Festival Jeden svět se do Plzně vrací v tradičním březnovém termínu

Filmový festival Jeden svět se vrací po dvou letech v tradičním březnovém termínu a upozorňuje na porušování lidských práv.

Cílená propagace v Plzni

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhne fyzicky ve 25 městech po celém Česku od 21. března do 3. dubna. V Plzni se mohou diváci a divačky těšit na festival od 22. do 27. března. Vybrané filmy budou po skončení festivalu dostupné ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online.

I ve stínu pandemie se situace lidských práv ve světě stále zhoršuje. Eskalace válečného konfliktu na Ukrajině, stále trvající autoritářský režim v Bělorusku, znovunastolená vojenská diktatura v Barmě, tlak a kriminalizace ruské opozice, ale i ohrožení nezávislého soudnictví v Polsku. Festival Jeden svět tuto skutečnost nemůže přehlížet, zvláště ne v roce, kdy organizaci Člověk v tísni, která festival pořádá, čeká 30. výročí od založení. A proto k ní znovu přitahuje pozornost. A to nejen ročníkovým tématem, Cesty svobody. „Napříč programem letošního festivalu najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv,“ popisuje téma festivalu ředitel Ondřej Kamenický.

V Plzni se festival uskuteční po dvou letech opět v tradičním březnovém termínu. „Máme velkou radost, že se konečně vracíme na původní termín i místa, kde festival v minulosti probíhal. Těšíme se na tradiční atmosféru, kterou si festival zaslouží.“ uvedl dramaturg festivalu, Ondřej Helar. Festival dokumentárních filmů o lidských právech proběhne od 22. do 27. března v prostorách Moving Station, Knihovny města Plzně a na Fakultě designu a uměni Ladislava Sutnara.

Neodmyslitelnou součástí festivalu je jeho zpřístupnění lidem se specifickými potřebami. Těmi jsou například senioři, lidé se sluchovým a zrakovým postižením, osoby s mentálním postižením, nebo lidé žijící v prostředí sociálního vyloučení. „Naší snahou je dát těmto lidem stejnou šanci podívat se na kulturní akci i do jejího zákulisí, jako mají ostatní, umožnit jim být součástí festivalového dění a zprostředkovat možnost seznámit se s problematikou lidských práv.“ řekla Adéla Lachoutová, koordinátorka festivalu.

Atmosféru festivalu navodí několik předfestivalových akcí. Měsíc před začátkem festivalu oblékli bílé šály plzeňští andělíčci, aby ukázali, že jim dění u nás i ve světě není lhostejné a přejí si splnění přání těch, kteří jsou utlačovaní, nemají rovná práva, vhodné pracovní podmínky, nebo žijí v oblastech válečného konfliktu. „Pro upozornění na lidská práva a téma festivalu jsme zvolili plzeňské andělíčky u katedrály svatého Bartoloměje. Každý den sem přijdou desítky lidí a něco si přejí. Pro spoustu lidí je největším přáním právě svoboda a dodržování lidských práv. O to aktuálnější jsou tato přání nyní v souvislosti s děním na Ukrajině“ řekla Adéla Lachoutová, koordinátorka festivalu.

Dne 10. března od 17:00 proběhne v Univerzitní kavárně Družba beseda s historikem a etnologem z Etnologického ústavu AV ČR v. v. i., PhDr. Františkem Bahenským. Beseda se zaměří na historický kontext a kořeny dnešního konfliktu ve východní Evropě. Následovat bude projekce filmu Vyrob si svůj stát z projektu Promítej i ty! o událostech po anexi Krymu v roce 2014. Po projekci se uskuteční pofilmová debata propojující historický kontext se současným děním. Dne 20. března se Jeden svět Plzeň propojí se světovým hnutím Trash Hero a společně se vydají na úklid Jižáku. Akce začne v 15:00 a po úklidu bude od 18:00 pokračovat projekcí filmu Na sever od slunce z projektu Promítej i ty! v Univerzitní kavárně Družba. O ekologii a dobrovolném úklidu veřejného prostoru si po projekci popovídáme se členy hnutí Trash Hero. Vstup na obě akce je zdarma.

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v úterý 22. března od 17:30, s řadou zajímavých hostů a zahajovacím filmem Platón z Belfastu o filozofické výchově chlapců v Belfastu.

Více informací naleznete na stránkách jedensvet.cz/2022/plzen a našich sociálních sítích.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.03.2022 17:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka