Elektromobily budou mít i v dalších letech parkování v Plzni zdarma

Město Plzeň prodloužilo úlevu z placení krátkodobého parkovného majitelům elektromobilů. Auta, která jsou označena registrační značkou elektrického vozidla, mají nyní na území Plzně parkování do 24 hodin zdarma.

Cílená propagace v Plzni

Toto pravidlo na konci letošních prázdnin mělo skončit, ale plzeňští radní se rozhodli jej prodloužit až do konce srpna roku 2025.

„Prodeje elektro aut se i u nás zvyšují, zatím ale ne takovým tempem jako v cizině. Plzeňský registr řidičů zatím na území našeho města eviduje přibližně pětistovku elektrických vozidel. Dokud nebude četnost nízkoemisních aut v poměru k ostatním na patřičné úrovni, je v zájmu města majitele šetrných vozidel s nízkými emisemi zvýhodňovat. Proto jsme se rozhodli pravidlo bezplatného parkování po třech letech existence prodloužit o další dva roky a pak uvidíme, jaká bude situace a jak s výjimkou naložíme dál,“ řekl Aleš Tolar,“ náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Má-li vozidlo emise pod 50 g CO2/km, může jeho majitel zažádat o speciální registrační značku s označením EL. Tento parametr splňují všechny elektromobily a také některé plug-in hybridy, dále vozidla na vodíkový pohon. Změna registrační značky není povinná, záleží na majiteli vozidla, zda si na něm ponechá klasickou registrační značku, nebo si zažádá o vydání speciální. Vozidla označená registrační značkou elektrického vozidla budou i nadále považována za vozidla s platným parkovacím oprávněním.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka