Díky nákupům na burze ušetří kraj další tři miliony

Plzeňský kraj letos znovu nakoupil elektřinu na příští rok na Českomoravské komoditní burze Kladno a znovu s úsporou, která tentokrát činí tři miliony korun.

Cílená propagace v Plzni

Opakovanými nákupy na tomto trhu snížil kraj za pět let náklady na elektřinu a plyn již o čtvrtinu.

Prostřednictvím příspěvkové organizace Centrální nákup letos Plzeňský kraj poptával přes 22 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny pro své objekty a stovku krajských organizací a společností. Většinu z nich představují školy a školská zařízení, ale je mezi nimi například i pět krajských nemocnic, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, zařízení sociální péče, muzea, galerie, divadlo či hvězdárna v Rokycanech.

„V silně konkurenčním prostředí kladenské burzy se podařilo snížit cenu silové elektřiny meziročně o 11 procent na 920 Kč za MWh, resp. ve vysokém napětí dokonce o 13 procent až na 885 Kč za megawatthodinu. Pokles je i v pátém roce nákupů výrazný, stále se pohybuje v milionových hodnotách. Považujeme to za úspěch,“ uvedl ředitel této organizace Jiří Heran. 

Burzovní nákupy energií, jež Centrální nákup pro Plzeňský kraj organizuje od roku 2011, považuje ředitel za nejefektivnější formu realizace veřejné zakázky. „K opakovanému využití kladenské komoditní burzy vedly v minulosti dosahované úspory při nákupu energií pro Plzeňský kraj a jeho organizace. V elektronickém burzovním systému jsou totiž přítomni všichni relevantní dodavatelé energií, na které burza klade vysoké nároky. Ti potom ve chvíli nákupu svedou boj o zákazníka. Nejatraktivnější pro ně jsou samozřejmě velké objemy energií, které dokáže centralizovat právě naše organizace,“ upřesnil Heran.

V prvním roce dosáhl kraj snížení nákladů na elektřinu a plyn o 14 milionů korun. Další nákup na dvouleté období (2013 – 2014) přinesl úsporu 11 milionů korun a loňský nákup na letošní, resp. u plynu i na příští rok ušetřil kraji další 3 miliony. „Pokles nákladů se samozřejmě promítá do úspor každoročně. Při součtu těchto úspor za pětileté období tak už kraj a jeho organizace ušetřily na energiích více než sto milionů korun,“ uzavřel Heran.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka