Energetický test národa: Domácnosti v západních Čechách mohou ušetřit na energiích 2 001 korun ročně

Češi mohou doma bez dodatečných investic ušetřit na energiích v průměru 2 077 korun ročně, ukazují celorepubliková data z Energetického testu národa. Lidé, kteří vyplnili test, dostali tipy, jak a kde v domácnosti šetřit energiemi a dozvěděli se i finanční částku, kterou by realizací těchto opatření mohli ročně uspořit.

Jarní servisní akce AUTO CB

U domácností v západních Čechách tato částka dosáhla v průměru 2 001 korun, tedy o něco méně, než je celorepublikový průměr.  

Energetický test už vyplnilo přes 4000 lidí v celé České republice, kteří tak mohou celkem ušetřit více než 8 milionů korun. Se zábavně laděným Energetickým testem národa přišla na konci loňského roku Skupina ČEZ na webu www.energetickytest.cz, aby pomohla Čechům odhalit energetické chyby, kterými doma přicházejí o peníze. Možnost zapojit se do testu a ověřit si svou „energetickou gramotnost“ zůstává otevřena i letos.

Odhad možných úspor vychází nejen z odpovědí testovaných, ale i z velikosti obydlí a celkové výše plateb za energie. Největší prostor k energetickým úsporám podle Energetického testu národa mají lidé v Libereckém kraji, kde průměrná domácnost může jednoduchou změnou chování ušetřit 2 908 korun ročně. Naopak nejlépe s energiemi podle Energetického testu národa umějí hospodařit lidé v Praze, Zlínském a Olomouckém kraji. I oni ale získali návod k úspoře přesahující 1 600 korun ročně.

Jak si vedli Západočeši?

V západních Čechách mohou lidé jednoduchou změnou návyků ušetřit v průměru 2 001 korun ročně, všichni účastníci testu pak v celkovém součtu skoro půl milionu korun. V samotném Karlovarském kraji podle aktuálních výsledků domácnosti utrácejí za energie zbytečně v průměru 2 113 korun ročně. Domácnosti v Plzeňském kraji si vedly o poznání lépe, přesto dostaly tipy vedoucí k průměrné úspoře 1 943 korun ročně. 

Například jen sedm procent lidí na Karlovarsku v testu správně seřadilo kroky vedoucí k odvzdušnění radiátoru. „Špatně topící radiátory plné vzduchu přitom stojí typickou českou domácnost za jednu topnou sezónu více než 450 Kč,“ upozornila Vladimíra Rosendorfová, energetická poradkyně Skupiny ČEZ.

Na Plzeňsku zase podle zjištění Energetického testu národa každá třetí domácnost špatně větrá. „Když se nevětrá průvanem, ale průběžně ventilačkou nebo jen jedním oknem, ochlazují se kromě vzduchu také okolní zdi. Typická česká domácnost tak doslova z okna vyhazuje 1800 Kč za topení každý rok,“ varovala Vladimíra Rosendorfová, energetická poradkyně Skupiny ČEZ.

Skupina ČEZ spuštěním Energetického testu národa reaguje na přání a potřeby svých zákazníků. „Zvyšování povědomí o využívání energie považujeme za velmi důležité. Prostřednictvím Energetického testu národa chceme zákazníkům ukázat, že někdy stačí jen trochu změnit naše návyky, udělat doma pár jednoduchých opatření, a rozdíly ve spotřebě energie a následném účtu za ni mohou být opravdu velmi zajímavé,“ řekl Pavel Cyrani, ředitele divize obchod a strategie Skupiny ČEZ. Firma také přizpůsobuje nabídku svým zákazníkům na míru a průběžně realizuje opatření, kterými vychází vstříc jejich přáním. Jen za loňský rok zavedla Skupina ČEZ zhruba tři desítky takových opatření.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 08.02.2015 10:03



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka