FN Plzeň se může pochlubit první 3D laparoskopickou operací

Počátkem roku 2016 provedli odborníci chirurgické kliniky FN Plzeň první 3D laparoskopickou operaci přístrojem Einstein Vision. Tato speciální laparoskopická sestava je prvním přístrojem svého druhu ve Fakultní nemocnici Plzeň, sponzory této technologie jsou firmy LOGSPEED CZ a ProLOGSPEED.

Cílená propagace v Plzni

Nová éra v miniinvazivní operativě

Počátkem letošního roku provedli odborníci chirurgické kliniky první 3D laparoskopickou operaci přístrojem Einstein Vision a zahájili tak novou éru v miniinvazivní operativě. 20. ledna 2016 mohli účastníci tiskové konference sledovat v přímém přenosu operaci 3D laparoskopem. Tato speciální laparoskopická sestava je prvním přístrojem svého druhu ve Fakultní nemocnici Plzeň, sponzory této technologie jsou firmy LOGSPEED CZa ProLOGSPEED.

„Jednou z priorit rozvoje naší nemocnice je pořizování nové zdravotní techniky. Snažíme se našim pacientům nabízet nejlepší dostupnou technologii a právě 3D laparoskopická sestava posouvá možnosti miniinvazivní chirurgie,“ říká ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Základním rozdílem mezi 2D a 3D zobrazením je prostorový vjem

Standardní současné laparoskopické přístroje umožňují pouze plošné zobrazení, ve kterém operatér nevidí do hloubky. Při operaci spřístrojem Einstein Vision mají všichni členové operačního týmu nasazené 3D brýle, díky kterým přesně vidí anatomické struktury v operačním poli, včetně hloubky operovaného místa.

„U některých operačních zákroků je velmi důležitá orientace kolem operovaného orgánu. Operatér vidí více detailů a hlavně vnímá hloubku. Práce s přístrojem je pro lékaře přesnější, komfortnější a bezpečnější. Pacientům přináší menší riziko možných komplikací, tím pádem kratší hospitalizaci a rychlejší rekonvalescenci,“ dodává přednosta chirurgické kliniky prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc.

Lékaři chirurgické kliniky vroce 2015 provedli více jak 4800 operací, z toho 1020 zákroků laparoskopickou cestou. Celkem 39 lékařů, 106 sester a další zaměstnanci této kliniky pečují o hospitalizované pacienty na 135 lůžcích a zároveň v ambulantním provozu. Nová 3D laparoskopická sestava přináší větší komfort operatérům, pacientům a zároveň přináší možnost archivovat celý průběh operace.

Zdroj: FN Plzeň

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.01.2016 13:48




7 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka