Jak funguje dobrovolnická stáž s AIESEC?

AIESEC je mezinárodní studentská organizace, která ve spolupráci s OSN usiluje o naplnění cílů udržitelného rozvoje od OSN.

Jarní servisní akce AUTO CB

Každý člověk ve věku 18-30 let má možnost na takovou stáž vyjet. Jak to vlastně celé funguje? Tady mám pro tebe odpovědi na ty úplně nejčastější dotazy, které jsme za roky zkušeností se stážemi nasbírali. Jak to chodí s letenkami? Můžeš jet na stáž s kamarádem? Jak dlouho stáž trvá? Musíš mít perfektní angličtinu? Tyhle a spoustu dalších otázek dnes rozlouskneme.

Jak dlouho trvá celý proces od přihlášení po přijetí na stáž?

Jakmile ses přihlásil/a na stránce AIESEC, sešel/la se s pobočkou AIESEC ve svém městě a začal/a ses hlásit na stáž, může proces trvat klidně i jen několik dní! Jak to tedy probíhá krok po kroku? Počítáme s tím, že na odkaz výše už jsi zavítal/a a už jsi v kontaktu s AIESEC ve svém městě. Teď už nezbývá nic jiného, než najít svůj vysněný projekt na našem portále. Projekt máš? Podej si přihlášku. Projekty v zemích, které doporučujeme a které máme ověřené, ti zaručeně odpoví velmi brzy, většinou maximálně do dvou dnů, někdy dokonce i během několika hodin. Teď už jsi v kontaktu i se zahraniční pobočkou AIESEC, která projekt zaštiťuje. Spolu se domluvíte na pohovoru. Po pohovoru ti pobočka dá vědět, jestli tě na projekt přijali. Jestli ano, je jen na tobě, jak rychle se dostaneš do konečné fáze – musíš s českou pobočkou AIESEC podepsat smlouvu, vyplnit takový malý průzkum na našich stránkách a také zaplatit malý poplatek. Potom už stačí jenom, aby AIESEC v ČR a v zahraniční pobočce klikli na tlačítko a je to! Tvoje stáž už je potvrzená a můžeš začít hledat letenky a balit kufry. Je to velmi jednoduchý proces a v některých případech trvá jen tři dny. 

Jak dlouho stáž trvá?

Nejkratší možné trvání stáže je 6 týdnů. Některé trvají i déle, ale absolutní většina projektů opravdu trvá jen 6 týdnů. To je idální čas vyrazit na stáž po zvládnutí zkouškového ať už v zimním nebo v letním semestru!

Jak je to s letenkami? Kupuji si je sám?

Ano, letenky si hradíš sám. V místě stáže máš zdarma ubytování a nějakou část stravy – záleží na konkrétním projektu. Na některých projektech máš zdarma jedno jídlo denně, na některých dokonce tři jídla denně, vše je specifikováno u popisu jednotlivých projektů. Takže opravdu ano, letenky jsou na tobě. Rádi ti ale pomůžeme s hledáním těch nejlevnějších! (A další tipy na levné letenky taky najdeš v příštím článku!)

Můžu si vybrat stáž podle data letenek?

Neradi bychom tě zklamali, ale takhle to úplně nefunguje. Můžeš samozřejmě hledat současně projekty a letenky, ale vždy záleží na tom, jestli tě na projekt přijmou. Rozhodně bys ze stáže neměl odjíždět dřív jen kvůli tomu, že máš tak koupené letenky! Proto radši s nákupem počkej, až budeš přijatý na projekt. Data projektu nejsou náhodná, často jsou na tom závislí i další lidé.

Kde se na stáži bydlí?

Většinou se bydlí v hostitelských rodinách. Nějaká rodina v dané zemi tě tedy může vzít pod svá ochranná křídla a ty se tak můžeš dozvědět spoustu věcí o kultuře dané země. Některé projekty ubytovávají stážisty na kolejích. Záleží opravdu na konkrétním projektu a je dobré se na to zeptat při pohovoru na projekt. Ubytování máš hrazené, takže o to se obávat nemusíš. 

Jak je to se stravováním?

Budu se asi hodně opakovat, ale opravdu záleží na konkrétním projektu. V případě ubytování u hostitelských rodin se většinou stravuješ s rodinou, v ostatních případech máš minimálně jedno jídlo denně. Na některých projektech jsou zařízena i tři jídla zdarma. Stejně jako u ubytování, je to další z otázek, kterou bys měl položit při pohovoru na projekt.

Jak je to s očkováním?

Existují stránky, na kterých se můžeš podívat, jestli je pro danou zemi doporučené nějaké očkování, s tím ti rádi pomůžeme. Potom už stačí jen kontaktovat svého lékaře nebo kliniku cestovní medicíny nebo podobnou instituci a očkování si zařídit. Na klinikách ti často s očkováním poradí. A kdyby sis nevěděl/a rady, vždy jsme tu pro tebe.

Musím si zařizovat pojištění?

Ano, ano, ano. Pro svou vlastní bezpečnost (a určitě i klidné srdce rodičů) je třeba si zařídit cestovní pojištění. Pokud si nevíš rady, rádi ti pomůžeme. Protože jedeš na dobrovolnickou stáž, stačí ti TURISTICKÉ pojištění.

Pomůžete mi s vízem, jak to s vízem probíhá?

Vízum do každé země je specifické. Do některých vízum vůbec nepotřebuješ, někde stačí vyřídit si ho přes internet a někdy musíš přímo na ambasádu. Nejsi si jistý/á? Neboj, máme s tím zkušenosti a moc rádi ti pomůžeme. Stejně jako pojištění, i vízum ti stačí turistické.

Musím mít perfektní angličtinu a pedagogické vzdělání?

Nejčastěji se projekty týkají výuky angličtiny, ale věř mi, že perfektní angličtinu ani pedagogické vzdělání mít nemusíš. V cílové destinaci jsou většinou moc vděční za jakoukoliv pomocnou ruku a to nejdůležitější, co bys měl mít je chuť pomáhat a učit se.

Můžu s sebou vzít kamaráda?

Nejdřív bys měl/a pečlivě zvážit, jestli tam kamarádka nebo kamarádku opravdu chceš. Mezi našimi stážisty je rozšířené, že na stáž je nejlepší vyrazit sám, aby ses maximálně dostal ven ze své komfortní zóny, protože právě tak se nejvíc naučíš a získáš nejvíc zkušeností! Pokud jste ale nerozlučná dvojka, samozřejmě vám nebráníme! Jediné, co tvůj/tvoje kamarád/ka musí udělat, je přihlásit se na stejnou stáž, projít pohovorem a být taky přijatý/á. Záleží hlavně na AIESEC v zahraničí, jak vás jako kandidáty na projekt vyhodnotí. Zažili jsme i případy, kdy se podařilo společně vyjet na projekt páru! 

Vyzvedne mě někdo na letišti v cílové destinaci?

Před samotnou stáží budeš v kontaktu s AIESEC v zahraničí a oni tě informují o tom, jak probíhá přílet. Většinou jsi v kontaktu přímo s člověkem, který tě bude vyzvedávat a pomůže ti taky s těmi nejzákladnějšími věcmi, které je v zemi třeba udělat jako první. Všechno je hlavně o domluvě. 

Bude tam se mnou někdo z Česka?

Možná ano, možná ne. Opět záleží na konkrétním projektu a na lidech, kteří se na stáž zrovna hlásí. Někde potřebují na projekt i několik desítek stážistů najednou a někde hledají jen jednoho. Může tě ale uklidnit, že po celou dobu stáže jsme s tebou v kontaktu my i pobočka AIESEC v zahraničí, abychom ti mohli pomoct v případě nesnází nebo třeba jen posloužit jako zpovědnice, když budešRozhoduješ se, zda se vydat na dobrovolnickou stáž? Jak taková stáž s AIESEC vlastně funguje? Tady mám pro tebe odpovědi na ty úplně nejčastější dotazy, které jsme za roky zkušeností se stážemi nasbírali. Jak to chodí s letenkami? Můžeš jet na stáž s kamarádem? Jak dlouho stáž trvá? Musíš mít perfektní angličtinu? Tyhle a spoustu dalších otázek dnes rozlouskneme


Tak co, pomohli jsme ti? Nebo ještě stále váháš? Zajímá tě ještě něco? Tak se prostě přihlaš a my už ti odpovíme na všechno, co tě bude zajímat. Stačí kliknout na tento odkaz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 01.10.2019 10:31



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka