Doosan Škoda Power provedla inspekci turbíny spalovny EVI Europark

Doosan Škoda Power provedla plánovanou inspekci „své“ 60MW jednotělesové kondenzační turbíny ve spalovně komunálního odpadu EVI Europark.

Cílená propagace v Plzni

Soustrojí bylo poprvé po 12 letech provozu bez závady otevřeno, aby mohlo projít tzv. velkou inspekcí. Prakticky všechny opravy proběhly přímo v prostorách závodu; navíc byly dokončeny v předstihu.

Spalovna Europark je unikátní už samotným umístěním v průmyslové zóně na německo-nizozemském pomezí. Zatímco kotelna stojí v Německu, strojovna se nachází v Nizozemí. Turbína plzeňské provenience v tehdejším výběrovém řízení na domácím poli porazila německý koncern Siemens. Pro její revizi proto nyní spalovna zvolila přímo originálního výrobce.

„Abychom se vyhnuli rizikům technických a časových komplikací při generálce turbíny, oslovili jsme Doosan Škoda Power, která má tu nejlepší znalost svých vlastních výrobků. Toto rozhodnutí se nám ve finále vyplatilo, protože inspekce našla několik dílů, které bylo zapotřebí opravit. Všechny práce byly navíc dokončeny s jednodenním předstihem,“ říká Eric Jan Pot, ředitel spalovny EVI Europark.

Ve své dlouhé historii provedl plzeňský výrobce parních turbín stovky kontrol a revizí svých energetických zařízení. Ty se dělí podle rozsahu na malé, střední, a velké. „Při velké inspekci, kterou prošla turbína v Europarku, je stroj v dělící rovině otevřen a jsou vyjmuty veškeré díly od svršku vnějšího tělesa, přes vnitřní těleso, rozváděcí kola a rotory. Je provedeno očištění, diagnostika dílů a zpětná montáž. Na základě inspekce je pak zpracováno doporučení zákazníkovi na další případnou odstávku či způsob provozu. I díky péči zákazníka je tato turbína ve skvělém stavu a další velká plánovaná inspekce se předpokládá až za cca 10 let provozu,“ říká Jaroslava Soysal, manažerka projektu v Doosan Škoda Power.

Zajímavým aspektem inspekce bylo využití technologie pískování přímo na místě provozu. Aby se díly nemusely převážet do specializované dílny, byl vedle strojovny postaven stan, do kterého se přesunuly díly na pískování speciálním jemným pískem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
29.11.2019 08:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka