Festival Jeden svět oblékl plzeňské andělíčky

Filmový festival Jeden svět se vrací po dvou letech v tradičním březnovém termínu a upozorňuje na porušování lidských práv.

Cílená propagace v Plzni

V úterý ráno plzeňští andělíčci oblékli bílé šály, aby ukázali, že jim dění u nás i ve světě není lhostejné a přejí si splnění přání těch, kteří jsou utlačovaní, nemají rovná práva, vhodné pracovní podmínky, nebo žijí v oblastech válečného konfliktu.

„Pro upozornění na lidská práva a téma festivalu jsme zvolili plzeňské andělíčky u katedrály svatého Bartoloměje. Každý den sem přijdou desítky lidí a něco si přejí. Pro spoustu lidí je největším přáním právě svoboda a dodržování lidských práv.“ řekla Adéla Lachoutová, koordinátorka festivalu.

Bílá šála v sobě nese mnoho významů. Bílá je symbolem míru a čistoty. Šála v této barvě odkazuje na ochranu, dobro a laskavost. Organizační tým plzeňského festivalu Jeden svět si šálu zvolil z důvodu odkazu na Tibet, kde stále dochází k utlačování obyvatel Čínou. I přes probíhající olympiádu se situace lidských práv v Číně nelepší, dochází ke genocidě Ujgurů, nejsou zde dodržována základní lidská práva.

Ve stínu pandemie a sportovních her se situace lidských práv ve světě stále zhoršuje. Festival Jeden svět tuto skutečnost nemůže přehlížet, a proto k ní znovu přitahuje pozornost. A to nejen ročníkovým tématem, Cesty svobody. „Napříč programem letošního festivalu najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv.“ popisuje téma festivalu ředitel Ondřej Kamenický.

V Plzni se festival uskuteční po dvou letech opět v tradičním březnovém termínu. „Máme velkou radost, že se konečně vracíme na původní termín i místa, kde festival v minulosti probíhal. Těšíme se na tradiční atmosféru, kterou si festival zaslouží.“ uvedl dramaturg festivalu Ondřej Helar. Festival dokumentárních filmů o lidských právech proběhne od 22. do 27. března v prostorách Moving Station, Knihovny města Plzně a Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Více informací naleznete na stránkách jedensvet.cz/2022/plzen a sociálních sítích.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.02.2022 17:02



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka