Divadlo J. K. Tyla získá část pozůstalosti Inge Švandové Koutecké

Divadlo J. K. Tyla (DJKT) v Plzni získá část odkazu divadelní umělkyně Inge Švandové Koutecké, která zemřela 6. února 2022. Dvě desetiletí právě na této plzeňské scéně se svým manželem architektem Vlastimilem Kouteckým působila.

Cílená propagace v Plzni

„Divadlo J. K. Tyla převezme scénické návrhy, které pro něj vytvořil architekt Vlastimil Koutecký, a návrhy kostýmů, které vytvořila Inge Švandová Koutecká. Tyto návrhy jsou pro plzeňské divadlo cenným archivním materiálem a mohou sloužit jako studijní podklady pro všechny, kdo se na tvorbě v plzeňském divadle podílejí,“ uvedla radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková.

Tento záměr v pondělí v pondělí 19. prosince projednala Rada města Plzně. DJKT je městskou příspěvkovou organizací. Ten, komu je ze závěti odkazováno, musí vyjádřit, zda odkaz přijímá. Rada města Plzně dala s přijetím souhlas. 

Inge Švandová Koutecká (13. 6. 1936 Praha – 6. 2. 2022 České Budějovice) byla operní režisérka a kostýmní výtvarnice. Její manžel Vlastimil Koutecký (1. září 1930 ve Veselí nad Lužnicí – 25. února 2000 Český Krumlov) byl akademický architekt a scénograf.

Inge Švandová Koutecká vystudovala operní režii na pražské AMU, kde byla jedním z posledních žáků profesora Ferdinanda Pujmana, a zpěv u Marie Budíkové. Po studiích působila v Jihočeském divadle. V roce 1971 odešli oba manželé do Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde působili až do roku 1991. Mezi významné plzeňské režie Inge Švandové Koutecké patří například československá premiéra gruzínské opery Paliašviliho Daisy, dále pak Mirandolina Bohuslava Martinů nebo Stravinského Život prostopášníka a další. V letech 1993–1995 byla šéfkou opery v Opavě. Hostovala však i v jiných divadlech, například v Hudebním divadle v Karlíně i v Národním divadle v Praze, v Moravském divadle v Olomouci či v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. A také v zahraničí. Na svém režisérském kontě měla více než 185 operních, operetních i muzikálových inscenací na domácích i zahraničních scénách, a především u svých inscenací byla činná jako kostýmní výtvarnice. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 22.12.2022 10:07



8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka