Evžen Oněgin v mezinárodním obsazení!

Čajkovského Evžen Oněgin patří k nejoblíbenějším světovým operám. Libreto čerpá z Puškinova románu o petrohradském floutkovi Oněginovi, který chladně odmítá lásku citlivé dívky Taťány. Ve své době byl román doslova kultovní četbou a Čajkovský si román natolik zamiloval, že ho prý znal zpaměti.


Ve své opeře chtěl vykreslit hlavně citový život postav a jeho přáním také bylo, aby v opeře o mladých lidech zpívali mladí interpreti. To se podařilo i v inscenaci Divadla J. K. Tyla, kterou režíruje šéf opery Tomáš Pilař, mimo jiné držitel Umělecké ceny města Plzně pro umělce do 30 let nebo jeden z „30 pod 30“ úspěšných Čechů vyhlášených časopisem Forbes.

Ten do inscenace obsadil mimořádně nadané mladé české i světové pěvce. Jako Taťánu proto můžete vidět vynikající sólistku plzeňské opery Ivanu Veberovou v alternaci s Estonkou Katrin Targo a jako Oněgina Jiřího Rajniše ml. Nebo Kanaďana Sheldona Baxtera.

Jiří Rajniš mladší má ve svých čtyřiadvaceti letech za sebou raketový start. Absolvoval mistrovské kurzy v Los Angeles u Vladimira Chernova, byl nejmladším českým Donem Giovannim na zahraniční scéně, prvenství si také drží jako nejmladší český pěvec ve stálém zahraničním angažmá, konkrétně v Landestheater Coburg. „Oněgin je hejsek,“ myslí si o své roli a dodává, že se v příběhu diváci najdou: „Mnoho mužů zjistí až zpětně, co cítili ke své přítelkyni a co svým chováním ztratili a pokazili.“ Za pravdu mu dává i Kanaďan Sheldon Baxter. „Diváci v Oněginovi uvidí sebe sama. A pokud je bude štvát a budou ho nenávidět, tak to bude znamenat, že jsem svou práci odvedl dobře,“ říká s úsměvem.

V lednu můžete Evžene Oněgina vidět ve Velkém divadle čtyřikrát - 3., 6., 11. a 24. ledna 2017, aktuální obsazení naleznete na webových stránkách divadla.

www.djkt.eu

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka