Domácnostem v Plzni se zvýší cena tepla o 28 procent

Cena tepla dodávaná do plzeňských domácnosti společností Plzeňská teplárenská se pro rok 2024 s největší pravděpodobností zvýší. Návrh počítá s nárůstem ceny o 161,30 Kč/GJ bez DPH.

Cílená propagace v Plzni

Dohodli se na tom oba akcionáři, tedy město Plzeň jako majoritní vlastník a společnost EP Infrastructure, a.s. jakožto vlastník s minoritním podílem. K definitivnímu schválení je potřeba souhlas valné hromady Plzeňské teplárenské, ta se bude konat 28. listopadu 2023.
 
„Zatímco původně představenstvo společnosti Plzeňská teplárenská navrhovalo zvýšit cenu tepla pro rok 2024 pro obyvatele o 240 Kč za GJ bez DPH, což je nárůst o zhruba 40 procent, nová dohoda s druhým akcionářem počítá s částkou navýšení o (28,3 procent průměrné ceny tepla v Plzni) 161,30 Kč/GJ bez DPH,“ přiblížil radní města Plzně Vlastimil Gola, který má na starost oblast nakládání s majetkem a správu majetkových účastí města Plzně.

„Podařilo se nám srazit navýšení ceny o zhruba třetinu oproti původnímu návrhu. Jednání bylo velmi tvrdé, ale konstruktivní. Naším cílem je, aby Plzeň dál měla nejlepší cenu tepla v České republice,“ reagoval primátor Roman Zarzycký. Obyvatelé Plzně za teplo z Plzeňské teplárenské v roce 2023 platí 626,67 Kč/GJ s DPH, tedy 569,34 Kč/GJ bez DPH.

Důvodů pro navýšení ceny je podle Plzeňské teplárenské více. Komodita teplo se nachází v hluboké ztrátě, došlo také k zrušení významných státních podpor pro oblast teplárenství, což pro plzeňskou teplárnu znamená ztrátu nižšího řádu stovek milionů korun. Podle teplárny je také nutné pokračovat v procesu dekarbonizace, který vyžaduje celkovou investici kolem sedmi miliard korun do zařízení plzeňské teplárny. 

Cena tepla z Plzeňské teplárenské zůstává dlouhodobě nejnižší v České republice, například v roce 2023 se pohybovala v průměru kolem 600 korun za GJ, přičemž celorepublikový průměr byl kolem 1200 Kč za GJ. K žádnému výraznějšímu navyšování ceny pro přibližně 54 tisíc domácností v Plzni přitom vloni nedošlo, s cenou tepla z plzeňské teplárny se hýbalo pouze do výše pěti procent.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka