí programu je i prezentace architekta Jana Soukupa o záchraně objektu. Jeho rekonstrukci i nově vzniklé přístavbě bude věnována i odborná debata v rámci programu v Plzni.

V Plzni se mohou fanoušci architektury těšit na tradičně bohatý program, jehož hlavním jmenovatelem budou letos zajímavá konstrukční řešení a "architektura hrou". Kromě diskuse o dostavbě areálu v Mariánské Týnici nabízí například prohlídky secesní budovy někdejší odjezdové haly nádraží Plzeň – Jižní Předměstí z roku 1904, kde po rekonstrukci v roce 2015 vzniklo centrum Moving Station. Zde se také uskuteční filmová projekce dokumentárního filmu Nejlepší město na světě o dánské Kodani. Zájemci se mohou zúčastnit také řady komentovaných prohlídek, například bývalé elektrárny Měšťanského pivovaru – současného pivovaru Proud, Techmanie Science Center, TechTower (někdejší pivovar Světovar), nové tramvajové vozovny nebo budovy Puech-Chabalovy filtrace městské vodárny z 20. let minulého století.  Den architektury pozve také do jednoho z plzeňských interiérů Adolfa Loose, konkrétně bytu Krausových, kde bude možné zhlédnout nový snímek Adolf Loos - revolucionář mezi architekty. Součástí festivalu je i výstava v galerii Paluba Hamburk Plzeň Masarykova a ty další: Architektura plzeňských škol v letech 1914–1948 nebo výstava s názvem Včera, dnes a zítra: školní prostředí a architektura hrou ve Smetanových sadech. Nebudou chybět ani nejrůznější tematické workshopy pro děti.

Po stopách návštěvy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v roce 1923 se vydá festival v Klatovech. Architektonická procházka povede od vlakového nádraží do centra města až k základní škole, která nese jeho jméno.


Za oběma festivaly stojí spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. V průběhu 13 let existence festivalu se zapojilo na 240 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Místa konání v České republice i na Slovensku:
Adolfov-Větrov, Banská Bystrica, Bardejov, Bílovec, Boskovice, Bratislava, Brno, Brumov-Bylnice, Březnice, Bublava, Bylany u Kutné Hory, Čáslav, Čelákovice, České Budějovice, Český Krumlov, Chlumec nad Cidlinou, Chotouň, Dobříš, Galanta, Gelnica, Hradec Králové, Hodonín, Hodslavice, Humpolec, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Kladruby, Klatovy, Kolín, Kopřivnice, Košice, Kralovice, Krásná pod Lysou horou, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov u Krásné Lípy, Kremnica, Krupina, Lanškroun, Lázně Bělohrad, Liberec, Lidice, Lipnice nad Sázavou, Litoměřice, Litomyšl, Litovel, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Markvartice u Soboty, Martin, Mělník, Mikulov, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, Moravská Třebová, Most, Náchod, Náměšť nad Oslavou, Nesvačilka, Nitra, Nový Bor, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice v Jeseníkách, Opava, Opočno, Ostopovice, Ostrava, Otrokovice, Pardubice, Partizánske, Pavlov, Piešťany, Písek, Plzeň, Plavecký Štvrtok, Poděbrady, Poprad, Praha, Prostějov, Příbram, Rajecké Teplice, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Ružomberok, Řevnice, Sázava, Semily, Skalička, Slaný, Slavonice, Stoječín, Strakonice, Šediviny, Šaľa, Štiavnica, Šumperk, Tábor, Teplice, Terezín, Topoľčany, Trenčín, Třebíč, Turnov, Týn nad Bečvou, Týn nad Vltavou, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Varnsdorf, Velké Losiny, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyně, Vratislavice nad Nisou, Vranov nad Dyjí, Vrané nad Vltavou, Vysoké Mýto, Vysoké Tatry, Zlín, Žamberk, Žebrák, Želiv, Zvolen, Žďár nad Sázavou, Žihle, Žilina

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 30.08.2023 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka