Do nového roku s předsevzetími, která vám pomohou ušetřit

Za poslední měsíce jsme poznali, jak důležité je mít finanční rezervu a vůbec moudře hospodařit s penězi. A protože nás nejspíš v roce 2023 žádný zázrak, který by nám vrátil staré ceny, nečeká, je na čase dát si užitečná předsevzetí (a ta pak dodržovat).

Cílená propagace v Plzni

Spousta novoročních předsevzetí je odsouzena k záhubě. Podle průzkumů nejčastěji chceme zhubnout, eliminovat stres ve svém životě nebo přestat kouřit. Všechno to dává smysl, ale je to nesmírně složité. Na druhou stranu: Když se zařeknete, že budete v dalším roce šetřit, a půjdete na to chytře, můžete se do několika měsíců těšit z reálných a hmatatelných výsledků. Jak taková předsevzetí mohou vypadat?

Udělat si revizi domácích financí

Nejlepší start do nového roku bude, když si uděláte ucelenou představu o rozpočtu domácnosti. Sepište si všechny příjmy a výdaje, nezapomeňte při tom na splátky půjček nebo hypotéky. Prozkoumejte, jestli by nebylo vhodné půjčku refinancovat, nebo – v případě, že dlužíte několika věřitelům – využít možnosti sloučení půjček.

Díky tomu můžete ušetřit a ke všemu si zjednodušíte situaci. Všechny svoje dluhy budete totiž řešit s jedním věřitelem. Vždy je ale potřeba podívat se na různé nabídky zblízka a vzít v úvahu nejen úrokovou sazbu, ale i další poplatky. Ne vždy se sloučení půjček musí vyplatit.

Přepočítat částky investované do zbytných věcí

Co si budeme povídat, jen málokdo si kupuje pouze to, co doopravdy potřebuje. Většina z nás si často udělá něčím radost. To je sice v pořádku, ale nesmí se to dít neúměrně a zbytečně. Pokud se například potěšíte jednou blůzkou za měsíc, nejspíš se nic nestane. Pokud ale máte blůzek plnou skříň a každý měsíc si přinesete další tři, nedá se to nazvat jinak než vyhazování peněz oknem.

Image title

Popisek: Češi v posledních měsících omezují návštěvy restaurací a méně utrácejí třeba za kosmetiku nebo mobily.

Sami si dva nebo tři měsíce počítejte, kolik peněz za běžných okolností utratíte zbytečně. Až spatříte celkovou sumu, nejspíš se budete hodně divit!

Náš tip:
Zamyslete se i nad svou spotřebou energií, vody a jídla. I nepatrné krůčky, jako třeba příprava oběda do krabičky místo poledního „meníčka“, se mohou za několik měsíců výrazně projevit a mile vás překvapit.

Češi v posledních měsících nejvíce zredukovali právě zmíněné návštěvy restaurací, neutrácejí tolik například za mobily nebo kosmetiku, méně investují do zábavy a koníčků. Kvůli cenám pohonných hmot pak více než třetina Čechů omezila přesuny vlastním vozem a více využívají hromadnou dopravu. Což není pohodlnější, ale rozhodně ohleduplnější k přírodě.

Odkládat si každý měsíc část peněz

Ačkoli se říká, že bychom pravidelně z výplaty měli odložit ideálně 20 % na horší časy (nebo jimi pokrýt aktuální nečekané výdaje, případně je použít na splácení dluhů), podle průzkumu pro projekt Portu z letošního dubna dokáže třetina Čechů ušetřit maximálně 1 000 Kč, z toho polovina při nejlepším jen 500 Kč. Z toho se finanční rezerva vytváří jen velmi těžko. Jakmile ale přehodnotíte své výdaje za zbytné věci, nejspíš zjistíte, že můžete odkládat aspoň o něco víc než dosud.

Nechat peníze, aby se o sebe staraly samy

Nejlepší ochrana peněz před inflací je investice. Ne každému je ale dáno, aby dokázal porozumět světu investování. Tím nejjednodušším způsobem, jak si aspoň částečně hodnotu financí uchovat, je mít spořicí účet. To zvládne opravdu každý a nemusí se o nic starat.

S tím, jak vzrostly úroky u půjček a hypoték, se zvýšily také ty u spořicích účtů – aktuálně (prosinec 2022) se pohybují okolo 5 %. Aspoň nějaká dobrá zpráva.

Image title

Popisek: Úrokové sazby rostou – což je špatná zpráva pro dlužníky, ale výborná pro ty, kteří mají úspory na spořicích účtech.

Půjčovat si, jen když je to opravdu nutné

To, co vašemu rodinnému rozpočtu jednoznačně prospěje, je situace, kdy není zatížený jakoukoli půjčkou, ať už jde o spotřebitelský, nebo hypoteční úvěr, kontokorent či kreditní kartu (za předpokladu, že se opozdíte s platbou). Nikdy nevíte, co se může stát, a mít „na krku“ ještě splátky půjček prostě nechcete.

Půjčujte si proto jen tehdy, když je to nezbytně nutné – například když vám vypoví službu lednička nebo počítač, bez kterého nemůžete vydělávat peníze. V žádném případě by půjčka neměla jít na dovolenou, Vánoce a dárky nebo předražený mobil, když ten váš ještě funguje. Zároveň platí, že to, na co si půjčíte, by vám mělo sloužit i poté, co dluhy umoříte.

Komerční sdělení. Zdroj textu a fotografií: Inzerent

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka