Do Alfy se vracejí hostující inscenace, první je Bezruký Frantík

Do Divadla Alfa se po covidové pauze v minulé sezóně začínají vracet hostující soubory. Jako první to bude pražské Divadlo pod Palmovkou s oceňovanou inscenací Bezruký Frantík.

Cílená propagace v Plzni

Alfa ji původně měla uvést již na jaře, vinou pandemie se ale hostování posunulo a představení se uskuteční až nyní, ve čtvrtek 14. října od 19 hodin. Autory fascinující černo-černé komedie o klukovi, který nemohl obejmout svou milou, jsou Igor Orozovič a Tomáš Dianiška. Oba se spolu s dalšími představí plzeňskému publiku i jako herci. Hlavní roli Bezrukého Frantíka ztvární Jakub Albrecht, který za svůj výkon získal Cenu divadelní kritiky 2019.

Vstupenky jsou k dostání prostřednictvím systému Plzeňská vstupenka.

Divadlo Alfa hraje nejčastěji pro děti, na své si tu ale přijdou i dospělí diváci. Několikrát do roka pro ně Alfa zve do Plzně zajímavé inscenace pražských divadel.
„Bezruký Frantík byl součástí programu 28. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni (2020), představení hostující na scéně Moving Station bylo beznadějně vyprodané. Divadlo Alfa teď nabízí plzeňskému publiku novou možnost vidět kritiky i diváky mimořádně ceněný kus,“ uvedla dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová.

Divadelní zpracování skutečného života Františka Filipa ukazuje vypjaté chvíle, kdy František občas doslova zápasí o holou lidskou důstojnost. Bezruký Frantík je ale i příběhem houževnatosti, pochopení a životního optimismu. Když jej nesl jeho rodičům čáp, nedopatřením mu ukousl ruce a on se nohama musel naučit všechno, co nejen dítě potřebuje. Vzít kámen a přehodit kostel, pouštět draka, cvrnkat kuličky, řídit automobil. Dokonce si potřásl nohou s americkým prezidentem Hardingem. Pestrá inscenace je plná dramatických momentů, poetiky, humoru, písní, lidskosti, odvahy, silné vůle i lásky. Bezruký Frantík měl premiéru v roce 2019 a inscenace je určena divákům od 12 let.

V sezóně 2021/22 chystá Alfa i další pohostinská vystoupení předních českých scén. „Jde například o Dejvické divadlo, Naivní divadlo Liberec nebo Divadlo Drak,“ upřesnil ředitel Divadla Alfa Jakub Hora. Kromě hostů pro dospělé publikum hrají v Alfě i soubory pro děti, které se v rámci tradičních sobotních odpolední pro rodiny s dětmi střídají s domácím souborem. Tento způsob hostování lockdown úplně nepřerušil, protože Alfa dokázala zařadit do programu svého YouTube kanálu „Alfa zírá“ i několik přenosů představení Naivního divadla Liberec a Divadla Drak.

Ty nejlepší české i zahraniční loutkářské inscenace z poslední doby pak budou k vidění v rámci festivalu 34. Skupova Plzeň, který Divadlo Alfa pořádá od 8. – 12. 6. 2022.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.10.2021 08:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka