Děti na Borech si mohou hrát ve speciálním letadle

Osm metrů široký a tři metry vysoký kovový dolnoplošník dělá nově radost dětem na Borech. Herní prvek obsahuje kovové a lanové překážky, nechybí mu ani sedátko a knipl.

Cílená propagace v Plzni

Který kluk nechtěl být jako malý pilotem a která holčička letuškou? Děti na Borech si nyní mohou na své vysněné profese hrát přímo v novém letadle. Kovový prvek nechal centrální plzeňský obvod postavit v blízkosti dvou základních škol – 26. ZŠ a 11. ZŠ, známé jako Růžovka a Šedivka.

„Po diskuzích, které proběhly s vedením obou základních škol a s rodiči žáků, vyplynula potřeba umístit do blízkosti škol herní prvek pro starší děti. Místo se přímo nabízelo, neboť zde bylo nevyužívané hřiště a v okolí se nacházejí prvky pro menší děti. Ty pro všechny nejen nestačily, ale pro ty starší se ani nehodily. Letadlo tak zapadne do nové koncepce, kdy prostranství by nyní mělo fungovat tak, že malé dítě, které jde vyzvednout s maminkou staršího sourozence do školy, si vyhraje na menších prvcích a cestou zpátky si tak obě děti najdou to své,“ uvádí starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

V dané lokalitě se totiž nachází i další herní prvky, mimo jiné jedno z autíček v podobě vozu Policie ČR, které zde obvod instaloval jako poděkování složkám IZS po covidových vlnách. Další autíčka nesou znaky Městské policie, hasičů a sanitky a jsou umístěna na dětských hřištích MO Plzeň 3. Na místě navíc zůstává i oblíbený basketbalový koš.

Vybrané letadlo je v takzvaném „antivandalském“ provedení. Je vytvořeno z kovových trubek a lan a odpovídá moderním celoevropským trendům.

„Letadlo nás sice vyšlo na zhruba dva miliony korun, ale pokud uvážíme, z čeho je vyrobeno, v jaké kvalitě, a že cena zahrnuje i nutnou dopadovou plochu a nezbytné certifikáty, je odpovídající. Zároveň jsem rád, že zařazováním tohoto druhu prvků budeme do budoucna snižovat náklady na jejich údržbu, které oproti prvkům ze dřeva předpokládáme výrazně nižší,“ vysvětluje Ondřej Ženíšek, místostarosta MO Plzeň 3.

Letadlo je slavnostně otevíráno 31. 10., v den, který byl úředně stanovený jako den, kdy skončila letecká bitva o Anglii. Otevření hřiště se účastnili i zástupci Českého svazu letectví - Letci Plzeň a Leteckého historického klubu generála Irvinga Plzeň. Ti s žáky prvního stupně 26. ZŠ besedovali o českých letcích, kteří se účastnili Druhé světové války. „Na účast našich pilotů na dění ve Druhé světové válce můžeme být skutečně hrdí. Osudy těchto hrdinů je stále třeba si připomínat,“ míní Ladislav Vitík, místopředseda Českého svazu letectví - Letci Plzeň z. s..

„Novému konceptu dětských hřišť odpovídá i to, že na místě dosluhující lanové pyramidy v Šimerově ulici budou v klidové zóně umístěny prvky pro nejmenší děti.,“ představuje David Procházka jeden z dalších projektů.  I tady se snaží třetí městský obvod vyslyšet názory obyvatel. Zdejší herní prostor se totiž nachází v blízkosti mateřských škol. Prvky pro batolata procvičující motoriku, houpačka a pružinové prvky se zde instalují na jaře příštího roku.

foto: úmo plzeň 3

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka