Festival Animánie bude letos „Pozpátku“

Do 20. září mohou děti a mladí tvůrci přihlašovat své snímky do soutěže 15. ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů Animánie.

Cílená propagace v Plzni

Ten se odehraje v prostorách Moving Station v Plzni od 19. do 22. listopadu 2020 a kromě soutěže nabídne návštěvníkům i nesoutěžní filmy, animační a trikové workshopy, program pro pedagogy, game zónu a mnoho dalšího. Horkou novinkou je vyhlášení kategorie počítačových videoher tvořených dětmi a studenty do 26 let. Festival Animánie bude provázet téma „Pozpátku“.

Letošní téma reflektuje hravost, bez které se animované filmy neobejdou. „Svět vnímaný pozpátku je často mnohem zábavnější - zažíváme to třeba při jízdě tramvají na sedadle v protisměru. Baví nás, že pomocí filmu a zejména animace jde dělat věci popředu i pozpátku,“ řekl ředitel festivalu Animánie Jan Příhoda. Návštěvníky festivalu budou čekat různá překvapení, pohled na svět „pozpátku“ nebude chybět ani ve znělce, kterou pro festival tvoří studentky Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Anna Smékalová a Denisa Kalinová.

Téma „Pozpátku“ propojuje doprovodný program Animánie, jeho páteří je ale mezinárodní soutěž, kde zůstává téma tvorby volné. Zájem o soutěž rok od roku stoupá, letos už organizátorům přišly stovky krátkých filmů z Evropy i řady mimoevropských zemí. Vybráno bude celkem 160 snímků, které se v rámci festivalu představí ve třech věkových kategoriích, ty vítězné pak budou oceněny cenami Animánička a cenami studentské a divácké poroty.

Vůbec poprvé je vyhlášena kategorie počítačových videoher. „Už několik let představujeme v rámci našeho festivalového programu videohry se zajímavým výtvarným řešením a pořádáme rovněž workshopy. Letos poprvé nabídneme možnost zúčastnit se i všem dětem a mladým nadšencům, kteří si zkouší vytvořit vlastní videohru,“ upozornil Jan Příhoda. Autoři mohou svá díla přihlašovat v prodlouženém termínu až do 20. září na stránkách www.festival-animanie.cz.

Na webových stránkách festivalu bude během října zveřejněn i program, který slibuje jak tradiční díla české a světové animace, tak aktuální novinky. „Už teď můžeme prozradit, že zahajovacím filmem bude cenami ověnčený Happy End režiséra Jana Sasky a uvedeme také stejnojmenný film Oldřicha Lipského z roku 1966 či Cestu do pravěku klasika české animace Karla Zemana,“ dodal Jan Příhoda.

Animánie aktuálně nechystá jen festival, ale otevírá i řadu kurzu a kroužků animace pro rok 2020/2021. Nabídka zahrnuje celoroční kroužky a kurzy, zejména pro děti. Malí tvůrci si mohou osvojit základy animace, filmové triky, psaní scénářů, tvorbu komiksu a další oblíbené žánry. Do kroužků se lze přihlásit na www.animanie.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.09.2020 14:08



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka