Doubravecké ulice poprvé rozkvetou lučním kvítím

Frekventované ulice na Doubravce poprvé rozkvetou lučním kvítím, které nejen potěší oči Plzeňanů, ale také zlepší podmínky pro život hmyzu ve městě.

Cílená propagace v Plzni

Takzvané květnaté louky byly v dubnu vysety na dvou místech, a to poblíž zastávky MHD u Baumaxu a v prostoru křižovatky Rokycanské a Jateční ulice. Mezi Doubraveckou a Chrásteckou ulicí pak vznikne medonosný pás.

„Květnaté louky plní estetickou i ekologickou funkci. Tyto plochy se sekají jen dvakrát ročně, udržuje se v nich lépe vlhkost a podporuje se tím biodiverzita. Loučky poskytují potravu včelám či motýlům nebo slouží jako úkryt pro další drobné živočichy. Jedná se o pilotní projekty. Pokud se osvědčí, budeme v budování květnatých louček pokračovat,“ říká místostarostka čtvrtého plzeňského obvodu Lenka Kočová (ODS).

Kromě toho rozkvetlé louky v letních dnech slouží jako přírodní signalizační prvky. Svou pestrostí a barevností dokáží zpestřit každou oblast. Ve městech například mohou vymezit kruhový objezd nebo oživit jinak nevzhledná místa v blízkosti zatáček, křižovatek, zastávek nebo vjezdů do obce. K jejich budování v minulosti přikročili například v Ostravě, Jihlavě, Bruntálu nebo Frýdku-Místku.

Další velkou výhodou květnatých luk je jejich minimální údržba. Směsi semen jsou navíc sestaveny tak, aby louka vypadala přirozeně během celého svého růstového procesu. Na Doubravce zvolili kombinaci 55 rostlinných druhů, které dobře zvládají sucho. Hvozdíky, len, devaterník, třezalka a rozrazil ve směsi s nízkými kostřavami, smělkem a tomkou nabídnou úchvatnou podívanou.

„První květy oživí ulice Doubravky již letos, úplný efekt se dostaví po třetí seči, tedy v příštím roce,“ říká vedoucí Odboru životního prostředí a dopravy Romana Drábová. 

Čtvrtý obvod Plzně nezapomíná ani na výsadbu stromů a další úpravy zeleně. Jen letos chce obvod vysadit sto nových stromů v místech, které předem vytipoval.

„Vichřice Sabine v únoru výrazně poničila park V Homolkách, kde padlo několik vzrostlých stromů. Proto jsme se zde rozhodli vysázet alej patnácti platanů. Nové stromy jsme vysadili i v ulicích Nad Dalmatinkou nebo Ke sv. Jiří. Výraznou obnovou prošel také Špitálský les, kde lesníci Správy veřejného statku města Plzně odstranili souše a další poškozené stromy. Špitálský les je nyní bezpečnější a návštěvníkům nabízí i lepší podívanou,“ dodává starosta Tomáš Soukup (ANO).

Prověřování zdravotního stavu a bezpečnosti dřevin probíhá i v těchto dnech. Naposled v úterý 21. dubna pracovníci SVS MP za pomoci akustického tomografu monitorovali topoly euroamerické právě v parku V Homolkách. Díky takto získaným datům budou schopni lépe určit celkovou kondici stromů. 

ilustrační foto: město jihlava

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 23.04.2020 14:08



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka