Divadelní léto pod plzeňským nebem bude. Jen se skromnějším programem

13. ročník Divadelního léta bude pravděpodobně jednou z prvních open air kulturních akcí v regionu.

Cílená propagace v Plzni

Opatření spojená s koronavirovou krizí však výrazně mění jeho podobu. Festival se posouvá, místo poloviny června zahájí program až 8. července 2020. Scéna vyroste stejně jako vloni v parku U Ježíška, hlediště však bude zřejmě vzhledem k vládním opatřením menší a pojme jen povolený počet diváků. Organizátoři byli proto nuceni zrušit nastudování výpravné premiérové inscenace Shakespeare v Hollywoodu.

Na programu ale nadále zůstává druhá letošní novinka Poslední zrnko písku, kterou pro festival připravuje soubor studentů DAMU Činohra 16-20. Diváci se mohou těšit i na reprízy komedie Švanda dudák, která vznikla vloni pod vedením režiséra Marka Němce. V rámci doprovodného programu se bohužel neuskuteční večer Jsme muzikál!, který festival plánoval ve spolupráci s Divadlem J. K. Tyla, zůstává ale tradiční Improzápas a Open Air Slam. Konat by se měl i příměstský divadelní tábor.

Vstupenky na Divadelní léto se začnou prodávat prostřednictvím sítě GoOut ve středu 13. května v 10:00.

„Rozhodování, zda a jak letošní festival uskutečnit, bylo za 13 let existence Divadelního léta tím nejtěžším úkolem. Nechtěli jsme ale zklamat naše diváky a také jsme nechtěli připravit o práci tým více než 80 lidí, kteří festival tvoří,“ uvedla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Divadelní léto přizpůsobuje podobu festivalu aktuálním vládním opatřením, největší změnou je v tuto chvíli výrazné snížení počtu diváků na jedno představení. Výtěžek ze vstupného tvořil vždy větší část rozpočtu festivalu a nezisková organizace PaNaMo, která od počátku Divadelní léto pořádá, se tak ocitá v nelehké situaci. „Abychom dokázali festival udržet, musíme snížit počet představení. I když nás to velmi mrzí, nemůžeme si dovolit nastudovat výpravnou premiérovou inscenaci Shakespeare v Hollywoodu. Divadelní léto se uskuteční především díky příspěvkům města Plzně, Plzeňského kraje, našich partnerů a také díky úžasné vstřícnosti všech, kteří na festivalu pracují a přistoupili na radikální snížení honorářů,“ upozornila Marcela Mašínová.

O původně plánovanou hru amerického autora Kena Ludwiga Shakespeare v Hollywoodu diváci nepřijdou. Po dohodě s režisérem Radovanem Lipusem přesouvá festival její nastudování na rok 2023. Hlavní letošní novinkou se stává Poslední zrnko písku, inscenace, která vzniká pro Divadelní léto v rámci rezidence souboru studentů DAMU Činohra 16-20. Režisérkou je Aminata Keita a dramaturgem Jaroslav Jurečka. S jejich prací se diváci Divadelního léta seznámili díky skvělé komedii Jak se vám líbí, která byla vloni součástí doprovodného programu. Poslední zrnko písku je inscenací autorskou, a kromě režisérky a dramaturga je pod ní podepsán celý kolektiv. „Všichni to známe. Dlouho máme trpělivost, a potom nečekaně dopadne poslední kapka. Nebo poslední zrnko písku v přesýpacích hodinách. A najednou je všechno jinak. Právě o téhle chvíli v našich životech budou přemýšlet mladí tvůrci. A já se na výsledek jejich práce moc těším,“ řekl o chystané novince programový ředitel Divadelního léta Jan Anderle.

Vstupenky na Divadelní léto se začnou prodávat ve středu 13. května 2020 v 10 hodin prostřednictvím sítě GoOut. „V současné době pracujeme s povolenou kapacitou 100 diváků na jedno představení, sedadla nejsou číslovaná a vstupné na tato místa je jednotné. Diváci budou komfortně usazeni v křesílkách, dodrženy budou stanovené rozestupy a další nařízení. Doufáme ale, že se situace s nemocí covid-19 zlepší, opatření se dále rozvolní a my budeme moci přidat další místa na elevaci. Věřím, že diváci si k nám i za ztížených podmínek cestu najdou a že po dlouhé divadelní pauze budou představení pod širým nebem o to větší zážitek,“ dodala Marcela Mašínová. Aktuální informace najdou diváci na www.divadelnileto.cz a na FB.

Divadelní léto
13. ročník, 8. – 27. 7. 2020, park U Ježíška, Plzeň

Švanda dudák
podle hry Strakonický dudák od Josefa Kajetána Tyla (premiéra 29. 6. 2019)
obnovená premiéra v úterý 14. července 2020 ve 20.30
reprízy 15. - 19. července ve 20.30
Režie: Marek Němec, scéna: Agnieszka Pátá-Oldak, hrají: Ondřej Rychlý, Eliška Hanušová, Martin Písařík, Klára Krejsová, Michal Štěrba, Tomáš Karger, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml., David Kubát a další.

Poslední zrnko písku
Činohra 16-20 (divadelní soubor studentů DAMU)
premiéra 25. července ve 20.30
reprízy 26. a 27. července ve 20.30
Režie: Aminata Keita, scénář: Aminata Keita, Jaroslav Jurečka a kol., scéna a kostýmy: Michal Spratek
Hrají: Jessica Bechyňová, Zuzana Černá, Kryštof Dvořáček, Michael Goldschmid, Jakub Svojanovský, Eliška Zbranková

Doprovodný program
Improzápas
8. července ve 20.30
Open Air Slam
9. července ve 20.30

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka