V Plzni od pátku startuje festival Jeden svět

Od Donalda Trumpa, přes Vladimíra Mečiara, zaměstnání v nízkopříjmových profesích, novodobé otroctví v Evropě, cenzuru na internetu, až po válečné konflikty na Ukrajině, v Sýrii či Kongu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Více než třicet filmů a bohatý doprovodný program čeká návštěvníky v rámci plzeňské části mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten se odehraje od 16. do 23. března na Moving Station (kulturní centrum vybudované v bývalé nádražní budově Plzeň – Jižní předměstí) a v Knihovně města Plzně.

„Tematické zaměření promítaných dokumentů je velmi pestré a je tak složité upozornit jen na část z nich. Pro některé diváky může být hlavním lákadlem snímek Azurová sledující dopady lidské činnosti na ekosystém oceánů, pro jiné Prekrim, který odhaluje svět moderních policejních technologií předvídajících zločiny, pro další zas dokument Za hranicemi možností představující odvrácenou stránku sportu, konkrétně ruský tréninkový systém, nebo třeba snímek Budovatelé říše o českých protimigračních a antiislámských aktivistech. Každého zkrátka osloví jiný film, myslím ale, že si z programu může vybrat opravdu každý,“ uvádí koordinátorka plzeňského festivalu Andrea Vernerová. Ta upozorňuje, že vedle tradičních letošní ročník nabízí i nové kategorie, kterými jsou např. Americana zaměřená na USA (v Plzni uváděné dokumenty Trumpoty, Na ostří s Tupými noži), nebo Umění mění sledující boj za ideály prostřednictvím nejrůznějších uměleckých vyjádření (snímky Silvana, Básnířka).

Hlavní téma letošního ročníku festivalu je Aktualizace systému. Organizátoři tak reagují na skutečnost, že se na každého z nás denně valí množství informací a je náročné rozlišovat, co je pravda a co není. Řada lidí žije „on-line“ a mají potřebu informace ihned sdílet, komentovat a mít názor. Nejen počítačové systémy ale potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat. „Chceme, aby si diváci návštěvou kina mohli dovolit něco, na co v každodenním životě není čas. Zpomalit a v klidu si vytvořit názor na konkrétní téma, podívat se na věci z různých úhlů pohledu a zasadit si je do kontextu,“ vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

V Plzni na hlavní téma organizátoři naváží samostatnou debatou, v rámci které se zaměří na fungování současných médií a možnostmi novinářské práce. „Na festival do Plzně přijede novinářka Saša Uhlová, novinářka, která připravila mimořádnou sérii článků o zaměstnání v nízkopříjmových profesí. V rámci debaty Současná média si s ní budeme povídat o její novinářské zkušenosti. I s dalšími hosty diskuse pak budeme hledat odpověď na otázku, zda má v dnešní době vůbec smysl psát články delší než na dva odstavce,“ vysvětluje Andrea Vernerová. Doplňuje, že Saša Uhlová pak zůstane i na diváckou debatu po projekci snímku Hranice práce, který navazuje právě na zmíněné články a vyvolal značný divácký ohlas. Dokument mimo jiné získal ocenění pro nejlepší český dokumentární film roku na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě 2017, odkud si odvezl také Cenu diváků.

Pro návštěvníky festivalu jako každý rok připraveny i divácké diskuse po projekcích jednotlivých filmů. Do nich organizátoři zvou odborníky, od kterých se mohou diváci dozvědět další zajímavé informace k tématu. I letos se mohou návštěvníci těšit na režiséry uváděných českých dokumentů. Partnerem festivalu v Plzni je Filozofická fakulta ZČU, jejíž akademičtí pracovníci jsou tradičními hosty diváckých debat.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka